Boross Zoltán: Ijesztő mértékben nőtt az embercsempészek száma

BOROSS Zoltán Foglalkozás rendőr SZEMÉLY
Boross Zoltán ezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztályának vezetője.
Vágólapra másolva!
Gyakran a szerb-román határon át hozzák az embercsempészek az illegális migránsokat, majd Magyarországon továbbviszik őket északra, Szlovákia felé. Naponta átlag öt-hatszáz illegális bevándorló próbálja leküzdeni a műszaki határzárat - mondta a Magyar Nemzet csütörtöki számában olvasható interjúban Boross Zoltán ezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda nemzetközi bűnözés elleni főosztályának vezetője.
Vágólapra másolva!

Boross Zoltán kiemelte: a szerb hatóságok legutóbb kilenc sorozatlövő fegyvert, egy optikai távcsővel felszerelt golyós vadászpuskát, három maroklőfegyvert, nyolcszáz lőszert szedtek össze a határ mellett, a szakember szerint ez csak a töredéke lehet annak, ami a területen a migránsok, illetve az embercsempész-szervezetek birtokában van.

- fogalmazott a főosztályvezető.

Boross Zoltán ezredes, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztályának vezetője. Forrás: MTI/Lakatos Péter

Szerinte a balkáni útvonal a legnépszerűbb a migránsok között, de látszik egyfajta átrendeződés is.

A főosztályvezető elmondta, hogy a migránsok Szerbián keresztül érkeznek, főleg Észak-Macedónia felől, majd a szerb-román határon csempészik át és a román-magyar határon próbálják a későbbiekben beléptetni őket a schengeni övezetbe.

A tapasztalata szerint ijesztő mértékben megnőtt a román embercsempészek száma.

Szólt arról is, hogy a migránsok, a magyar átkelőhelyet megkerülve, a zöld határon önállóan jönnek magyar területre, ahol ismét felveszik őket az embercsempészek.

Boross elmondta, hogy nemcsak a magyar műszaki határzár megkerülése, illetve a leküzdése a céljuk, hanem azon a szakaszon is előszeretettel megjelennek, ahol nincs kerítés, például a román-szerb határnál. Ugyanakkor nagy a látencia, nem lehet tudni, hogy pontosan mennyien lépik át a határt ezekben a térségekben és arról is beszélt, hogy embercsempész-szervezetek konspirálnak egymással,

a szervezés pedig főleg az internet segítségével zajlik: a Facebookon, TikTokon.

A főosztályvezető kiemelte, hogy a TikTok hirdetik meg az embercsempészek az egyes szolgáltatások árát, részletesen, az útvonaltól kezdve a felszerelésig mindent itt cserélnek ki információként

- mutatott rá az ezredes.

Szerinte az embercsempészek egy éjszaka átlagban öt-hatszáz embert is megpróbálnak átjuttatni a szerb-magyar szakaszon. Rámutatott: módosult az embercsempészek útvonala az országon belül, hiszen elkezdték használni az északkeleti országrészt is. Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye területén szállítják szlovák területre az illegális migránsokat. Így nagyon magas a napi elfogások száma Szlovákia irányába, illetve Szlovákiában - tette hozzá.