Akár kilencven százalékban külföldről finanszírozhatta a március 15-ei „kormányváltó nagygyűlését” a baloldal

Gyurcsány Ferenc, Dobrev Klára, DK, Demokratikus Koalíció, Március 15., beszéd, Egyetem tér, 2023.03.15.
Vágólapra másolva!
Miután a Magyar Nemzet tegnap bemutatta, hogy a Márk-Zay Péter-féle mozgalom által a kampány során elköltött, jórészt külföldről érkezett pénzek valójában a baloldali pártok kampányára mentek, ma egy nagyobb tételt emelnek ki az Állami Számvevőszék részjelentéséből. 
Vágólapra másolva!

Március 15-én, a nemzeti ünnepen úgynevezett „kormányváltó nagygyűlést" szervezett a baloldal, ám az ezzel járó költségek mindössze egytizedét vállalták a pártok.

A közel négyszázmillió forintba kerülő kampányeseményt kilencven százalékban nem ők fizették, vélhetően ez a pénz nagyrészt külföldről érkezhetett.

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Egészen elképesztő és durván sértő jellegű kampányszöveggel rukkolt elő a ferencvárosi önkormányzati lapban a főszerkesztő, Vágvölgyi B. András a tavalyi választás előtt a 2022. március 15-ei ünnepségek kapcsán. Szerinte „(...) a gyűlöletittas békemenetelőket a Lehel tér környékén parkolászó távolsági buszok ármádiája hozta, míg a Műegyetem rakparton lévők egyéni elhatározásból, 4-6-os villamossal, 4-es metróval és a fővárosi tömegközlekedés egyéb eszközeivel közelítették meg az eseményüket." Nos, az elfogult liberális értelmiségi számára rossz hírt jelent, hogy a Magyar Nemzet birtokába került az Állami Számvevőszék részjelentése,

amely szerint „buszos személyszállításra" nem kevesebb, mint 140 millió forintot költött

a március 15-ei „kormányváltó nagygyűlés" érdekében a baloldal, méghozzá a DatAdat nevű, Bajnai-körbe tartozó cég, illetve a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM). A Mandiner idén áprilisban, egy évvel a 2022-es választás után tárta fel először, hogy vélhetően döntően külföldi pénzből buszoztathatták a baloldali tüntetők egy részét.

Most pedig a tavalyi baloldali nagyrendezvény, az összesen 383 173 914 forint, azaz közel négyszázmillió forintos (!) költségvetésű „kormányváltó nagygyűlés" egyéb költési tételeit, illetve ezek látható forrásait is bemutatjuk - írja a lap. Azt már az elején érdemes leszögezni, hogy

mindössze 39 737 351 forintot, azaz a teljes költségek nagyjából egytizedét fizették baloldali pártok, azaz az LMP, a Jobbik és a DK.

Érdekes, hogy éppen ezen pártok tagadják tavaly óta következetesen, hogy tudomásuk lett volna a baloldalhoz beérkező külföldi forrásokról. Emlékezetes, hogy tavaly szeptember elején Gyurcsány Ferenc a Hír TV híradójának úgy nyilatkozott, nem tudott arról, hogy Márki-Zay Péter mozgalmához külföldi pénzek is érkeztek a kampány során.

A három említett formáció egyébként a „rendezvénybiztosítási és őrzési feladatokat", a „rendezvénytechnika biztosítását" és a „rendezvény dekorációs feladatait" állta. Ezek szerint ők abban a hitben voltak, hogy a buszoztatástól a fellépőkig, a kampánytárgyaktól a hangosításig, a rendezvényszervezéstől a szétosztott kiadványokig a rendezvény kapcsán minden ingyenes volt. A jogszabályok szerint egyébként kampányidőszakban a pártok nem fogadhatnak el tiltott támogatásokat jogi személytől vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezettől, illetve más államtól, külföldi szervezettől, nem magyar állampolgár magánszemélytől sem.

Mindenesetre, a baloldal műegyetemi rendezvénye tavaly március 15-én nem közel negyvenmillió forintba került, mint amennyit bizonyos pártjaik kifizettek, hanem csaknem négyszázmillió forintba.

A költségek nagyjából kilencven százalékát pedig a külföldről támogatott Mindenki Magyarországa Mozgalom (69 százalék), illetve egy bizonyos gazdasági társaság finanszírozott (21 százalék), ez pedig egyéb sajtóinformációk szerint feltehetően a Bajnai Gordonhoz és Ficsor Ádámhoz, tehát Gyurcsány Ferenc volt munkatársaihoz köthető DatAdat Professional nevű vállalkozás.

Ami az egyéb tételeket illeti, az említett gazdasági társaság

a buszos személyszállításon túlmenően „előadóművészeti tevékenység" jogcím alatt is kifizetett 23,7 millió forintot.

A rendezvényen Burján Orsolya énekes, Ullmann Mónika és Nagy Zsolt színművész, Polgár Csaba színművész, illetve a „Hatalom a Népé" című kampánydal előadói léptek fel, az ellenzéki politikusok és Donald Tusk mellett. A részjelentésből nem derül ki, hogy pontosan mely előadók kaptak pénzt, illetve értelemszerűen az sem, hogy pontosan mennyit.

A DatAdat említett cége mindenesetre további 5,5 millió forintot rendezvénytechnikai szolgáltatásra is kifizetett.

A költségek több, mint kétharmadát viszont a külföldről támogatott Mindenki Magyarországa Mozgalom állta. Az ÁSZ részjelentése szerint a Márki-Zay-féle mozgalom „rendezvényszervezés, buszbérlés, hangosítás" jogcímen 137,8 millió forintot, „buszos személyszállításra" további 89 millió forintot, „kampánytárgyak készítése" céljára 32,2 millió forintot, „casting, szereplő közvetítés" címen 1,7 millió forintot, a Bödőcs Tibor által a kampányban propagált baloldali kampányújságra, a „Nyomtass Te Is!" című kiadványra pedig több mint 1,6 millió forintot fizettek ki. Márki-Zay mozgalma végül mindösszesen több mint negyedmilliárd forintot, egészen pontosan 262 477 097 forintot fordított az ellenzéki március 15-ei rendezvényre kapcsolódó kiadásokra.

Egészen abszurd módon tehát a baloldal magyar nemzeti függetlenségről szóló megemlékezését, a korábban a külföldi finanszírozásukról kiderült információkat is figyelembe véve, akár közel kilencven százalékban idegen forrásokból fedezhették. Erősen jelképes, hogy gyakorlatilag csak a díszleteket és a felszólaló politikusokat biztosították maguk a baloldali pártok, az összes többi, a rendezvénnyel kapcsolatos „tartalmi" kiadás, illetve a résztvevők meghatározó részének szállítása is idegen, tiltott forrásokból valósulhatott meg.