Katalógus készült a Magyar Géniusz vándorkiállításhoz

DEMETER Szilárd
Budapest, 2024. január 22. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója beszél a „Bárkié is a dicsőség,/ A hazáé a haszon!” című, a Magyar Géniusz vándorkiállítás katalógus kötetének bemutatóján a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében 2024. január 22-én. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Bemutatták a Magyar Géniusz vándorkiállítás katalógusát a Petőfi Irodalmi Múzeumban hétfőn. A tárlatot 2022 tavasza óta hét településen több mint 154 ezren látták.
Vágólapra másolva!

"A kormány 3,5 milliárd forinttal támogatta a Magyar Géniusz Programot, amelynek keretében a vándorkiállítás is megvalósult. A tárlat megmutatta a vidéki muzeológia elképesztő erejét, a kötetben 67 intézmény 154 műtárgya szerepel" - mondta köszöntőjében az eseményen Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

Úgy fogalmazott, a géniusz kifejezés a magyarok különleges mentalitását jelzi, azt, hogy egy ilyen kis nemzet milyen sok zseniális elmét adott a világnak.

Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára beszél a „Bárkié is a dicsőség,/ A hazáé a haszon!" című, a Magyar Géniusz vándorkiállítás katalógus kötetének bemutatóján a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében 2024. január 22-én. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Hozzátette:

a Magyar Géniusz Program keretében 2024 végéig 38 állandó, 26 időszaki kiállítás és 39 tudományos projekt valósult meg, illetve fog megvalósulni.

"A létrejött vándorkiállítás igazi múzeumi innováció, a részes múzeumok minden helyszínen újra kitalálták a kiállítási koncepciót, megalapozódott a vidéki intézmények együttműködése" - mondta Vincze Máté.

A tárlat 2022 áprilisában indult Kecskemétről, majd Gyulán, Debrecenben, Győrben, Szombathelyen, Egerben, tavaly év végéig pedig Szekszárdon tekinthette meg a közönség.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója kiemelte: a Magyar Géniusz Programmal szerették volna megmutatni, hogy a vidéki múzeumokban ott van a tudás, a potenciál.

"A kormány által biztosított támogatással az egész Kárpát-medencében létrejött valami olyasmi, ami a magyar muzeológia egészét előre tudja mozdítani" - hangoztatta.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A főigazgató közölte: 2025 a magyar tudomány éve lesz.

A több mint négyszáz oldalas, pazar kötet címe a tavalyi Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva egy Petőfi-idézet: "Bárkié is a dicsőség, / A hazáé a haszon!".

Ódor János, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke arról beszélt, hogy az egész Kárpát-medence területén 130 szakmai taggal rendelkező szervezet életében mérföldkövet jelent a másfél éves Magyar Géniusz Program.

"Csaknem száz projekt zajlott és zajlik jelenleg is, Orosházán és Miskolcon most nyílt Magyar Géniusz kiállítás" - közölte.

A Magyar Géniusz vándorkiállítás főkurátora Csapláros Andrea és Végh Katalin volt.

A katalógust szerkesztő Császtvay Tünde elmondta: a kötet összeállításakor a vándorkiállítás leírásai mellett rengeteg tanulmányt és egyéb dokumentumot is felhasznált. Úgy fogalmazott, hogy a Szülőföld Kiadó gondozásában megjelent katalógus segít a magyarságot összekötő erőtér megtartásában.