Itt van Menczer Tamás válasza a szlovák külügyminiszternek

MENCZER Tamás
Budapest, 2023. május 16. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tart a Szlovákiában történt buszbalesetről a minisztériumban 2023. május 16-án. A balesetet szenvedett magyar autóbusz utasai közül már 35-en Magyarországon vannak, a szlovák kórházakban még 23 utast kezelnek - közölte az államtitkár. A busz egy kamionnal ütközött össze az előző napon a szlovákiai D2-es autópályán. A balesetben egy ember meghalt, 37-en könnyebben, 21-en súlyosan sérültek. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Ha a következő négy évben nem lesz háború, miért kellene fegyverszállítmányokat finanszírozni? - tette fel a kérdést a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán a szlovák külügyminiszter Twitter-posztjára reagálva.
Vágólapra másolva!

Miroslav Wlachovsky Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek üzenve azt írta a Twitteren, nem emlékszik olyan vitára, amikor azt mondták, hogy az orosz-ukrán háború még négy évig fog tartani.

"A háború akár holnap befejeződhet. Nem az EU a probléma, hanem Oroszország az" - hangoztatta a szlovák miniszter.

Menczer Tamás válaszában úgy fogalmazott, "Wlachovsky miniszter úrnak vagy rossz a rövid távú memóriája - és ez a jóindulatú feltételezés - vagy hazudik".

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ugyanis az EU-s külügyminiszterek a legutóbbi tanácskozáson azt a javaslatot vitatták meg, amely szerint a következő négy évben évente ötmilliárd eurót kellene költeni arra, hogy az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat finanszírozzák - idézte fel az államtitkár, megjegyezve, hogy a szlovák külügyminiszter a javaslatot nem ellenezte.

De ha a következő négy évben nem lesz háború, miért kellene fegyverszállítmányokat finanszírozni?

- kérdezte Menczer Tamás.

Az államtitkár kiemelte, hogy a magyar álláspont változatlan: Magyarország azonnali tűzszünetet és békét akar.