Beláthatatlan következményei lesznek a kötelező brüsszeli migránskvótának

könnygáz, Horgos, menekült, migráns, 2015.09.16.
A migrant kicks a tear gas canister during clashes with Hungarian anti-riot police at the Hungarian border with Serbia near the town of Horgos on September 16, 2015. Europe's 20-year passport-free Schengen zone appeared to be a risk of crumbling with Germany boosting border controls on parts of its frontier with France as migrants desperate to find a way around Hungary's border fence began crossing into Croatia. With a string of EU countries tightened frontier controls in the face of the unprecedented human influx, the cherished principle of free movement across borders -- a pillar of the European project -- seemed in grave jeopardy. AFP PHOTO / ARMEND NIMANI
Vágólapra másolva!
Egy brüsszeli központból döntést hozhatnak arról, hogy illegálisan érkezett migránsokat átcsoportosítanak általuk kiválasztott európai országokba arra hivatkozva, hogy ki lehet váltani pénzzel: vagyis nem kötelező ez a kvóta, de nem erről van szó, ez egy büntetés: migránsonként 8 millió forintnak megfelelő euróval lehet kiváltani - minderről Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt. 
Vágólapra másolva!

A magyar kormány, ahogy eddig is, a népszavazással megerősített magyar lakossági álláspontot képviseli és mindent meg fog tenni, hogy a migránskvóta elfogadását megakadályozza - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. A Brüsszelben a napokban elfogadott, a menekültek kötelező szétosztásáról szóló döntéssel kapcsolatban Bakondi György azt mondta, egy ilyen horderejű migrációs és menekültügyi csomag hosszú távra befolyásolja az európai biztonságot, az európai emberek mindennapi életét.

Elképesztő veszélyekkel jár az illegális migráció (Képünk illusztráció) Forrás: AFP/Armend Nimani

Utalt arra, hogy bár sok baloldali politikus azt mondja, ez nincs így és a terrorizmus is jelentéktelen dolog, de egy héten belül két migránsokhoz kapcsolódó súlyos bűncselekmény is történt: az egyik Franciaországban, a másik Angliában.

- fogalmazott Bakondi György, hozzátéve, hogy az új kvótaszabályt a belügyi tanácsban "meglepetésszerűen, erőfölénnyel visszaélve, számos európai ország, nemzetállamok érdekeit semmibe véve" szavazták meg. Egy brüsszeli központból döntést hozhatnak arról - folytatta -, hogy illegálisan érkezett migránsokat átcsoportosítanak általuk kiválasztott európai országokba arra hivatkozva, hogy ki lehet váltani pénzzel: vagyis nem kötelező ez a kvóta. De nem erről van szó - tette hozzá, ez egy büntetés: migránsonként 8 millió forintnak megfelelő euróval lehet kiváltani.

A magyar kormány, ahogy eddig is, a népszavazással megerősített magyar lakossági álláspontot képviseli és mindent meg fog tenni, hogy a migránskvóta elfogadását megakadályozza - jelentette ki a főtanácsadó. Bakondi György közlése szerint több országban - Spanyolországban, Franciaországban, Ausztriában - is visszatérő vélemény, hogy nem jó irány, ami látszik ebből a "csomagból".

Bakondi György: Az idén Magyarországon elfogott illegális migránsok száma elérte az 59 ezret Fotó: Polyák Attila - Origo

Egy biztos:

Hozzátette: megkeresik a módját annak - politikai vitákban, egyeztetéseken, akár bírósági eljárásokon is -, hogy megakadályozzák e súlyosan hátrányos és veszélyes lépés megvalósulását.

Bakondi György kitért arra is, hogy milyen nyomás alatt állnak jelenleg a határaink. Mint mondta, a Frontex, az európai határ és partvédelmi ügynökség jelentései szerint még mindig a balkáni útvonal és azon belül a magyar határ a fő irány. Ugyanakkor tapasztalható némi eltolódás Bulgária, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Horvátország útirányra is. Ezzel együtt is, az idén Magyarországon elfogott illegális migránsok száma elérte az 59 ezret.