Megkezdődött az alkotmányozás a parlamentben

Események

Vágólapra másolva!
Bár az alkotmánytervek előterjesztése és a vita kezdése csak kedden történik meg, már hétfőn elkezdődött az alkotmányozási folyamat parlamenti szakasza a menetrend elfogadásával. Hétfőn emellett szó volt földgázvezetékről, atomerőművekről és megemlékeztek az elhunyt Arnóth Sándor képviselőről is. A héten folyamatosan tudósítunk az alkotmányozási vitáról, kövesse az ülések eseményeit percről percre az [origo]-n!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül28 bejegyzés
13:56
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

Indul az alkotmányozás a Parlamentben

Hétfőn megkezdődik az új alkotmány általános vitája a Parlamentben. A tervek szerint mostantól hetekig szinte csak ezzel foglalkozik az országgyűlés, a zárószavazást április 18-án, hétfőn tarthatják. Az új alkotmány tervezetéről mindent megtudhat itt. Az új alaptörvényről szóló törvényjavaslatról ugyanakkor hétfőn feltehetően kevés szó esik majd, a napirend szerint ugyanis a 13 órakor kezdődő ülés 17 óráig tart majd, és először más ügyeket tárgyal az országgyűlés: a napirend előtti felszólalások után megválasztják az MNB monetáris tanácsának két tagját, ezt interpellációk azonnali kérdések és kérdések követik majd.

Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának elnöke a testület mai ülésén Cinkotai János közgazdászt és Kocziszky György dékánt javasolja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsába. Az országgyűlési képviselők a bizottság jelölésétől függően akár már ma dönthetnek a tanács március 1-je óta hiányzó két tagjának személyéről. A parlament a jelöltekről egyenként, egyszerű többséggel határoz, és hat évre választja meg őket. A monetáris tanács korábbi négy külsős tagjának megbízatása márciusban járt le, a Ház ezt követően, március 7-én Bártfai-Mager Andrea és Gerhardt Ferenc személyében választott két új tagot.

14:06
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

Szili alkotmány-tervezetéről is tárgyal a parlament

Kormánypárti és jobbikos képviselők igen szavazatával egyhangú támogatással vette tárgysorozatba a független Szili Katalin alaptörvény-javaslatát az alkotmányügyi bizottság a hétfői ülésén. Szili Katalin, a Szociális Unió elnöke a tanácskozáson azt mondta, "a demokratikus folyamatok erősítése késztette alkotmányjavaslata benyújtására", és hogy alternatívát jelenítsen meg a parlament előtt. A napirendi pont tárgyalásán MSZP-s és LMP-s képviselők nem vettek részt. Szili javaslatát a fideszes és KDNP-s képviselők tervezetével együtt együttes vitán tárgyalja az országgyűlés. (MTI)

14:08
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

Az elhunyt képviselőre emlékeztek a képviselők

A képviselők egyperces néma felállással emlékeztek meg a múlt héten autóbalesetben elhunyt Arnóth Sándor fideszes országgyűlési képviselőről. A napirend előtti felszólalások következnek.

14:15
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

Lázárt bírálta egy jobbikos képviselő

"A fideszes arrogancia és pökhendiség átüt a nemzeti mázon" - fogalmazott napirend előtt Volner János jobbikos képviselő, aki a kormány szerinte megszorító intézkedéseiről beszélt. A Fidesz szerint a gazdagok pártja, és idézte Lázár János hétvégén nyilvánosságra került szavait is, amikor a fideszes frakcióvezető szerinte súlyosan becsmérlő kijelentéseket tett a szegényekre. (A Lázárt bocsánatkérésre késztető, a Kuruc.info-n nyilvánosságra hozott hangfelvétel-részletekről itt olvashat bővebben.) A képviselő luxusautója és költségtérítése miatt is bírálta Lázárt. A Jobbik politikai vitanapot kezdeményez "Rosszabbul élünk, mint tíz hónapja - akinek semmije sincs, az annyit is ér" címmel - tette hozzá.

14:18
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

Navracsics szerint Lázár nem a szegényekről beszélt

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter reagált Volner szavaira, szerinte az elmúlt tíz hónapban annyi történt, hogy a Jobbik egyre többször kerül "Gyurcsány Ferenc platformjára". Hozzátette, Volner nyilván pontosan tudja, hogy Lázár nem a szegényekről beszélt, és a politikus hódmezővásárhelyi polgármesterkánt nagyon sokat tett a város szegényeiért, például a helyi deszegregációs programmal. "Volner úr, árnyékra vetődött, mert Lázár János nem az ország szegényeiről beszélt, hanem a politika szegényeiről" - fogalmazott, hozzátéve, hogy kérdés, Volner utóbbiak közé tartozik-e.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Navracsics Tibor védi Lázár Jánost (a frakcióvezető a háttérben)

14:20
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

LMP: "Fukusima után új világ van az atomenergetikában"

Jávor Benedek LMP-s képviselő szerint a Japánban a földrengés és cunami nyomán megrongálódott atomerőművek esete miatt újra kell gondolni az atomerőművek kockázatait, és Pakson meg kell vizsgálni az új blokkok létesítésének szükségességét. A paksi beruházás a magyar GDP tíz százalékába kerülne, ami hat négyes metró-beruházásnak felel meg. Ez pedig elvonná a tőkét az energiahatékonyság fejlesztésétől - mondta.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Jávor Benedek beszél

14:24
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

Fónagy: "Az energiaellátás a nemzeti függetlenségünk része"

Fónagy János államtitkár szerint Magyarország figyelemmel kíséri a fukusimai eseményeket. "Az energiaellátás a nemzeti függetlenségünk része", az ország működőképessége múlik ezen, és az energia megfizethetősége a magyar családok számára alapvetően fontos. Fónagy szerint ugyanakkor a kormány számára is lakosság biztonsága az elsődleges, és kérte, hogy rövidtávú politikai érdekből Jávor ezt ne vonja kétségbe. Az atomenergiával szembeni hosszabb távú fokozottabb ellenállás emelheti az energiaárakat - tette hozzá. A paksi atomerőmű akár 6,5-es erősségű földrengéssel és hatalmas árvizekkel szemben is biztonságos. Jelenleg nincs lehetőség arra, hogy az ország energiaellátásából kivonjuk az erőművet - tette hozzá.

14:31
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

Gulyás: Világos értékek kellenek az alkotmányba

Gulyás Gergely (Fidesz) "Alaptörvény a magyar nemzetnek" címmel beszélt az alkotmányozásról napirend előtt. A politikus szerint szükség van új alkotmányra, és erről konszenzusnak kellene lennie a politikában. A jelenlegi alkotmányból hiányoznak a világos értékek, a jövőbeni célkitűzések. Hiányoznak a közpénzügyi szabályok is az alkotmányból, például az eladósodás elé állított korlát. Gulyás szerint antidemokratikus az ellenzék magatartása, amiért nem vesz részt az alkotmányozásban azért, mert nem kap garanciát előre a saját elképzeléseinek beépítésére.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Gulyás Gergely

14:41
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

Megjegyzéseket tettek Lázárra az MSZP-sek

Tukacs István (MSZP) is Lázár János szegényekre vonatkozó kijelentését támadja. "Szégyen" - kiabált be hangosan egy MSZP-s képviselő, később egy másik jó hangosan azt mondta, "megdöbbentő", majd: "nincs bocsánat". Tukacs szerint nem az a baj, hogy Lázár kimondta a mondatait, hanem, hogy ez a hozzáállás a kormány politikájában is érezhető, szerinte ugyanis a kormány megbélyegzi a szegényeket. "A vagyonos ember is lehet silány" - jegyezte meg a politikus.

Navracsics a kormány nevében reagált, azt mondta, furcsa, hogy a Jobbik és az MSZP ugyanazt a napirend előtti felszólalást mondta el. "Mi nem beszélünk a szegényekről, mi cselekszünk értük" - fogalmazott.

14:44
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

Lázár 2014 után már nem lenne polgármester

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője hétfői parlamenti sajtótájékoztatóján a politikusi tisztségek összeférhetetlenségéről is beszélt. Szerinte az egyik sarkalatos törvényben valószínűleg benne lesz, hogy polgármester nem lehet országgyűlési képviselő is egyben, ezért várhatóan 2014-től ő is befejezheti hódmezővásárhelyi polgármesterként végzett munkáját. Hozzátette, tizenkét év polgármesterség után már valószínű, hogy az emberek is új embert szeretnének a város élére. (Sajtótájékoztatójáról itt olvashat bővebben.)

14:49
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

Lázár: "Ne bújjanak a szegények mögé"

"Ne bújjanak a szegények mögé, ne bújjanak a Fidesz mögé", mindenkinek a rendelkezésére állok - jelentette ki Lázár napirend előtt, reagálva a hétvégén őt ért vádakra. A frakcióvezető azt mondta, időnként az a benyomása, hogy többeknek vele van baja, ezért kérte, hogy vele folytassák le a vitákat.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Lázár János

Harrach Péter KDNP-frakcióvezető is felszólalt a fideszes frakcióvezető védelmében. Ő úgy értelmezte Lázár szavait, hogy a politikusi függetlenség záloga az anyagi függetlenség. Lehet, hogy Lázár nem fogalmazott elég jól, amikor a megélhetési politikusokról beszélt, mondta Harrach, aki szerint az ellenzék a Fidesz prominens képviselőinek lejáratására törekszik. "Nem neki, hanem tőle kellett volna bocsánatot kérni" - jelentette ki, szerinte ugyanis Lázár nem a szegényekről beszélt, ezért a szavait meghamisították.

14:55
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

Megszavazták öt hét napirendjét

Megszavazta a parlament a következő öt hét napirendi ajánlásait. Az összes, az alkotmányról szóló ülésnapra előkészített napirendről határoztak ezzel a képviselők. Az országgyűlés megengedte, hogy az országgyűlés elnöke és alelnökei - Kövér László, Lezsák Sándor, Latorcai János, Balczó Zoltán és Jakab István - is hozzászóljanak az alkotmány vitájához. Azt is megszavazták a kormánypárti képviselők - az ellenzék nem szavazott -, hogy negyven órás időkeretben tárgyalják az új alkotmányt.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

15:03
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

Megválasztották a monetáris tanács új tagjait

Az MNB monetáris tanácsának új tagjainak megválasztására megjelent az ülésteremben Simor András, az MNB elnöke is. Az országgyűlés kormánypárti tagjainak szavazatával (278, illetve 282 igen szavazattal) megválasztották a monetáris tanács két új tagját, Cinkotai János közgazdászt és Kocziszky György dékánt. A két jelölt 38, illetve 36 nem szavazatot kapott. A szavazás után mindeketten letették esküjüket.

Interpellációk következnek.

15:15
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

Sms-t olvasnak az LMP-sek - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Ertsey Katalin telefonjára érkezett üzenetet olvasnak az LMP-s képviselők

15:18
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

Egy képviselő szerint az MSZP befolyásolja a katonákat

Kocsis azt mondta, információik szerint Vadai Ágnes MSZP-s képviselő levelet írt parancsnokoknak, amelyben tájékoztatta őket a Honvédelmi Minisztérium költségvetését érintő zárolásokról. Kocsis szerint nem tarthat kapcsolatot egy képviselő sem a katonákkal, és nem próbálhatja meg őket politikai célok érdekében befolyásolni. Szerinte morális korlátokat lépett át Vadai, aki korábban a Honvédelmi Minisztérium államtitkára volt.

Az interpellációra Hende Csaba honvédelmi miniszter válaszolt. Szerinte Vadai és más MSZP-s képviselők a HM-es zárolásokról hozzá intéztek korábban kérdést, majd a válaszlevelét küldte el Vadai a honvédség minden egyes alakulatához, a parancsnokokhoz, hogy tájékoztassa őket. Szerinte hangulatot akart kelteni, "hergelni akart" Vadai. Hende visszautasította "az ehhez hasonló módszereket".

15:37
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

A kösz-ök és a MÁV-székház a parlamentben

Pörzse Sándor (Jobbik) interpellációja a kulturális örökségvédelmi szolgálatokról, Spaller Endréé (KDNP) pedig a MÁV-székház bérleti díjáról szólt.

15:41
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

Az LMP-nek elege van az SZDSZ-es párhuzamból

"Hány oktatási programja van az Orbán-kormánynak?" - kérdezte Osztolykán Ágnes (LMP), aki a nemzeti fejlesztési minisztert interpellálta. A politikus többek között az oktatási államtitkárság tanköteles korra vonatkozó elképzelései és a Széll Kálmán-terv közötti ellentmondásról beszélt (míg előbb 17, utóbbi 16 évre szállítaná le a tanköteles kor felső határát). "Hány megszorító csomag vár még a magyar oktatási rendszerre?" - kérdezte Osztolykán. Halász János államtitkár válaszolt neki, szerinte vissza kellene térni a szakmai alapon feltett kérdésekhez, Osztolykán szavaiból szerinte ugyanis "liberális elődei", például Magyar Bálint véleménye köszön vissza. A Széll Kálmán-terv nem oktatáspolitikai koncepció - jegyezte meg. Az LMP-s képviselő nem fogadta el a választ. Szerinte ideje lenne befejezni az LMP korábbi liberálisokhoz, a korábbi liberális oktatáspolitikához való hasonlítgatását. A parlament elfogadta a választ.

15:57
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

Az MSZP-sek kihúzták a gyufát

"A mai nap folyamán egész idő alatt a szocialista frakció bekiabálással zavarta az ülést" - mondta dühösen az ülést vezető elnök, aki már másodszor utasította rendre a zúgolódó szocialistákat. Az MSZP-frakció Halász János államtitkár szavait kommentálta, aki éppen a rokkantnyugdíjakról beszél.

16:09
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

Elkezdődött az azonnali kérdések órája

Elkezdődött az azonnali kérdések órája, de az első kérdést rögtön elnapolták, mert a kérdéssel megszólított Orbán Viktor miniszterelnök nincs jelen, a kérdező pedig nem fogadta el, hogy a kormányfő távollétében Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes válaszoljon.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Pokorni Zoltán és Navracsics Tibor

16:14
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

Kiss Péternek nem tetszik, hogy visszaélőknek állítják be a táppénzen lévőket

Az MSZP-s Kiss Péter szerint hiba úgy beállítani, mintha az emberek visszaélnének a táppénzes napokkal. Szerinte az adatok is mutatják, hogy csökkent a táppénzen töltött napok száma, ami szerinte annak köszönhető, hogy féltik a munkájukat, így inkább betegen is dolgoznak.

16:15
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

Az egészségügyi államtitkár megvédte a táppénz felső határának leszállítását

Kiss Péternek Szócska Miklós államtitkár válaszolt, szerinte a táppénz felső határának leszállítása nem azt mutatja, hogy mindenki visszaélne a táppénzzel. Mint mondta, tudják, hogy már nem az évekkel ezelőtti állapotról van szó, amikor sokan indokolatlanul vették igénybe a juttatást. Jelenleg csökken a a táppénzen töltött napok száma, és a továbbiakban is erre számítanak az intézkedésnek köszönhetően.

16:25
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

"Nem lehet támogatással versenyképessé tenni a kis cégeket"

Cséfalvay Zoltán államtitkár - a jobbikos Z. Kárpát Dániel által az agrárcégek, illetve a kis- és középvállalkozások támogatását firtató kérdésére - azt mondta: nem az a megoldás, hogy nyomják bele a támogatást a cégekbe. Z. Kárpát Dániel arra a kérte a nemzetgazdasági államtitkárt, hogy a hazai termelők "helyzetbe hozása" érdekében csökkentse a kormány a hazai élelmiszerek áfáját elsőként 5 százalékra, majd a vonatkozó uniós irányelvek ellenére még ennél is kevesebbre.

Az államtitkár szerint azonban támogatással nem lehet versenyképessé tenni a kis- és középvállalkozásokat, csak úgy, ha megnyitják a versenyt, és meg tudnak erősödni.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Cséfalvay Zoltán államtitkár

16:40
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

Az adai Damjanich-szoborért aggódik egy fideszes

A szerbiai Adán felavatott Damjanich-dombormű védelmében szólalt fel a fideszes Varga István, aki szerint a szerb nacionalisták eltávolíttatnák a szobrot, erről cikkek is megjelentek a helyi médiában.

Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint a szerb állam semmilyen formában nem kommentálta a szobor felállítását, a magyar többségű település, Ada hatóságai, egyháza pedig támogatta ezt. Németh azt mondta, csak a szerb média egy részének hecckampányáról van szó.

16:45
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

Az orosz földgázfüggést firtatja Göndör István

MSZP-s Göndör István nem érti, miért szolgáltatja ki az egyirányú, keleti földgáz-függőséget, miért nem történik semmilyen változás az energetikában.

Fónagy János államtitkár szerint egy érdek van: az ellátás biztonsága. A magyar földgázszükséglet többsége keletről származik, ezért fontos az orosz állammal jó kapcsolatot ápolni - tette hozzá. Célkitűzés, hogy többféle beszerzési forrás legyen a jövőben - mondta. Fónagy szerint nem igaz, hogy az energetikában elszabadultak az árak, hiszen azokat szerinte befagyasztották.

17:05
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

A ferihegyi reptér átnevezése miatt kirúgott tisztviselőket védené az MSZP

Gőgös Zoltán MSZP-s képviselő nem érti, hogyan rúghatták ki az agártárcához tartozó háttérintézménynél betöltött állásából a földrajzi nevek véleményezését végző bizottság egyik tagját, illetve egy másik bizottsági tagot a minisztériumi állásából, amiért nem támogatták a ferihegyi repülőtér átnevezését Liszt Ferenc reptérre. Szerinte "ezt nem demokráciának hívják", a kirúgott bizottsági tagokat vissza kellene venni állásukba, és elnézést kellene kérni tőlük.

Ángyán József államtitkár szerint a 25 fős bizottság többségét minisztériumok delegálják, és azt a hibát követték el, hogy nem kérték ki a szervezetek véleményét a kérdésről. Egy kormánytisztviselőnek a bizottságban legalább egyeztetnie kell a véleményét az őt delegálóval - mondta. Indoklás nélkül is fel lehet menteni a kormánytisztviselőket, így jogilag a történtek nem kifogásolhatóak - tette hozzá.

17:18
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

Magyar konyha hálózatot szeretne egy jobbikos képviselő

A jobbikos Z. Kárpát Dániel a hamburgeradó bevezetése mellett érvel, hogy ne az "idegen szemetet" lehessen reklámozni, és enni, többek közt az iskolákban. A képviselő egy "magyar konyha hálózat" kiépítését javasolja, magyar földön termelt élelmiszerekre alapozva.

17:30
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

Virág az autóbalesetben elhunyt képviselő helyén

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Virág az autóbalesetben elhunyt képviselő, Arnóth Sándor helyén

18:05
március 21, 2011
Vágólapra másolva!

Megszavazták a menetrendet

Az alkotmányozás folyamatában a hétfői parlamenti ülésnek csak a menetrend elfogadása volt a feladata. A képviselők arról döntöttek, hogy az egyes frakciók mekkora időkeretben szólalhatnak fel az erre a hétre tervezett tárgyalásokon. A parlament honlapja szerint a Fidesz-frakció összesen 816 percet, a KDNP 384 beszélhet a héten, és ebbe nem számít bele az előterjesztőt megillető 60+30 perc. Az MSZP 483, a Jobbik 424, az LMP 273 percet kapott, míg a független képviselők összesen 30 percig beszélhetnek, így az összes időkeret keddtől péntekig 2410 perc lesz.

Hétfői tudósításunknak ezzel vége. A parlamenti honlap szerint kedden 9 órakor kezdődik az ülés, az alkotmányozási vita pedig körülbelül 9.50-kor a tervezet előterjesztésével.