Óriási tömeg fogadta Szegeden Karikó Katalint - videó

A Nobel-díjas Karikó Katalin sajtótájékoztatója az MTA székházában, Magyar Tudományos Akadémia, 2023.10.11.
Karikó Katalin Nobel-díjas biokémikus
Vágólapra másolva!
A Szegedi Tudományegyetemen nyilvános program keretében fogadták Karikó Katalin friss Nobel-díjas kutatót, ahol tisztelői is gratulálhattak a professzornak.  
Vágólapra másolva!

Az egykori egyetemére visszatért tudóst a Rektori Hivatal előtti téren köszöntötték, ahol a hatalmas tömeg tapssal és óriási ünnepléssel fogadta a magyar kutatót.

Az intézmény egész napos programot szervezett egykori - ma már világhírű - diákja fogadására, este ünnepi menetet is hirdettek, hogy együtt ünnepelhessék az első magyar Nobel-díjas kutatónőt.

A fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj idei nyerteseit október másodikán jelentették be, ekkor derült ki, hogy az elismerést Karikó Katalin és Drew Weissman kapták megosztva azokért a biokémiai felfedezésekért, amelyek lehetővé tették egy hatékony mRNS-alapú vakcina kifejlesztését a COVID-19 ellen.

Az SZTE kutatóprofesszorát, Karikó Katalint évek óta az esélyesek között tartották számon, és idén meg is kapta a tudományos világ legjelentősebb elismerését.

A tudós a héten érkezett Magyarországra, elsőként a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadást.

Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetem második Nobel-díjasa, korábban Szentgyörgyi Albert - aki szintén az egyetemen végezte korai kutatásait - a C-vitamin felfedezéséért kapta meg az elismerést 1937-ben.