Dömötör Csaba: A Tranzit egy immár 14 éves politikai fesztivál, a közösségek közössége

Tranzit, Fesztivál, Tihany, jobboldal
Vágólapra másolva!
A jobboldali közösségek, így a Tranzit is jó párat megad azokból a dolgokból, amelyek fontosak az életben. Szövetségeket, bajtársiasságot, és ami a legfontosabb, cselekvési lehetőséget az ország érdekében – jelentette ki Dömötör Csaba az Origónak adott interjúban a jövő héten megrendezésre kerülő Tranzit fesztiválról. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy látja, hogy az adja a nyári Tranzit erejét, hogy nincs olyan, az ország helyzetével és jövőjével kapcsolatos súlyponti kérdés, amelyet ne vitatnánk meg ezekben a napokban. Az államtitkár leszögezte: gyakorlatilag nincs a parlamenten kívül olyan hely, ahol ennyi vitára kerülne sor a kormánypárti és ellenzéki politikusok között. Hozzátette: ha mindezt figyelembe vesszük, nagyon is indokolt „a politikai fesztivál" elnevezés. Ez egy olyan speciális fesztivál, ahol nem a szórakozáson van a fő hangsúly, hanem a gondolatokon és a párbeszéden.
Vágólapra másolva!

A Tranzit a jobboldali közösség egyik legfontosabb találkozási pontja. Miért fontos a Tranzit, amelynek már komoly hagyománya van, és egyfajta védjeggyé vált? Miben más, mint más rendezvények?

Talán nem mindenki tudja, hogy a Tranzit rendezvénysorozat már 14 éves. 2009 óta meghatározó találkozási pontja a jobboldali közösségeknek, ilyen értelemben a közösségek közössége.

Népszerűségét jól mutatja, hogy a meghirdetett rendezvényeire napokon belül elfogynak a jegyek, ez a tihanyi nyári rendezvényre különösen igaz.

Szerintem az adja a nyári Tranzit erejét, hogy nincs olyan, az ország helyzetével és jövőjével kapcsolatos súlyponti kérdés, amelyet ne vitatnánk meg ezekben a napokban. Ez a vita részben véleményvezérek és szakemberek, és épp annyira politikusok között zajlik.

Gyakorlatilag nincs a parlamenten kívül olyan hely, ahol ennyi vitára kerülne sor a kormánypárti és ellenzéki politikusok között.

Ha mindezt figyelembe vesszük, nagyon is indokolt „a politikai fesztivál" elnevezés. Ez egy olyan speciális fesztivál, ahol nem a szórakozáson van a fő hangsúly, hanem a gondolatokon és a párbeszéden.

Dömötör Csaba korábban vitázott már a momentumos Hajnal Miklóssal és az MSZP-s Ujhelyi Istvánnal is Forrás: Földházi Árpád

Az orosz-ukrán háború és a világ eseményeinek aktualitásai mennyire fognak megjelenni a beszélgetésekben, vitákban?

Csodálkoznék, ha ez a téma valamilyen formában nem lenne jelen szinte minden beszélgetésben. Nemcsak azért, mert egy háború önmagában is fajsúlyos kérdés, hanem azért is, mert

Lehet, hogy a háborúnak egyszer majd vége lesz, de a versenyképességi hátrányok tartósan velünk maradhatnak. Ennek aztán az élet minden területén látványos következményei lehetnek a kultúrától a gazdaságig. Magyarország nem tudja kivonni magát ezen következmények alól. Ez épp elég ok arra, hogy minden egyes szakterület kapcsán végiggondoljuk a teendőket.

Ha valaki megnézi a Tranzit politikai fesztivál programját, igazából nem tudja, melyik kezébe harapjon Forrás: Földházi Árpád

Ön, mint aki évek óta visszatérő, melyik beszélgetést várja a legjobban idén, és mit vár a rendezvénytől?

Ha valaki megnézi a Tranzit politikai fesztivál programját, igazából nem tudja, melyik kezébe harapjon. Párhuzamos idősávokban tucatnyi olyan beszélgetés lesz, amelyeket az ember mind szívesen végighallgatna. A gazdasági témájú előadásoknak a mostani helyzetben szerintem még nagyobb jelentősége van, és nagyon várom a vitákat is.

Ezeket egyébként online is lehet követni élőben, és utólag is meg lehet őket nézni a neten.

Ön korábban vitázott már a momentumos Hajnal Miklóssal, az MSZP-s Ujhelyi Istvánnal. Mit vár a mostani vitáktól?

Azt például nem nagyon tudtam tavaly hova tenni, hogy

Gyurcsány Ferenc dörgedelmes FB-posztban teremtette le azokat a baloldali politikusokat, akik vállalták a tranzitos vitát.

Párhuzamos idősávokban tucatnyi olyan beszélgetés lesz, amelyeket az ember mind szívesen végighallgatna Forrás: Tranzit

Joga van ezt megtenni, csak utána ne ismételgessék minden útszéli bokornál, hogy a kormánnyal nem lehet vitatkozni. De lehet. A parlamentben, a Tranziton, és ezeken túl is. Ha hívnak, én is részt veszek ezeken.

Miért jó a jobboldali közösséghez tartoznia egy fiatalnak manapság? Miért érdemes ellátogatniuk Ön szerint a Tranzitra?

A jobboldali közösségek, így a Tranzit is jó párat megad azokból a dolgokból, amelyek fontosak az életben. Szövetségeket, bajtársiasságot, és ami a legfontosabb, cselekvési lehetőséget az ország érdekében. A tranzitosok sokfelől jöttek, de összeköti őket az, hogy valamilyen területen mind cselekvők. És a mostani évadnyitó politikai fesztivál jó iránytű lesz a jövőbeni cselekvéshez. Európa most nehezebb időket él, így szükség is lesz rá.

Rengeteg fiatal vesz részt a Tranziton Forrás: Földházi Árpád

Fel tudna idézni néhány emlékezetes pillanatot az elmúlt évek Tranzitjairól?

Nehéz helyzetbe hozott, sok ilyen van. Hirtelen egy furcsa jelenet jutott eszembe, az, amikor

Márki-Zay Péter intenzív csörtébe gabalyodott, nem a vitapartnerével, hanem a közönséggel.

Úgy tudom, most is jön, Gulyás Gergellyel vitázik majd. Trágyával etetett gombák biztosan nem lesznek a helyszínen, nagy érdeklődés annál inkább.