Saját magát buktatta le a sorosista Action for Democracy

SZABÓ Tímea; KARÁCSONY Gergely; BEDÕ Dávid; IVÁNYI Gábor; VARJU László; FEKETE-GYÕR András; DOBREV Klára; KUNHALMI Ágnes
A dollárbaloldal semmiért nem vállalja a felelősséget. Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Karácsony Gergely főpolgármester, Varju László, a DK alelnöke, Szabó Tímea, a Párbeszéd-Zöldek ügyvezető társelnöke, Dobrev Klára, a DK árnyék-miniszterelnöke, európai parlamenti (EP-) képviselője, Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője és Fekete-Győr András, a Momentum országgyűlési képviselője (b-j) a közvetlen köztársaságielnök-választásért rendezett demonstráción az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2024. február 25-én. A tüntetést a Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd-Zöldek szervezte.
Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A Korányi Dávid vezette szervezet a saját támogatóinak bevallotta, hogy együtt dolgoztak a hazai baloldali pártokkal a 2022-es választási kampányban.
Vágólapra másolva!

„Saját magát buktatta le Korányi Dávid és az Action for Democracy” – olvasható A kopasz oszt Facebook-oldalon. Kiderült, hogy a Korányi Dávid által vezetett szervezet a támogatóinak küldött leveleiben azt írta, a baloldali pártoknak juttattak több milliárd forintnyi amerikai dollárt és együtt dolgoztak az ellenzékkel, hogy az eddigi legszorosabb eredményt érjék el, amióta Orbán Viktor kormányoz. 

„A baloldal és sajtója tételesen végighazudták az elmúlt két évet”

– rögzítette a bejegyzés.

Megjegyzendő, hogy korábban az A4D azt a nyilatkozatot adta ki, hogy pártokat, pártpolitikai kampányokat soha nem támogattak, sem Magyarországon, sem Lengyelországban, sem másutt.

Arról pedig mi is beszámoltunk, hogy az Action for Democracy adományozóinak – a legnagyobb Soros György volt – részletes elvárásaik voltak a szervezettől arról, hogy mire fordítsák a milliárdos összegeket.

Korányi Dávid ügyvezető az X-en minap megosztott videón elmondja, hogy alaposan előkészítették a különböző országokban végrehajtott beavatkozási akcióikat, amelyekre az adományoknak mintegy a négyötödét költötték. Így

 az A4D prominenseinek nemcsak az az állítása dőlt meg, hogy mikroadományokat gyűjtöttek, hanem az is, hogy semmilyen elvárást nem támasztottak velük szemben a donorok. 

Tehát szó sincs arról, hogy az A4D átlagemberek kis összegű adományait gyűjtötte volna, és az összekalapozott pénzt valamiféle homályos, nehezen megfogható, a kultúrát megújító kampányra fordították volna.

Dollárbaloldali botrány: eltűnt az Action for Democracy honlapja

A mostani újabb akció fényében érdemes felidézni, hogy pár napja leleplezhette magát az Action for Democracy vezetése és ezért visszavonulót fújt, mivel egyik napról a másikra eltűnt a Korányi Dávid nevével fémjelzett szervezet információban gazdag honlapja. Bő egy héttel azután, hogy a MagaBabe X-csatornáján közzétett videóban az amerikai civil szervezet körüli tanácsadók és maga Korányi Dávid is sok őszinte vallomást tett a valós működésükről, eltűnt a most már kiderült hazugságoktól hemzsegő honlapjuk. A lebuktató X-videóban az alapító Korányi Dávid arról beszélt, hogy civil szervezeteken keresztül, de szándékosan a baloldalt támogatták magyar országgyűlési választásokon, és a tanácsadó testület vezetője, Kati Marton azt is bevallotta, hogy Soros György áll az eddig amerikai magyarok mikroadományainak hazudott pénzcsapok végén – írta a tuzfalcsoport.blogstar.hu.

Az elmúlt harminc év legsúlyosabb kampányfinanszírozási botránya akkor robbant ki, amikor 2022 augusztusában Márki-Zay Péter elszólta magát – vagy tudatosan tett említést arról –, hogy az általa alapított MMM még júniusban, tehát jóval az országgyűlési választások után is több száz milliós támogatást kapott az Egyesült Államokból. Mint a baloldal korábbi közös miniszterelnök-jelöltje fogalmazott, ennek a segítségével tudták kifizetni „a kampány utolsó számláit". Szavaiból kiderült, hogy a júniusi támogatás egy összegben érkezett az Action for Democracy nevű amerikai alapítványtól, amelytől egyébként korábban is kaptak már „három-négy nagyobb tételt".

Márki-Zay Péter buktatta le a dollárbaloldalt
Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Action for Democracy egy, az Egyesült Államokban 2022 elején alapított NGO, elnök-igazgatója pedig nem más, mint Karácsony Gergely akkori városdiplomáciai tanácsadója, Korányi Dávid, aki korábban Bajnai Gordon miniszterelnöki főtanácsadója is volt. Márki-Zay Péter nem sokkal később nyilvánosságra hozta mozgalmának teljes elszámolását a beérkezett adományokról.

Bár ebből nem derül ki, hogy pontosan kiktől érkeztek a néhol elképesztő összegek, az biztos: az Action for Democracyn keresztül nyolc, összesen 1,86 milliárd forintnak megfelelő USA-dolláros „makroadomány" duzzasztotta az MMM számláját.

Mindeközben – és azóta is – a Márki-Zay mögött álló ellenzéki pártok gyakorlatilag úgy tettek, mintha ott sem lettek volna a kampányban. A baloldal vezére, Gyurcsány Ferenc ekkor azt állította a Hír TV-nek, hogy nincsen tudomása a Márki-Zay Péter mozgalmának utalt külföldi kampánytámogatásokról, így azokat pártja sem használta. A bukott miniszterelnök hangoztatta, hogy a DK el tud számolni a kampánypénzekkel az Állami Számvevőszéknek.

Milliárdok jöttek külföldről a baloldalhoz

Még az ügy kirobbanása után Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok tavaly szeptemberi kihelyezett frakcióülése után tartott sajtótájékoztatón közölte: kezdeményezik, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tekintse át a baloldali pártok külföldi kampánytámogatásának ügyét. A nemzetbiztonsági bizottság számára készült, nyilvánosságra hozott dokumentumokból kiderült, hogy még annál is nagyobb összegek kerültek a dollárbaloldal kampányszervezeteinek számláira, mint amiről eddig tudni lehetett.

2022. november 17-én látott napvilágot az a részjelentés, ami bizonyította, hogy nagyságrendileg hárommilliárd forintot kaphatott a baloldal az Egyesült Államokból. Azonban 2023. január 25-én világossá vált, hogy még ennél is nagyobb összeg érkezett a máig ismeretlen végső támogatói körtől.

Bajnai Gordon és Korányi Dávid voltak a finanszírozás legfőbb szervezői
Forrás: MTI/Beliczay László

Kiderült, hogy a Korányi-féle Action for Democracy által folyósított összeg nagyjából 160 millió forinttal magasabb az eddig nyilvános utalások szaldójánál. Az ezen amerikai szervezettől kapott végösszeg tehát 3,174 milliárd forint, amelynek 58 százalékát Márki-Zay Péter Mindenki Magyarország Mozgalma kapta meg, amely saját bevallása szerint a pénz egy részét 2023 elején is költötte.

Az is kiolvasható a parlamenti bizottság számára készült második részjelentésből, hogy egy másik fontos baloldali kampányszervezet, az Oraculum 2020 Kft., az EzaLényeg nevű portál működtetője az Action for Democracy által utalt 1,082 milliárd forint mellett egy másik forrásból hasonló nagyságrendű bevételre tett szert az előválasztási és a választási kampány idején. Ez az öt utalás 2021 szeptembere és 2022 február vége között összesen 887 millió forintot jelentett, amely egy svájci alapítvány kasszájából érkezett a szintén Bajnai köreibe tartozó vállalkozáshoz.

Készpénzben fizetett Karácsony táskás embere

Tavaly júniusban aztán újabb elemekkel bővült a botrány: a Nemzeti Információs Központ nyilvánosságra hozta a baloldal külföldi kampányfinanszírozásának vizsgálatáról szóló összefoglaló jelentését, amelyben az is szerepelt, hogy több mint 506 millió forint érkezett a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom Egyesület számlájára, döntően euróban és angol fontban. A jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban". A félmilliárd forintot Perjés készpénzben fizette be 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között a mozgalom számlájára, több részletben, összesen tizenkilenc alkalommal. Öt tranzakció ráadásul az ötvenmillió forintot is meghaladta.

Ami szintén nagyon fontos, hogy a dátumból az is kiderül, hogy a befizetések bőven az előválasztási és az országgyűlési kampány után is folytatódtak, így kérdés, hogy valójában kiktől érkeztek és kikhez kerültek a beérkezett százmilliók.

Karácsony Gergely is nagy bajban van, mert tisztázatlan módon landoltak nála 100 milliók
Forrás: Mirkó István

Több bűncselekmény miatt is nyomoznak

Az ügyben egy hónappal a titkosszolgálati jelentés nyilvánosságra kerülése után, Tényi István feljelentése alapján, tavaly júliusban költségvetési csalás gyanújával rendelt el büntetőeljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Később az adóhatóság pénzmosás miatt is vizsgálódni kezdett. A pontot az i-re a mozgalom számlavezető bankja tette fel azzal, hogy hamis magánokirat felhasználása gyanújával az OTP is feljelentést tett. Karácsony pénzügyeket intéző embere, Perjés Gábor ugyanis többször is olyan jegyzőkönyveket adott át az OTP-nek, amelyek adománygyűjtő ládák felnyitásáról szóltak. A hitelintézet a sajtóban megjelent hírek után belső ellenőrzési vizsgálatot rendelt el, majd ennek végén súlyos megállapításokat tett.

Ennek lényege szerint a banknak benyújtott jegyzőkönyvek hamisak, az adománygyűjtő ládák története pedig hazugság, ugyanis a – döntő többségükben 50 és 100 eurós címletű – bankjegyek valójában inkább csomagokban érkezhettek. A hatóság a feljelentés tartalmát a már megindult eljárásban vizsgálja.

Házkutatás Karácsony és Gyurcsány emberénél

Nyilván nem függetlenül az OTP feljelentésétől a NAV fontos, a bűncselekmény okirat-hamisítás gyanúját erősítő bizonyítékokat foglalt le Karácsony jogi főtanácsadója, Tordai Csaba ügyvédi irodájában. A Gyurcsány Ferenc egykori államtitkárától és bizalmasától a legújabb információk szerint aláírás-hitelesítő dokumentumokat vittek el az adónyomozók. Ezek olyan iratok, amelyek az adományozók létét voltak hivatottak igazolni. A tíz jegyzőkönyvön az MSZP két munkatársának a neve szerepelt. A dokumentumok aláírása Tordai Csaba belvárosi ügyvédi irodájában történt. A szocialista párt egy jegyzőkönyv aláírását ismerte el, a többin így nem is szerepelhetne a munkatársainak neve, azaz az adománygyűjtő ládák tíz okiratából kilencet meghamisíthattak.

Tordai Csaba, Karácsony jogi főtanácsadójánál is volt házkutatás
Fotó: Havran Zoltán

A szuverenitás megőrzése a legfontosabb feladat

Szuverenitásunk megőrzése a legfontosabb feladattá vált - minderről Tuzson Bence beszélt a szuverenitásvédelmi törvény 2023. november 28-i vitájában. Az igazságügyi miniszter szerint a 2022-es választásokon bebizonyosodott, hogy nemzetközi erők be akarnak avatkozni a választásokba. A szuverenitás védelme napi szintű feladattá vált - tette hozzá. Tuzson arról is beszélt, hogy egy európai birodalmat akarnak létrehozni, ami veszélybe sodorja az alkotmányos önazonosságunkat, és mindezt nem hagyhatjuk.

Évek óta vannak kísérletek arra, hogy külföldi személyek és szervezetek befolyást szerezzenek Magyarországon.

Tuzson Bence: A Szuverenitásvédelmi Hivatal célja a külföldi befolyásszerzés megakadályozása lesz
Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Tuzson rámutatott arra is, hogy nemzetbiztonsági vizsgálatok támasztják alá a külföldi beavatkozási kísérleteket.

A kormány feladata annak megakadályozása, hogy külföldről pénzzel változtassák meg a magyar emberek akaratát, és ezt szolgálják a benyújtott törvényjavaslatok is.

A szuverenitás védelme a most elfogadott törvénnyel alkotmányos védelmet kap – mondta Tuzson Bence.