Így ajándékoznak a magyarok karácsonykor

Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy mennyi pénzt költenek a magyar emberek idén karácsonykor. A Magyar Bankholding friss kutatása választ ad a legfontosabb kérdésekre az ünnepi vásárlások kapcsán: vajon mennyiért, hogyan, hol és mikor vesszük meg az ajándékainkat?
Vágólapra másolva!
Forrás: Getty Images

Átlagosan több mint 61 ezer forintot költ egy magyar lakos a karácsonyi ajándékokra – ez derül ki a Magyar Bankholding kutatásából, amely az ünnepi ajándékvásárlási szokásokat vizsgálta. A felmérés alapján az is látható, hogy egy ember átlagosan 6-7 ajándék vásárlásával számol.

Az internetes vásárlás egyre népszerűbb, ezt bizosssnyítja, hogy a lakosság 64,4 százaléka hazai, 14,7 százaléka pedig nemzetközi webáruházakban vásárolja meg az ajándékokat. Ha azt gondolnánk, hogy az internetes vásárlás a legfiatalabb korosztályra jellemző, tévednénk: az online vásárlás sokkal inkább a 36-44 éves korosztályra jellemző, a 18 és 26 év közöttiek nagy része pedig inkább a plázákban kutat ajándékok után.

A résztvevőktől azt is megkérdezték, hogy miből finanszírozzák a karácsonyi meglepetéseket: a magyar lakosság majdnem 40 százaléka valamilyen hitelből vásárol, de sokan vannak azok is, akik kifejezetten erre a célra félretett tartalékból veszik az ajándékokat. És hogy mit veszünk hitelre? A lista alapján a lakosság 21,4 százaléka illatszert, míg 17,9 százaléka ékszert vásárol valamilyen hitelből – többek között hitelkártyával vagy áruhitel igénybevételével.

A Magyar Bankholding csoport tagjai, a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank a karácsonyt megelőző időszakban is készséggel állnak az ügyfelek rendelkezésére. Amennyiben a karácsonyi vásárlás előtt hitelfelvételben gondolkodik, keresse fel a három pénzintézet bankfiókjait, ahol felkészült ügyintézők segítenek kiválasztani az Önnek megfelelő konstrukciót!

Kifejezetten előrelátó a magyar lakosság a karácsonyi ajándékok tekintetében, a felmérés szerint ugyanis az emberek kétharmada legkésőbb 3-4 héttel karácsony előtt lát neki az ajándékvásárlásnak.

A banki kutatás keretében arról is megkérdezték az embereket, hogy mivel fizetnek az ajándékokért. Az eredmény meglepő lehet, hiszen annak ellenére, hogy a világon egyre inkább csökken a készpénzhasználat, idén a magyarok csupán 45,9 százaléka használt fizetéshez bankkártyát. Az emberek több mint fele továbbra is használ készpénzt az ajándékok idei megvásárlásához.

A Bankholding kutatása azt is vizsgálja, kiket szoktunk karácsonykor meglepni. A legtöbb válaszadó a párját, élettársát ajándékozza meg, de az emberek több mint fele a szülőket, illetve a gyerekeket és unokákat is megörvendezteti. A legnépszerűbb ajándékokra is fény derült: partnerünknek leggyakrabban illatszereket, a gyerekeknek hagyományos játékokat vásárolunk, míg a szülők és testvérek leginkább édességet szoktak kapni.

Úgy tűnik, a járvány ellenére idén sokan tekintenek pozitívan a közös családi ünneplések lehetőségére is. Pusztán az emberek negyede tervez szűk családi körben ünnepelni, míg a lakosság nagy része a teljes rokonságot felkeresné az idei ünnepi szezonban. Bízzunk benne, hogy minél többen ünnepelhetünk majd széles családi körben.