Itt van a pécsi baloldali polgármester újabb gyanús botránya

péterffy attila pécs polgármestere
Budapest, 2019. szeptember 30. Péterffy Attila pécsi ellenzéki polgármesterjelölt beszél a több város ellenzéki polgármesterjelöltjének közös, a helyi önkormányzatok napja alkalmából tartott sajtótájékoztatóján Budapesten, a Villányi úti Konferenciaközpontban 2019. szeptember 30-án. A tájékoztatón részt vett Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt, aki kijelentette, hogy az október 13-i választás arról is szól, hogy lesz-e még egyáltalán önkormányzatiság, önkormányzati politika. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A baloldali többségű pécsi önkormányzat több vezetőjének – köztük az MSZP-s alpolgármester és egy jobbikos bizottsági elnök – összejátszásával kerülhetett olyan személy a Pécsi Ellátó Központ élére, aki igazgatóként jogtalanul utalhatott ki lakásokat a baloldali politikusok környezetének. Bár Péterffy Attila szocialista polgármester a legutóbbi testületi ülésen nem volt hajlandó elárulni, hogy G. Katalin igazgatói kinevezésénél vizsgálta-e egyáltalán, hogy a nő rendelkezik-e a megfelelő végzettséggel. Azt ugyanakkor elismerte: egy ideje már tudta, hogy G. Katalin jogcím nélkül használta a saját magának kiutalt lakást. Tavaly ősz óta vesztegetési ügyben vizsgálódik az ügyészség a pécsi polgármesteri hivatalban.
Vágólapra másolva!

Tovább gyűrűzik a pécsi lakáskiutálási botrány, s a legutóbbi önkormányzati testületi ülésen az is kiderült, hogy Péterffy Attila (MSZP) polgármester személyesen nevezte ki G. Katalint a Pécsi Ellátó Központ (PEK) élére, aki ebben a pozícióban illetéktelenül utalt ki a lakásokat önmaga és az önkormányzat vezetőihez kapcsolódó egyéb személyek számára. Hencsei Zsoltnak, a Tiszta Kezek Frakció képviselőjének azon kérdésére, hogy a polgármester tapasztalt-e bűncselekményt, vagy arra utaló jeleket G. Katalin lakáshasználata kapcsán, elmondta, hogy a lakáscsoport tevékenységét vizsgáló belső ellenőrzési dokumentumot elküldték a kaposvári nyomozóügyészség részére. Ugyanakkor azt állította, hogy a vizsgálati jelentés május 22-i kézhezvételéig nem volt tudomása arról, hogy G. Katalin jogcím nélkül használta a magának kiutalt lakást. Szavai szerint akkor felszólították a nőt a lakás elhagyására, ami végül június elején történt meg.

Bár Hencsei Zsolt arra is kíváncsi volt, hogy a G. Katalin rendelkezik-e megfelelő képzettséggel, amely alapján a szocialista polgármester kinevezte a PEK élére, Péterffy erre nem volt hajlandó válaszolni.

Ahogy azt sem, hogy ki terjesztette elő G. Katalint az osztályvezetőségre, majd később az igazgatói pozícióra.

Egyre több a botrán Péterffy Attila pécsi baloldali polgármester körül Forrás: MTI/Mónus Márton

A testületi ülésen azonban kiderült, hogy több baloldali önkormányzati vezető is érdekelt lehetett abban, hogy épp G. Katalin kerüljön az ellátóközpont élére. Mint Hencsei Zsolt elmondta: a PEK korábbi igazgatójától úgy értesült, hogy

G. Katalint a népjóléti bizottság jobbikos elnökének, Forrai Gábornak a javaslata alapján vették fel az ellátóközpontba.

Miután a nő „kerítésen belül" volt, hamarosan osztályvezetői kinevezést kapott, amit az igazgatói kinevezés követte 2021 tavaszán. A Tiszta Kezek Frakció képviselője arra is felhívta a figyelmet, hogy bár Péterffy eredetileg három hónapra bízta meg G. Katalint a PEK vezetésével, Nyőgéri Lajos MSZP-s alpolgármester tanácsára hosszabbították meg a kinevezését 2021 végéig. Péterffy ezt az intézményvezetői pályázat sikertelenségével indokolta, vagyis G. Katalinnál nem találtak alkalmasabb vezetőt a PEK élére.

Iletéktelen lakáskiutalások

Mint korábban megírtuk, az elmúlt időszakban illetéktelenül utaltak ki lakásokat a Nyőgéri Lajos alpolgármester volt feleségének, valamint jelenlegi felesége cégtársának. Utóbbi, bizonyos Gy. L.né ugyanabban az időben 15 milliót kapott az MSZP-től tanácsadás jogcímén. Hasonlóképpen juthatott lakáshoz Sz.P. is, aki a Pecsaktual.hu információi szerint Mellár Tamás munkatársának és az MSZP egyik prominensének a nagyanyja.

Emlékeztetőül:

tavaly ősszel robbant ki a vesztegetési ügy a baloldali többségű pécsi önkormányzatnál, s az ügyészség vizsgálódik a pécsi Polgármesteri Hivatalban, azon belül is a lakásgazdálkodási csoportnál.

A gyanú szerint az utóbbi egy-két évben kenőpénzért, több százezer forintért biztosítottak önkormányzati lakásokat – soron kívül – azoknak, akik fizettek. A Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség közlése alapján a Bama.hu írta meg korábban, hogy a hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt elrendelt nyomozás jelenleg is folyamatban van.

A lap szerint az egyik, az ügyben a nyomozók látókörébe került személy tavaly szeptemberben már nem dolgozott a hivatalban, ahol addig bizalmas, a városvezetők rendkívül szűk köréhez kapcsolódó, alpolgármesteri referensi munkakört tölthetett be. Bár a Bama.hu forrásai nem neveztek meg konkrét személyt, azt sejtették, hogy az egyik szóban forgó illető Fogarasi Gábor, a lakásügyekben illetékes Népjóléti Bizottság jobbikos elnöke lehet. A másik személyről a polgármester szavaiból annyit tudni, hogy a Pécsi Ellátó Központ munkatársa volt.