Schmitt Pál új dolgozatot ír

Események

Schmitt Pál köztársasági elnök Magyarország új alaptörvényének ünnepélyes aláírása előtt kitekint a Sándor-palota ablakán
Vágólapra másolva!
Schmitt Pálnak elvették a doktori címét, de pénteken este a köztévének adott interjújában azt mondta, le fog doktorálni. Nem jelentette ki, hogy nem mond le, szerinte köztársasági elnöki címe és a doktori dolgozata között nincs összefüggés, és most mindenki meglátta, hogy becsületes. Az ellenzéki pártok nevetve és megdöbbenéssel hallgatták a szavait, jobbikos fiatalok még a Lánchidat is lezárták mérgükben. A nap eseményei percről percre az [origo] tudósításában.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül128 bejegyzés
09:04
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Út a doktori cím elvételéig

A Semmelweis Egyetem szenátusa csütörtökön délután 33-4 arányban úgy döntött, hogy megfosztja doktori címétől Schmitt Pál köztársasági elnököt. Az indok: nem volt tudományos munka a doktori dolgozat mögött. Schmitt Pál csütörtök este ért haza dél-koreai látogatásáról, frankfurti repülőtéren értesült doktori címének visszavonásáról. A döntésre nem kívánt reagálni, mondván az indoklását még nem ismeri.

Schmitt Pál kisdoktori értekezését még janárban kérdőjelezte meg a hvg.hu cikke, amely azt állította, hogy az olimpiai mozgalom történetéről írt értekezés nagy része megegyezik egy bolgár sportkutató munkájával. A plágiumgyanú kivizsgálására az egyetem öttagú tényfeltáró bizottságot állított fel, amely két hónapon keresztül vizsgálta Schmitt dolgozatát. A testület kedden nyilvánosságra hozott jelentésében azt állapította meg, hogy a doktori eljárás hiányosságokkal ugyan, de formailag megfelelt az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának. A testület megállapította azt is, hogy az egyetem szakmai hibát követett el, amikor a szövegazonosságokat nem tárta fel időben. Schmitt Pál ekkor azt nyilatkozta, hogy nem mond le.

A doktori cím sorsáról a bizottság semmit nem írt a jelentésében. A bizottság egyik tagja, Fluck Ákos ügyvéd viszont különvéleményt csatolt a jelentéshez, amelyben azt írta, hogy javasolt megvizsgálni a doktori cím visszavonásának lehetőségét. Az egyetem a bizottság jelentést elküldte a nemzeti fejlesztési minisztériumnak, Réthelyi Miklós azonban bontatlanul küldte vissza a csomagot az egyetemre azzal az üzenettel, hogy nem ő illetékes dönteni az ügyben.

09:45
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: csak Schmitt Pál dönthet

A miniszterelnök ahhoz az alkotmányos rendelkezéshez tartja magát, amely szerint a köztársasági elnök személye sérthetetlen. Az ország érdeke ugyanis, hogy az államfő sérthetetlen legyen - válaszolta Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában arra a kérdésre, hogy le kell-e mondania az elnöknek, miután a Semmelweis Egyetem szenátusa úgy döntött, visszavonja Schmitt Pál kisdoktori címét. Arra a felvetésre, hogy tehát Schmitt Pálé a döntés, a kormányfő a rádióinterjúban azt válaszolta: "egyértelműen, senki más nem dönthet".

(MTI)

09:52
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Szijjártó: Az alaptörvényhez tartjuk magunkat

A miniszterelnök szóvivője szerint az alaptörvényt tiszteletben tartva kell eljárni azok után, hogy a Semmelweis Egyetem megfosztotta doktori címétől Schmitt Pált. Szijjártó Péter megismételte azt, amit Orbán Viktor mondott: az alaptörvény szerint a köztársasági elnök személye sérthetetlen.

10:08
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Tarlós: a kirobbantó az igazi károkozó

A főpolgármester szerint nem az államfőnek, hanem az országnak okozott igazi kárt az, aki kirobbantotta a plágiumügyet. "Az, aki huszonvalahány év után vette a fáradtságot, és Isten tudja meddig járt azután, hogy Schmitt Pálnak kárt okozzon, az jobb ha arra is gondol, hogy az országnak több kárt okozott, mint Schmitt Pálnak" - jelentette ki Tarlós István az m1 Ma Reggel című műsorában pénteken. A főpolgármester elmondta: nem hivatott állást foglalni abban a kérdésben, hogy Schmitt Pálnak le kellene-e mondania visszavont kisdoktori címe miatt. Ez egy végtelenül kényelmetlen helyzet - fogalmazott Tarlós István, hozzátéve: nem érez indíttatást arra, hogy megmondja, kinek mikor kell vagy nem kell lemondani. Semmelweis Egyetem szenátusa csütörtök este döntött arról, hogy visszavonja Schmitt Pál 1992-ben megszerzett kisdoktori címét.

(MTI)

10:10
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Többször felbukkan ma Schmitt

Több nyilvános szereplése is lesz ma Schmitt Pálnak. 10.15-kor a Sándor palotánál fogadja udvariassági látogatáson Karl Viktor Erjavecet, a Szlovén Köztársaság külügyminiszterét az MTI szerint. 11-től pedig a parlamentben bukkan fel egy nyilvános eseményen, a XX. magyar innovációs nagydíj ünnepélyes átadásán.

10:25
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán jókedvű - kép

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

10:28
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

50 ezerből 45 ezer szavazat a lemondás mellett

Le kell-e mondania Schmitt Pálnak? - a kérdést csütörtökön reggel, a Semmelweis Egyetem doktori tanácsánák javaslata, de még a szenátus döntése előtt tettük fel olvasóinknak. Pénteken reggelig több mint ötvenezer szavazat gyűlt össze. Olvasóink 89 százaléka szerint Schmitt Pálnak le kell mondania. 4118-an (ez a szavazók 8,2 százaléka) voksoltak arra, hogy nem kell lemondania a plágiumbotrány miatt a köztársasági elnöknek, 2,8 százalék nem tudta eldönteni a kérdést, vagy úgy gondolta, hogy "ugyan mindegy".

10:37
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

A KEH honlapján még doktor Schmitt Pál

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) honlapjkán péntek reggel még doktorként szerepelt Schmitt Pál: mind a címlapin, mind az államfő hivatalos életrajzában ott volt a neve előtt a cím. Az életrajzban a Semmelweis Egyetem szenátusának csütörtöki döntése után is ott áll: "Doktori cím Testnevelési Egyetem (1992)".

Forrás: [origo]/KEH

11:10
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Lemondták Schmitt Pál összes mai programját

A Köztársasági Elnöki Hivatal lemondta Schmitt Pál összes pénteki programját. Több nyilvános szereplése is lett volna ma Schmitt Pálnak. 10.15-kor a Sándor palotánál fogadta volna udvariassági látogatáson Karl Viktor Erjavecet, a Szlovén Köztársaság külügyminiszterét. 11-től pedig a parlamentben bukkant volna fel egy nyilvános eseményen, a XX. magyar innovációs nagydíj ünnepélyes átadásán.

11:35
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Besötétítik a Sándor-palota ablakait

Az [origo] helyszíni tudósítója szerint spalettákat helyeznek a Sándor-palota ablakaira, így sötétítve el azokat. Schmitt Pál negyed 11-kor fogadta volna a szlovén külügyminisztert, de a találkozót lemondták. Nemrég volt őrségváltás, egyébként nyugodt a köztársasági elnök hivatalának környezete.

11:43
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Új köztársasági elnökről fog beszélni Gyurcsány

Gyurcsány Ferenc országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció elnöke 11-kor sajtótájékoztatót tart "Az új köztársasági elnökről" címmel.
11:45
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Spalettákat szerelnek a Sándor-palota ablakaira

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson!

11:53
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

LMP-sek ültek a KEH kapuja elé

Egy tucat LMP-s tüntető sátrakat állított fel közvetlenül a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) északi kapuja előtt - jelentette az [origo] tudósítója. A tüntetők egy része a sátrakban ül, a többiek mellette állnak, és "Orbán vidd a haverod", "Orbán szégyene, az ország szégyene", "Nemzet fénymásolója" feliratú táblákkal tüntetnek. Az egyik tüntető Dorosz Dávid LMP-s országgyűlési képviselő.

12:05
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Nem kommentálja a MOB Schmitt ügyét

Nem nyilatkozik a Magyar Olimpiai Bizottság Schmitt Pál doktori címének visszavonásának ügyében. Schmitt 2010-ig volt a MOB elnöke, jelenleg pedig a szervezet tiszteletbeli elnöke.

12:09
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Rámozdult az ellenzék Schmitt Pálra a parlamentben

Az államfő lemondását követelő ellenzéki pártok már csütörtök este javaslatokkal bombázták a parlamentet: Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, Hiller István korábbi oktatási miniszter és Tóbiás József frakcióigazgató például benyújtott egy határozati javaslatot "Magyarország államfőjének a tisztségére való méltatlansága megállapításáról" címmel. A határozati javaslat értelmében az Országgyűlés megállapítaná, hogy Schmitt Pál "a tisztségére méltatlan", és felkérné az államfőt, hogy "tisziségéről haladéktalanul mondjon le".

Hasonló határozati javaslatot terjesztett be Molnár Csaba független képviselő (a DK megválasztott frakcióvezetője). E szerint "az Országgyűlés tisztelettel felkéri a köztársasági elnököt, hogy Magyarország, valamint a magyar tudományos élet tekintélyének megóvása érdekében fontolja meg köztársasági elnöki tisztségről való lemondását."

Molnár egy másik szintén csütörtöki keltezésű javaslattal már az államfő lemondására készül: úgy módosítaná a köztársasági elnök jogállásáról szóló törvényt, hogy ha az államfő "erkölcsi integritásával vagy egyes cselekményeinek jogszerűségével összefüggő körülményre tekintettel" mond le posztjáról, az Országgyűlés - bármely képviselő javaslatára - egy kétharmados szavazással megfoszthatná a volt köztársasági elnököt egyébként megillető juttatásoktól.

Még drasztikusabb eszközhöz nyúlna az LMP: csütörtökön Karácsony Gergely és Schiffer András képviselők bejelentették, hogy indítványozzák, az Országgyűlés haladéktalanul indítsa meg Schmitt Pállal szemben az úgynevezett megfosztási eljárást. Ezt a képviselők ötöde, vagyis 78 képviselő kérheti, ennyi mandátummal viszont az LMP nem rendelkezik. Az eljárás során egyébként a parlament kétharmados többséggel az Alkotmánybíróságtól kérheti, hogy fossza meg hivatalától a köztársasági elnököt.

12:11
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

A szlovének mondták le a találkozót Schmittel

Schmitt Pál és a Budapestre látogató szlovén külügyminiszter pénteki találkozóját a szlovének mondták le - értesült az [origo] egy a találkozó szervezésére rálátó diplomáciai forrásból. Szlovénia budapesti nagykövetségén megkeresésünkre közölték, hogy az ügyben a nagykövetség nem kíván nyilatkozni, tájékoztatást a találkozó lemondásáról a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) adhat. A KEH-ben közölték, hogy az államfő lemondott programjairól telefonon nem nyilatkoznak, csak írásban elküldött kérdésre válaszolnak, ami viszont időbe telik.

12:16
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Tüntetők a Sándor-palota előtt

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson!

12:22
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

"Addig maradunk, amíg le nem mond"

"Addig maradunk, amíg le nem mond" - mondta az [origo]-nak Dorosz Dávid LMP-s képviselő, aki jelenleg tucatnyi társával a Sándor-palota előtt tüntet. A nyakában egy tábla lóg azzal a felirattal, hogy "Ország Orbán elnöke". Az ország szó át van húzva a táblán.

12:23
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Rendőrök jelentek meg a Sándor-palota előtt

Az [origo] tudósítója szerint öt rendőr érkezett a Sándor-palota elé. Hárman a tér sarkánál állnak, ketten pedig odamentek a tüntetőkhöz és megkérdezték tőlük, hogy hányan, illetve hogy saját jószántukból vannak-e ott. Ezután komor képpel távoztak.

12:26
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Sátrakban ülnek a tüntetők

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson!

12:29
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Schmitt vállalhatatlanságáról beszélt egy tüntető

A köztársasági elnök társadalmi szerepvállalása vállalhatatlan - mondta az [origo] helyszíni tudósítja szerint az egyik tüntető a Sándor-palotánál. Szerinte az elnök az ország szégyene. "Már az óvodában megtanultam, hogy ha csinálok valamit, elrontok valamit, azt rendbe hozom" - mondta. A tüntetők az LMP-hez kötethető Új ellenállás mozgalomhoz tartoznak.

12:33
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Zavarják az őröket a tüntetők

Elmaradt a Sándor-palota őrségének szokásos fegyvercseréje, mert a tüntetők pont az útjukban ülnek. Eközben egyre több a turista a téren, sokan a tüntetőket fotózzák, és megjelent egy kamerával felszerelt rendőrségi busz is.

12:50
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Katonák a palotánál

A Sándor palotánál érkezett néhány gyakorlóruhás katona, akik bementek a kapun, más nem történt.

12:53
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Szabadkoznak Schmitt hivatalában

Megkérdeztük a Köztársasági Elnöki Hivatalt, hogy miért dr. még mindig Schmitt Pál a hivatal honlapján és kíváncsiak voltunk arra is, hogy reagál-e ma érdemben az egyetemi szenátus tegnapi bejelentésére. A sajtóosztály munkatársa annyit mondott: Higgye el, erre nem tudok mit mondani.

12:56
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Az MSZP javaslata Schmitt Pálnak

"Az MSZP megértéssel veszi tudomásul, hogy Schmitt Pál mindhárom programját lemondta, azonban tudnia kell, hogy az ország nem erre a lemondásra vár. Ezen felül szeretnénk megfontolásra javasolni az államfőnek az alábbi gondolatot: nem vasrácsokkal kell elzárni a külvilágot, hanem megérteni és együttműködni vele" - olvasható az MSZP közleményében.

12:58
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Az olaszoknak és a belgáknak ismerős a helyzet

A Sándor palotánál tébláboló belga és olasz turisták szerint minden országban történnek ilyen politikai botrányok. Az egyik olasz visszakérdezett, hogy ez olyan, mint Németországban. A belgák azt mondták, Belgiumból jöttek, hozzá vannak szokva az ilyen eseményekhez.

12:59
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Puskaátadás miatt mozgatják a tüntetőket

A Sándor palota díszőrségének tagjai megkérték a tüntetőket, hogy kicsit menjenek odább, amíg megtörténik az őrségváltás.

13:10
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Rendőrök a palotánál

Két kisbusznyi rendőr érkezett a Sándor palotához, behajtottak a parkolóba, egyelőre nem történik más.

13:27
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

A legizgalmasabb pillanatok Schmitt Pál körül

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=xJNm1ZFQjQ2gORaN
13:29
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Jobban érdekli az MSZP-t Károlyi

Az MSZP inkább Károlyi Mihályt választja, mint Schmitt Pált. Az ellenzéki párt pénteken "a Köztársaság védelmében" tart pénteken demonstrációt a Kossuth téri Károlyi-szobor csütörtöki elszállítása miatt. "Károlyi Mihály szobrának eltávolítása és az eltávolítás módja is nyílt támadás a törvény előtti egyenlőség, a jogbiztonság ellen" - közölte a párt.

13:30
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Az indiaiaknak gőzük sincs róla

Az [origo] épületében dolgozó indiai fiatalok a konyhában azt mondták, nem hallottak róla, hogy küszöbön állna a magyar államfő lemondása.

13:41
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Megint van egy ötlete Gyurcsánynak

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint Schmitt Pál köztársasági elnökként már csak órái, legfeljebb napjai vannak hátra, ezért a parlamenti képviselettel rendelkező demokratikus pártoknak már az új államfő megválasztásán érdemes gondolkodniuk. A volt miniszterelnök pénteken azt mondta: mivel a Fidesz-KDNP képtelen volt egyedül alkalmas köztársasági elnököt választani, bár az ehhez szükséges többsége továbbra is megvan az Országgyűlésben, erkölcsi értelemben elveszítette a jogát arra, hogy ismét az ellenzék egyetértése nélkül válasszon államfőt. A DK ezért azt szorgalmazza, hogy Schmitt Pál utódját a kormánypártok és a demokratikus ellenzék közösen jelölje és válassza meg. Ennek érdekében a párt petíciót is indít Közös elnököt a közös hazának! mottóval.

(MTI)

13:50
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Készül a lemondásra a KDNP, eltűntek a fideszesek

Az [origo] információi szerint a KDNP-t informálisan már tájékoztatták arról, hogy délután várhatóan bejelenti lemondását a köztársasági elnök. A miniszterelnök környzetéből egyelőre semmi nem szivárgott ki és senki nem elérhető. Részletek itt.

13:52
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Nincs közlendője a KEH-nek

Schmitt Pál hivatalában még mindig nem tudják, mi történik pénteken. Újabb érdeklődésünkre annyit mondtak, "amint lesz közlendőnk, azt meg fogják tudni".

13:59
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

"Schmitt Pál talpig becsületes"

14:05
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Schmittné elzarándokolt

Schmitt Pál bezárkózott a Sándor palotába, miközben felesége, Makray Katalin Esztergomban tartózkodik a Magyar Zarándokút 2012. megnyitó rendezvényén Papp Lajos szívsebész professzorral, aki kezet is csókolt neki.

14:10
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Kézcsók Schmittnének - kép

Forrás: MTI/Kovács Attila

14:11
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Gyalogol Schmittné - kép

Forrás: MTI/Kovács Attila

14:17
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

A londoni utcazenészek el tudják képzelni

Az [origo] beszélt a Sándor palota közelében londoni utcazenészekkel Schmitt ügyéről. Szerintük David Cameron brit miniszterelnök nem másolta, hanem vásárolta a diplomáját.

14:30
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Réthelyi Miklós megy Schmitt helyett

Réthelyi Miklós miniszter nyitja meg a bécsi Munkácsy-kiállítást az MTI szerint. Schmittnek lett volna ma este 7-kor egy hasonló programja, feltehetően a miniszter megy helyette.

14:35
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Díjátadó Schmitt nélkül

A 2011. év kiemelkedő innovációinak díjazására átadták a Magyar Innovációs Nagydíj elismeréséket pénteken az Országházban. A díjat eredetileg Schmitt Pál adta volna át, de lemondta a programot. A 2011. évi Magyar Innovációs Nagydíjat az EGIS Gyógyszergyár Nyrt. kapta a vérrögképződés megelőzésére kifejlesztett Egitromb  75 mg filmtablettáért.

14:38
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Ilyen a tüntetés a Sándor palotánál - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson!

14:44
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Rendőrök vegyülnek a várban

Két mikrobusz érkezett a Sándor palotához tele rendőrökkel. Tudósítónk szerint előbb elindultak a köztársasági elnök ellen tüntetők felé, aztán megálltak, aztán meg újra elindultak, ezúttal a Nemzeti Galéria felé. Érthetetlen, mit akarnak.

14:48
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Nagy hátraarcok

Bár egyelőre semmilyen konkrét jel nem utal arra, hogy Schmitt Pál meggondolta volna magát és mégis lemond, nem az övé lenne az első nagy hátraarc a történelemben. Ebben a cikkünkben olyan politikusokat és államférfiakat gyűjtöttünk össze, akik tagadták az ellenük felhozott vádakat, és amíg csak tudtak, ragaszkodtak hivalukhoz.

14:54
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Mozgolódás a palotánál

Tudósítónk szerint kisebb rendőrcsoport gyűlt össze a Sándor palotánál, úgy tűnik, hogy valami készül és az elnöki hivatal egyik munkatársa is azt mondta, hogy maharosan tájékoztatást adnak az ott tartózkodóknak.

14:55
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Közvetlen elnökválasztást akar Szili

Szili Katalin, a Szociális Unió elnökeként azt javasolja, a jövőben közvetlenül a választópolgárok választhassák meg a köztársasági elnököt, ugyanis szerinte hosszú távon csak így biztosítható a tisztség méltóságának visszaállítása. A volt házelnök - aki Sólyom Lászlóval szemben alulmaradt az elnökválasztáson - jelenleg független országgyűlési képviselő az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében hangsúlyozza: a köztársasági elnöki intézmény csak akkor képes kifejezni a nemzet egységét, ha az "elnök pozíciója és személye kikerül a pártpolitika napi csatározásainak színteréről".

A politikus szerint a nyílt verseny lehetővé tenné a "nép bizalmának elnyeréséért folytatott becsületes küzdelmet, a jelöltekkel szembeni kifogások megismerését". A Szociális Unió elnöke közleményében nem említi Schmitt Pál köztársasági elnököt.

14:57
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Elviharzott valaki a palotától

Két Audi és egy kombi Skoda nagy gázzal elhajtott egy óra előtt pár perccel a Sándor palotától. Tudósítónk szerint nem egyértelmű, hogy Schmitt Pál ült-e az autóban.

14:58
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Interjút ad Schmitt Pál

Hivatalvezetője szerint az esti MTV-s híradó után exkluzív interjút ad Schmitt Pál a közmédiának. A hivatalvezető megkérte a tüntetőket, hogy húzódjanak a fűre, ne zavarják a hivatal munkáját.

15:07
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Minden kérdésre válaszolni fog Schmitt

Schmitt Pál este a közszolgálati televízióban ad választ minden felvetődő kérdésre - közölte Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal társadalmi kapcsolatokért felelős hivatalvezetője az MTI szerint

15:11
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Kérésre sem mennek arrébb a tüntetők

Nem húzódnak arrébb a tüntetők, amíg Schmitt Pál le nem mond - ezt válaszolták a Sándor-palota bejáratánál ülő tüntetők Schmitt hivatalvezetőjének, aki azt kérte tőlük, hogy húzódjanak a fűre, ne zavarják a hivatal munkáját.

15:14
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Schmitt elhúzott a Sándor-palotából

Schmitt ült az egyik Audiban, amelyik nagy gázzal elhajtott egy óra előtt pár perccel a Sándor palotától.

15:17
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

A konvoj elhagyja a Sándor-palotát

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
További képekért kattintson!

15:21
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Az öreg bácsi Schmittel van

"Akkor jó volt, amikor olimpiai érmet szerzett, ugye?" - mondta egy öreg férfi a Sándor-palota előtt. A tüntetőkre azt mondta, hogy szerinte ők "az igazi terroristák".

15:23
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

"Fel a várba"

"Fel a várba, szabadítsuk ki Smittet" - feliratú táblával jelent meg egy narancssárga sapkás tüntető a téren.

15:29
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Jobbik: legyen közvetlen elnökválasztás

A Jobbik nem számol azzal a lehetőséggel, hogy a kisdoktori címtől megfosztott Schmitt Pál hivatalában marad, ezért a párt azt javasolja, hogy az államfő lemondása után közvetlenül válasszák meg az új köztársasági elnököt - jelentette ki Vona Gábor pártelnök sajtótájékoztatón Tiszavasváriban pénteken.

Vona Gábor szerint elképesztő helyzet állna elő akkor, ha egy ilyen botrány után hivatalában maradna a köztársasági elnök, ezért az egyetlen elfogadható lépés Schmitt Pál részéről a lemondás lenne.

"Az államfői tisztség megroggyant tekintélyét kellő legitimitással kell helyreállítani, de ez nem úgy megy, hogy a Fidesz javasol mást jelöltet, például Martonyi János külügyminisztert" - fogalmazott Vona Gábor, aki szerint az egyetlen lehetőség, hogy az új köztársasági elnököt közvetlenül válasszák meg. A Jobbik hétfőn benyújtja ezzel kapcsolatos alaptörvény-módosító javaslatát az Országgyűlésnek - tette hozzá.

15:34
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál boldogan integetett - kép

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Schmitt Pál a Polgári Körök első találkozóján a Margitszigeten 2002-ben

15:50
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Közleményt adott ki a KEH

Törölték a KEH honlapjának naptárából Schmitt Pál mai programjait, amelyeket az államfő hivatala még kora délelőtt lemondott, és kikerült egy közlemény az esti interjúról. Schmitt pénteken a Sándor-palotánál fogadta volna a szlovén külügyminisztert, majd a parlamentben bukkant volna fel egy nyilvános eseményen, a XX. magyar innovációs nagydíj ünnepélyes átadásán, végül pedig Bécsbe ment volna egy kiállításra. Helyettük a nap egyetlen programpontjaként megjelent Schmitt esti interjúja. "2012. március 30. Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke az MTV1 19 óra 30 perckor kezdődő Híradója után exkluzív interjút ad" - áll a honlapon.

16:24
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

"Úgyse fog lemondani" - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=wZIRbWHhU2ONdaRe
16:42
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Elkülönítették Orbánt

Megérkezett Orbán Viktor miniszterelnök egy budapesti rendezvényre, ahol a Rubik-kocka feltalálójával, Rubik Ernővel tart sajtótájékoztatót. Tudósítónk szerint a szervezők megoldották, hogy ne lehessen közel férkőzni hozzá, az újságírók tőlük kicsit távolabb kaptak helyet.

17:25
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Rubik-kockába zárják 1100 év magyar teljesítményét

Egy új múzeum alapítását jelentették be azon a rendezvényen, amelyen Orbán Viktor is részt vesz. A Rubik-kockát formázó múzeum a budapesti Rákóczi híd budai hídfőjénél fog felépülni, az építkezés 2014-ben kezdődhet, a kiállítóközpont pedig 2017-ben nyithatja meg kapuit - jelentette be Fürjes Balázs budapesti nagyberuházásokért felelős kormánybiztos. A múzeum az elmúlt 1100 év magyar szellemi teljesítményét fogja bemutatni bemutató, Rubik-kockát formázó múzeum épülhet.

17:29
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán nem szólta el magát

Véget ért az új múzeumot bejelentő rendezvény, az újságírók nem jutottak Orbán Viktor közelébe, nem tudtak tőle kérdezni. Tudósítónk szerint Orbán semilyen utalást nem tett a köztrásasági elnök ügyére. Az újságírók most az utcán várják a miniszterelnököt, azt remélve, hogy meg tudják szólítani.

17:31
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Van, aki lemond

Lemond tisztségéről Antonio Ereditato, az OPERA-kísérletet koordináló olasz professzor, miután néhány hete bebizonyosodott, hogy meghibásodás miatt mértek tavaly szeptemberben a fénynél gyorsabb neutrínókat - jelentette be pénteken az olasz Nemzeti Atomfizikai Intézet (INFN). Amennyiben beigazolódtak volna a mérések, a kísérlet megkérdőjelezte volna Albert Einstein által kidolgozott és a modern fizika és kozmológia alapját jelentő relativitáselméletét, amely szerint a világegyetemben semmi sem haladhat gyorsabban a fény sebességénél.
Később az OPERA-kísérlet eredményei független kísérletek során nem igazolódtak. A CERN közleménye szerint a 60 nanoszekundumos eltérés a jelkábel meglazulásával vagy hibás mérésekkel magyarázható.

17:43
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Az MSZP Sólyomra cserélné Schmittet

Az MSZP azt kezdeményezi, hogy a köztársasági elnöki tisztség méltóságának és tekintélyének helyreállítása érdekében az összes demokratikus parlamenti párt közösen állítson jelöltet Schmitt Pál lemondása esetén - jelentette ki pénteken Budapesten Mesterházy Attila, az ellenzéki párt elnöke és frakcióvezetője, aki szerint Sólyom László korábbi államfő alkalmas jelölt lehet.

Mesterházy szerint az egész ország egy mondatot vár Schmitt Páltól: "a mai nappal lemondok köztársasági elnöki tisztségemről". (MTI)

17:50
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Bulit szervez az LMP estére a Dísz térre

"Gyere el a Dísz térre a Sándor palota elé és nézzük meg kívetitőn együtt élőben, mit mond 8 órakor a királyi tévében Schmitt Pál. Lemond vagy nem mond le. Ha lemond nyugtázzuk, van még valami remény az országban! Ha nem mond le, akkor pedig követeljük a lemondását tovább!" írta Facebook-oldalán az LMP. A párt fél nyolcra hirdette meg a "tüntetés vagy búcsúbuli" című rendezvényt.

17:56
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán nem árulja el, mit mondott Schmittnek

Orbán Viktor a múzeumavató után azt mondta az [origo] tudósítójának, hogy a lényeg az, hogy olyan köztársasági elnöke legyen Magyarországnak, aki sérthetetlen, ezt a kormány tiszteletben tartja. Azt mondta, hogy munkakapcsolatban van Schmitt Pállal, de azokra a kérdésekre nem kívánt válaszolni, hogy mit mondott Schmittnek a plágiumbotrányról.

17:59
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán a Schmitt-ügyről - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=8J6YAK9Uj3H1cNTd
18:04
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Hoffmann szerint a plágium bűn

Az oktatási államtitkárság fenntartja tavaly őszi nyilatkozatát a diplomamunkákról, és álláspontját, hogy tiszta munkákat kell beadni - mondta Hoffmann Rózsa újságírói kérdésre pénteken Budapesten. Hoffmann azt is mondta, hogy Schmitt Pál kisdoktorijának megítélése nem rá tartozik. 

A Nefmi Oktatásért Felelős Államtitkársága szeptemberben közleményben hívta fel a főiskolai és egyetemi hallgatók figyelmét, hogy "bűncselekményt követ el, aki sajátjaként nyújt be más által készített diplomamunkát".

18:06
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál nem akar lemondani

Az [origo] több kormányzati forrásból úgy értesült, hogy Schmitt Pál nem akar lemondani a köztársasági elnöki posztról. Forrásaink szerint ez a fordulat ma történt.

18:13
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán szerint az ország érdeke a fontos

Az ország érdeke a legfontosabb, az ország érdeke pedig az, hogy a mindig legyen egy olyan vezetője, akinek a személye sérthetetlen - mondta Orbán Viktor újságíróknak a múzeumavató után. Arra a kérdésre, hogy szerinte méltó-e még Schmitt Pál a hivatalára Orbán azt mondta, hogy "a hivatal méltósága is fontos, de a legfontosabb az ország érdeke".

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=iD0cFAiyKKXgEEgU
18:17
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Schmitt a parlamentben sétál - kép

Forrás: MTI/Beliczay László

18:22
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Iratokat cipel Schmitt

Az MTI három fotót közölt a parlamentben testőreivel sétáló Schmitt Pálról, de azt nem írták meg, hogy mit csinál ott a köztársasági elnök, találkozott-e valakivel. Schmitt a képeken egy zöld irattáskát cipel, a táska nyitva van, így látszik, hogy egy nagy köteg irat van benne.

Forrás: MTI/Beliczay László

18:27
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

"Ön szerint csaló Schmitt Pál?" - videó

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=LujyGZVlXDlqHeY9
18:40
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Schmitt már elmondta, amit akart

Úgy tudjuk, este a híradó után nem élőben fog interjút készíteni Schmitt Pállal a Magyar Televízió, hanem a beszélgetést már felvették délután három órakor.

18:55
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán időt adott Schmittnek

Az [origo] információi szerint Schmitt Pál nem akar lemondani a köztársasági elnöki posztról, Orbán Viktor pedig időt adott neki arra, hogy meggyőzze az embereket a saját igazáról. Orbán úgy érzi, a botrány nem ég rá a Fideszre. Olvassa elő erről szóló cikkünket!

19:17
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

A Parlamentben adott interjút Schmitt

Újabb képek jelentek meg az MTI-ben Schmitt Pálról. Ezek is a parlamentben készültek, a köztársasági elnök éppen kilép az ott lévő irodája ajtaján. A kép magyarázata szerint a kép az MTV-nek adott interjú után készült. Korábban már megírtuk, hogy az esti interjú nem élő lesz, hanem délután három körül már felvették - ezek szerint a köztársasági elnök parlamenti dolgozószobájában.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

19:21
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Szokatalanul komor Schmitt Pál - kép

Forrás: MTI/Kollányi Péter

A mindig mosolygó Schmitt Pál az MTI friss képén is szokatlanul komor, és még a nyakkendője is félrecsúszott. A korábbi, táskás képen sem mosolygott.

19:34
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Csak a tévésekkel beszélt Schmitt

Az MTI azt írja, Schmitt Pál 13 óra után érkezett a Parlamentbe, ahol azonnal főemeleti dolgozószobájába ment. A köztársasági elnökhöz ezt követően csak a Magyar Televízió interjút készítő munkatársai mentek be, Schmitt politikusokkal nem találkozott.

Az államfő 17 óra előtt néhány perccel hagyta el irodáját, de a folyosón rá várakozó újságírók kérdéseire nem válaszolt.

19:37
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Obersovszky Péter kérdezte Schmittet

Az MTI azt írja, az MTV 19 óra 55 perckor műsorra kerülő interjúját Obersovszky Péter készítette.

Az államfőt kísérő Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal társadalmi kapcsolatokért felelős hivatalvezetője korábban a Sándor-palota előtt azt mondta, hogy Schmitt az interjúban minden felvetődő kérdésre választ ad, és a parlamentben várakozó újságíróknak is azt mondta, hogy az esti interjúban hallgassák meg Schmitt Pált.

19:55
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Bulizik a Fidesz

Ma van a Fidesz 24. születésnapja, a párt tagjai a Ménesi úti kollgéiumban ünnepelnek. Tudósítónk szerint már ott van Orbán Viktor is, a kisbusza kint áll az épület előtt.

Az ünnepségen az MTI szerint Kósa Lajos arról beszélt, hogy a párt értékei semmit nem változtak az alapítás óta. Kósa szerint senki nem gondolta közülük, hogy a Fidesz 24 év múlva is létezik, "sőt, nemhogy létezik, hanem a legnagyobb kormányzó erőként továbbviszi azokat az eszméket, amelyek akkor is fűtöttek bennünket". A jelenről azt mondta, hogy "sosem állt távol tőlünk az, hogy olyannal kísérletezzünk, ami még nem volt".

Fotó: Mudra László [origo]

20:06
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Nem kommentálják a rendőrök a mozgósításról szóló pletykákat

A BRFK sajtószóvivője az [origo] kérdésére nem kívánta kommentálni azokat az értesüléseket, amelyek szerint vidéki rendőri egységeket mozgósítottak volna a fővárosba. Horváth Katalin Fanni érdeklődésünkre közölte, a spontán szerveződő rendezvényeket a rendőrség a törvényeknek megfelelő módon kezeli.

20:10
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Selmeczi Gabriellának nincs hozzáfűznivalója

Tudósítónk szerint Selmeczi Gabriella már lelépett a Fidesz-buliról. Az ajtóban várakozó újságíróknak azt mondta, Schmitt Pál ügyéhez nem kívánt semmit hozzáfűzni.

A kollégium ajtajában állók azt mondták az újságíróknak, hogy a rendezvény nem sajtónyilvános, így nem tudnak bemenni.

20:25
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Szimpátiatüntetők a Sándor-palotánál - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a fotóra és nézze végig a Várban készült képeinket!

Fotósunk szerint ezek a fiatalok Schmitt Pálnak drukkolnak a Sándor-palotánál

20:32
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Kósa nem kommentál

Elment a fideszes születésnapi rendezvényről Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke is. Nem akart mondani semmit sem a Schmitt-ügyről.

Fotó: Mudra László [origo]

20:33
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Kövér László az [origo]-nak: Hülyéskedik velem?

Távozott a Fidesz születésnapi bulijáról Kövér László, az országgyűlés elnöke. Tudósítónk megkérdezte tőle, készül-e arra, hogy ideiglenesen át kell vennie a köztársasági elnöki teendőket (ha az államfő lemond, akkor átmenetileg a házelnök látja el a feladatait). Kövér annyit válaszolt: Hülyéskedik velem?

Fotó: Mudra László [origo]

20:40
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Kakaskodás a palotánál

Tudósítónk szerint egy méltatlankodó idős férfi ment oda a Schmitt lemondását követelő tüntetőkhöz a Sándor palotánál és elkezdte azt kiabálni nekik, hogy hazaárulók, miközben néhány sátrat felborított. A rendőrök félrehívták és igazoltatták.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a fotóra és nézze végig a Várban készült képeinket!

20:46
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Hajrá Schmitt Pál - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a fotóra és nézze végig a Várban készült képeinket!

20:57
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

A királyságért tüntetnek a Várban

Tudósítónk most ért fel a Várba a Dísz térre, ahonnan az előző képünkön szereplő, Hajrá Schmitt Pál feliratú táblát tartó fiatalok már távoztak.

Megjelent viszont a 64 Vármegye Mozgalom tíz aktivistája, akik közül ketten "Vesszen a köztársaság! Királyságot!" feliratú táblákat tartanak, és a sátorból kikukucskáló LMP-sekkel vitatkoznak azon, hogy mi a jó államforma, a monarchia vagy a demokrácia.

21:02
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Motozás a Várban - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a fotóra és nézze végig a Várban készült képeinket!

Korábban készült képünkön egy renbontót motoznak a rendőrök a Dísz téren

21:12
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Az egész Orbán-család ott volt a bulin

Az MTI szerint a Fidesz szülinapi bulijára Orbán Viktort elkísérte felesége, Lévai Anikó, és ott voltak a lányaik is. A Fidesz ismert politikusan kívül meghívták az ünnepségre Bayer Zsolt újságírót is, aki a hírügynökség képein vidáman nevetgél Orbán Viktor társaságában.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

21:17
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán-kommandótól tartanak Gyurcsányék

Közleményt adott kora este Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció. A közlemény így hangzik: "A hírek szerint a nem létező terrorfenyegetettség ellen létrehozott terrorelhárító központ erőit összevonták Budapesten. A Demokratikus Koalíció felszólítja Orbán Viktor magánhadseregét, hogy ne alkalmazzanak erőszakot a Schmitt Pál esetleges hivatalban maradása esetén tüntetőkkel szemben. Orbán Viktor tönkretette Magyarországot, hazánk nemzetközi megítélését és a köztársasági elnöki poszt tekintélyét. Ezen semmiféle kommandó nem fog tudni változtatni. Molnár Csaba ügyvezető alelnök Demokratikus Koalíció"

21:19
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Ötvenen vannak a Dísz téren

A tüntetők nem feszítik szét a kereteit - jelentette tudósítónk a Dísz térről. Becslése szerint az egész téren "mindent összevetve", az újságírókkal és tüntetőkkel együtt ötvenen vannak.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a fotóra és nézze végig a Várban készült képeinket!

21:20
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Kamerákkal készülnek a rendőrök

A Sándor-palotát őrző rendőrökön túl tíz készenlétis rendőr van a Dísz téren, illetve egy kisbuszban még ennyi váltás van - mondta tudósítónk. Van kamerás autó, illetve a Sándor-palotával szemen lévő egyik zászlótartó rúdra térfigyelő kamerát rögzítettek a rendőrök. Közben a tüntetők áramfejlesztőt és hangfalakat hoztak a térre. A királyságpártiak a táblákkal beálltak az ATV élőben jelentkező tudósítója mögé, és kiabálásokkal zavarták adás közben.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a fotóra és nézze végig a Várban készült képeinket!

21:24
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Kósa: Nekünk erre jogunk van

Kósa Lajos a korábban idézett gondolatain túl az MTI szerint arról is beszélt a párt szülinapján, hogy a Fidesz tudta, hogy a mostani kor keretei között elindított szabadságharca óriási konfliktusokkal jár majd.

"Hogy a konszolidáció kapcsán az eredményeink érdekében kivel kellene, hogy kiegyezzünk, az egy nehéz és eldöntendő kérdés: Barrosótól az általunk nem ismert, leendő francia köztársasági elnökig és - Deutsch Tamás halhatatlan Twitter-bejegyzését most nem idézem szó szerint - a szösz se tudja, hogy milyen amerikai érdekcsoportig bezárólag kellene valamit csinálni a magyar politikának a tekintetben, hogy ismerjék el azt, amit csináltunk, ismerjék el azt, hogy nekünk erre jogunk van" - mondta Kósa.

Fotó: Mudra László [origo]
Kósa Lajos motoron távozott a szülinapról

21:26
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Királyságot! - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a fotóra és nézze végig a Várban készült képeinket!

21:30
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Kezdődik a Híradó

Kezdődik az MTV Híradója, bejelentették, hogy fél óra múlva jön Schmitt Pál interjúja. A híradóban Schmitt Pál ügyén kívül a szeles időjárás lesz a téma.

21:34
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Titokzatos mondat a rendőrségi rádión

Egyik tudósítónk a Sándor palotánál azt hallotta kiszűrődni egy rendőrségi rádióból, hogy "ha a köztársasági elnök úr nyilatkozata az lesz, hogy nem mond le, akkor elképzelhető, hogy"

21:35
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Elment Orbán a Fidesz születésnapjáról

"Annyi interjút készítettek már velem, szeretnék hazamenni" - ennyit mondott Orbán Viktor miniszterelnök távozóban a Fidesz 24. születésnapjáról.

21:51
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Akik együttéreznek Schmitt Pállal

Az MTI elcsípte azokat a fiatalokat, akik rövid ideig táblákkal drukkoltak Schmitt Pálnak a Sándor-palota előtt. Egyikük, Friebert Balázs, azt mondta, hogy a közelmúlt eseményei miatt gondolták úgy, hogy felmennek a Sándor Palotához és jelenlétükkel fejezik együttérzésüket Schmitt Pállal. Azt mondta, sérthetetlennek tartják a köztársasági elnök személyét.

21:56
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Hangosítanak a Dísz téren

A csöpögő eső és erős szél ellenére megnövekedett a tömeg, tudósítónk szerint most már legalább százan, de legfeljebb kétszázan vannak. Már van hangosítás is, a rendőrök a beálltak a tüntetők mögé.

21:57
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Vezették a tollát

Schmitt Pál szerint a két dolognak - a dolgozatának és a posztjának - nincs köze egymáshoz. Elmesélte, hogy az anyukájának ígérte meg, hogy egyszer doktor lesz. A TF-en segítséget is kapott, a konzulens és az opponens vezették a tollát, és soha nem szóltak neki, hogy "ácsi, tegyél több idézőjelet", vagy hasonlót.

21:57
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Kezdődik az interjú

"Két emberrel kell, hogy beszélgessek, a köztrásasági elnökkel és a magánemberrel, Schmitt Pállal" - kezdte a beszélgetést az MTV riportre. "Magam is nehezen választom szét a kettőt"  -mondta erre a köztrásasági elnök, aki szerint az embereknek érezniük kell, hogy képviseli az alaptörvényt.

21:59
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Schmitt: Ez férfimunka volt

Olyan teljesítmény volt, hogy úgy dőltem hátra, hogy ez becsületes, férfimunka volt - mondta Schmitt Pál, aki felhozta, hogy a dolgozatra summa com laude minősítést kapott, és három órán át bizottság előtt is vizsgázott.

22:00
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Miért volt ennyire visszafogott?

Miért volt ennyire visszafogott? - kérdezte a riporter, aki úgy ismeri a köztársasági elnököt, mint aki mindig felveszi a kesztyűt. Schmitt azt mondta, hogy a bizottság jó munkát végzett, hónapokon keresztül vizsgálták a dolgozatot, bár néhány hibát találtak.
22:03
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

"A lelkiismeretem tiszta"

"A lelkiismeretem tiszta" - mondta Schmitt, aki szerint azzal, hogy első helyen feltüntette a bolgár szerző művét, eleget tett az idézés szabályainak.

22:03
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

A társadalomnak hasznos a dolgozat

Schmitt szerint azzal, hogy a dolgozata a társadalom számára hasznos, teljesítette a feltételeket - amiket az egyetem szenátusa szerint nem teljesített.

22:05
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

"Nem esett jól"

"Ahogy olvasom, el is vették a doktori címemet" - kommentálta Schmitt Pál a szenátus döntését, bár megjegyezte, hogy nem esett neki jól. Azt mondja, nem érti, mire volt ez a nagy siettség, amúgy ő maga is visszaadta volna a címét, mert nem használja, vagy legalábbis nem annyit, hogy neki abból előnye legyen.

22:06
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Schmitt doktorálni akar

Schmitt Pál azt mondta, soha nem adja fel, most hetven évesen be akarja bizonyítani, hogy igaza volt, ezért le fogja tenni a doktori vizsgát.

22:08
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Schmitt szerint most mindenki megtudja, hogy becsületes

"A köztársasági elnököt nem lehet perelni, akkor én sem perelek" - mondta Schmitt Pál arra a kérdésre, mit tervez, majd azt mondta, hogy most majd mindenki megtudja, hogy becsületes volt.

22:12
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Az LMP-sek hangosan nevettek

Tudósítónk szerint az LMP-sek hangosan nevettek a Sándor-palota előtt Schmitt Pál beszéde alatt.

22:14
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Egy igen népszerű ember

"Ön egy igen népszerű ember" - mondta az interjú közben a riporter Schmitt Pálnak. Az egyik blogon azonnal posztolták a Medián felméréseiről készült összesítő képet, ami szerint egyetlen köztársasági elnök sem volt olyan népszerűtlen, mint Schmitt Pál.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a fotóra és nézze végig a Várban készült képeinket!

22:17
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

"Szégyen"

Az első szó, ami eszembe jutott, a szégyen - mondta Vágó Gábor, az LMP képviselője a Sándor-palota előtt tudósítónknak. Szerinte ezért elsősorban Orbán Viktor a felelős.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a fotóra és nézze végig a Várban készült képeinket!

22:19
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Az MSZP megdöbbent

"Az MSZP megdöbbenéssel fogadta az "álamfő" kínos magyarázkodását. Magyarország ma este már csupán egy rövid és lényegre törő bejelentést, egy lemondó nyilatkozatot várt Schmitt Páltól: a mai nappal lemondok köztársasági elnöki tisztségemről. Megdöbbenéssel fogadtuk, hogy Schmitt Pál ma sem merte meghozni az egyetlen morálisan elfogadható döntését. Így Orbán Viktor dolga és felelőssége eltávolítani őt a székéből, hiszen ő volt az is, aki oda ültette. Elvárjuk ezért Orbán Viktortól, hogy azonnal mondassa le Schmitt Pált" - áll a párt közleményében, amit Mesterházy Attila pártelnök írt alá.

22:22
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

TEK: nem emelték a terrorkészültséget

A Terrorelhárítási Központ (TEK) cáfolja azokat az interneten terjedő híreket miszerint "azonnali hatállyal berendelték a vidéken tartózkodó TEK-eseket". A szervezet pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a TEK nem erősítette meg sem a köztársasági elnök, sem a miniszterelnök személyi védelmét, nem emelte a terrorkészültséget és nem rendelte fel vidéki egységeit. Hajdu János, a TEK főigazgatója szerint a Terrorelhárítási Központ állománya a normál, hétköznapi rendnek megfelelően végzi feladatait.

22:25
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Az LMP nem adja fel

Az LMP nem adja fel - mondta Vágó Gábor, a párt képviselője a beszéd után. Azt mondta, hogy minden alkotmányos eszközt megmozgatnak majd azért, hogy lemondásra bírják a köztársasági elnököt. Hétfőn megpróbálják rávenni a képviselőket, hogy induljon el a megfosztási eljárás, ehhez 78 képviselő aláírása kell (ez nincs meg az ellenzéknek együtt sem). A téren feladják a sátorozást, de úgy fogalazott, hogy Schmitt Pál gyáván itthagyta a hivatalt, és mi nem fogunk egy üres épületet őrizni, de az ígérte, hogy Schmitt nyomában lesznek.

22:27
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Amputáltakból és sporttörténetből doktorálnak Schmitt diáktársai?

Schmitt Pál újraírja szakdolgozatát, feltehetően a Semmelweis Egyetemen, mivel arról beszélt, hogy tisztázni akarja azt az intézményt is, ahol visszavont doktori címét szerezte. A Semmelweis Egyetem doktori iskolájának honlapján szerepel egy lista, amiből kiderül, miről írtak dolgozatot a most vizsgázó hallgatók. Sporttudományból például ilyen címek szerepelnek: Amputáltak testtudata és állásbiztonsága; Kolozsvár sport-kultúrtörténete Trianon előtt (1868-1920). A teljes listát itt nézheti meg.

22:27
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

A rendőrség is elvonul

A rendőrök is levonulnak, de lényegében vége van a rendezvénynek - jelentette tudósítónk a Dísz térről.

22:35
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Tünetők a palotánál - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a fotóra és nézze végig a Várban készült képeinket!

22:36
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Maradókat toboroznak a Sándor-palotánál

A Sándor-palotánál a Szolidartás tagjai azt kérdezgetik az emberektől, ki marad ott a téren addig, amíg le nem mond Schmitt Pál.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kattintson a fotóra és nézze végig a Várban készült képeinket!

22:41
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Hétfőig maradnak a téren

Tudósítónk szerint az LMP és a Szolidaritás fél tucat képviselője most jelentette be a téren, hogy maradnak, amíg a Schmitt Pál le nem mond - de legalábbis hétfőig.

22:43
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Milyen feltételekkel doktorál Schmitt?

A doktori iskolákról szóló 2007-es kormányrendelet szerint a következő feltételekkel lehet doktori címet szerezni:

"A doktori szigorlat teljesítése a doktori fokozat megszerzésére irányuló eljárás része, a doktori eljárásban részt vevő személy tudományágában szerzett ismereteinek összefoglaló, áttekintő jellegű számonkérési formája.

(3) A doktori szigorlatot - legfeljebb a kérelem benyújtásától számított két éven belül - nyilvánosan, bizottság előtt kell letenni. A szigorlat eredményét közvetlenül a szigorlat után ki kell hirdetni. A doktori szigorlatról jegyzőkönyvet kell felvenni.

(4) A doktori védésre a doktori szigorlat után kerülhet sor.

10. § (1) A doktori téma olyan kutatási részterület, amely alkalmas arra, hogy kidolgozása folyamatában a doktorandusz - a témavezető irányításával - elsajátítsa a tudományos módszerek alkalmazását, értékelhető tudományos eredményhez jusson, és erről tudományos közlemények, tudományos előadások, majd doktori értekezés formájában bizonyosságot tegyen.

(2) A doktori értekezést a kérelem benyújtásával egy időben vagy a kérelem elfogadását követő két éven belül kell benyújtani. A doktori értekezés benyújtásakor a doktorjelölt írásban nyilatkozik arról, hogy értekezését korábban más intézményben nem nyújtotta be és azt nem utasították el".

22:45
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Nézze újra a teljes interjút!

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=yHpCktmrN76CtqCt
23:06
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Jobbik: Schmitt Pál D-209-es és Gyurcsány nyomdokain

Közleményben reagált Schmitt Pál interjújára Vona Gábor, a Jobbik elnöke is, és már a címben azt írja: "Schmitt Pál a D-209-es és Gyurcsány nyomdokain". Vona szerint Schmitt "mai magyarázkodásával az államfői tisztség becsületét és méltóságát tiporta sárba".

"A Jobbikot hidegzuhanyként érte a köztársasági elnök megátalkodottsága, hiszen az egyetlen erkölcsös és felelős döntés, a lemondás fel sem merült benne, de még a bűnbánat legapróbb jeleit sem lehetett tapasztalni nyilatkozatában. Orbán Viktor miniszterelnök kiengedte Schmitt Pál szellemét a palackból, amellyel már láthatóan nem tud mit kezdeni. Az elnök hivatalban maradása egyértelműen Orbán Viktor szégyene. Schmitt Pálnak sportemberként joga van megvédeni saját, de nincs joga tönkretenni az ország becsületét" - írta Vona.

"Schmitt Pál ugyanazt az utat járja, mint Medgyessy Péter (D-209) és Gyurcsány Ferenc, akik hozzá hasonlóan ragaszkodtak hivatalukhoz az ügynökmúlt, illetve az őszödi hazugságbeszéd nyilvánosságra kerülése után. A Jobbik sajnálatosnak tartja azt is, hogy az izzadságszagú magyarázkodásra egy lakájinterjú keretében került sor" - írta Vona.

A Jobbik szerint Schmittnek le kell mondania, a köztársasági elnököt pedig közvetlenül kell választani.

23:12
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Jobbikosok tüntetnek a Lánchídnál

Tudósítónk szerint a Jobbik ifjúsági tagozata spontán akcióként a köztrásasági elnök beszéde után kivonult a Lánchíd pesti hídfőjéhez, leültek az útra és elzárták a Lánchidat. A rendőrség nagy erőkkel vonult a helyszínre, tíz-tizenöt embert előállítottak. Tudósítónk szerint még mindig sok rendőr van a téren.

23:22
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Átköltöztek a fűre a sátrazók - kép

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

23:23
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Rendőrök a Lánchídnál - kép

Fotó: Kovács Áron [origo]

Tudósítónk lefényképezte a Lánchídnál gyülekező rendőröket. Egyelőre még igazoltatják a Jobbik ifjúsági tagozatának tagjait.

23:34
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Mentő is van a Lánchídnál

Egy ember biztosan megsérült, meg egy mentő is van a helyszínen. Az egyik jobbikos képviselő megpróbálta megtudni a rendőröktől, hogy mi történt, de tudósítónkat nem engedik a közelébe, így nem tudja megkérdezni tőle, hogy mi történt. A tünetők már nagyrészt elvonultak a térről.

Fotó: Kovács Áron [origo]

23:37
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

A Jobbik szerint az LMP-vel kivételeznek a rendőrök

Néhány tüntető még ül a füvön a hídnál. Tudósítónk tudott beszélni a Jobbik helyszínen lévő képviselőjével, aki azt mondta, tudomása szerint 12 embert állítottak elő a rendőrök, egy embert pedig elvitt a mentő, őt előállítás közben állítása szerint a földön húzták, és az ágyékába térdeltek. Szilágyi kifogásolta, hogy a rendőrök ugyanúgy járnak el, mint 2006-ban, "bezzeg az LMP-sekkel úgy bánnak, mint a hímestojással, amikor pedig a jobbikosok tüntetnek, erővel lépnek fel".

23:59
március 30, 2012
Vágólapra másolva!

Közvetítésünket lezárjuk

Elcsendesedett a város, a Fideszen és a KDNP-n kívül minden párt reagált Schmitt Pál beszédére, más esemény ma már nem várható, így közvetítésünk véget ér.