Orbán az ötmillió bűvkörében - parlament percről percre

Események

Vágólapra másolva!
A nemzetközi nyomásnak engedve elhalasztották a jegybanktörvény hétfőre tervezett zárószavazását a parlamentben, az alaptörvényt azonban módosították, így Schmitt Páltól már senki sem veheti el járandóságait. A nemzeti összetartozás emléknapján tette le a miniszteri esküt Varga Mihály. A szocialisták távolmaradásukkal tüntettek az ünnepi megemlékezés alatt, a KDNP-s Harrach Péter pedig nem kapott szót a házelnöktől, ezért később már fel sem akart szólalni. Orbán Viktor az oligarchákat firtató ellenzéki kérdésre úgy felelt: először ez a kormány volt képes olyan szabályokat alkotni, amelyek kizárják az off-shore cégeket a közbeszerzésekből.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül117 bejegyzés
11:20
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Népviseletbe öltöztek

Katonai tiszteletadás mellett, a közjogi méltóságok jelenlétében, a Himnusz hangjaira felvonták Magyarország nemzeti lobogóját a nemzeti összetartozás napja alkalmából a Parlament előtti Kossuth Lajos téren hétfő reggel. A zászlófelvonáson részt vett Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor és Kövér László házelnök is. Az elcsatolt országrészekből érkezett tanulók többsége népviseletbe öltözött, és közvetlenül az országzászló tartóoszlopa mellől, a kizárólag számukra kijelölt helyről kísérhették figyelemmel a zászlófelvonást. Az Országgyűlés 2010. május 31-én döntött úgy, hogy az 1920-ban kötött trianoni békeszerződés aláírásának napja, június 4. a nemzeti összetartozás napja.

11:22
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Vigyázban állnak - kép

Forrás: MTI/Soós Lajos

11:34
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Módosíthatják a médiatörvényt

Háromnapos ülést tart az Országgyűlés hétfőn, kedden és szerdán. A képviselők dönthetnek az Áder János államfő által megfontolásra visszaküldött, a médiaszolgáltatást szabályozó törvénymódosításról, emellett elfogadhatják még a járások kialakításáról szóló törvény módosítását, továbbá az adózást érintő jogszabályok változtatásait. Várhatóan módosítják az alaptörvényt is: a nemzetgazdasági miniszter előterjesztésére a képviselők a tavaly december 30-án elfogadott, Magyarország alaptörvényének átmeneti rendelkezései című jogszabályból törlik azt a részt, amely lehetőséget ad az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonására, így közvetve Simor András jegybankelnök leváltására is.

11:43
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Előbb végeznek

A parlament ülése hétfőn a megszokottnál két órával korábban, délelőtt 11 órakor kezdődik. A határozathozatalra már rögtön a napirend előtti felszólalásokat követő interpellációk után sor kerül, vagyis a parlamentnek várhatóan csak délután három óráig kell biztosítania a határozatképességet. Kövér László házelnök napirendi javaslatának összeállításakor azokra a képviselőkre volt tekintettel, akik a nemzeti összetartozás napja alkalmából szervezett rendezvényekre igyekeznek. A nemzeti összetartozás napjára az Országgyűlésben is megemlékeznek a napirend előtt, majd Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter esküt tesz.

11:48
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Varga lesz a főszereplő

Varga Mihály, a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter lesz a főszereplője a parlament hétfőn délelőtt kezdődő, háromnapos ülésének: az ülés elején - közvetlenül a Trianon-megemlékezés után - leteszi a miniszteri esküt, majd a képviselők az ő kérésére leveszik a napirendről a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosításának zárószavazását. Az erről szóló részletes cikkünket itt olvashatja.

11:50
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Összetartozás

A hétfői ülésnap napirend előtti felszólalásait is az összetartozás témája uralja: a kereszténydemokraták frakcióvezetője Harrach Péter és az LMP-s Szabó Tímea is az összetartozást választotta témájául. A szocialista Botka László a szerinte káoszba és bizonytalanságba fulladt pedagógusnapról értekezik napirend előtt, Rogán Antal pedig "Közös dolgainkról" tart beszédet.

11:55
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Miben reménykedhet az ifjúság?

Az MSZP-s Hiller István az emberi erőforrások miniszterét interpellálja "A felsőoktatásról 3." címmel. A felvidéki magyarokat ért folyamatos jogsértésekkel kapcsolatban kérdezi a jobbikos Szávay István Martonyi János külügyminisztert. "Miben reménykedhet az ifjúság?" - kérdezi Nyakó István szocialista képviselő Matolcsy Györgyöt. A nemzeti összetartozás napjához kapcsolódó témát választott Gaudi-Nagy Tamás, aki a nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli minisztert interpellálja a székely autonómia témakörében.

12:23
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Mit esznek nyáron a gyerekek?

A jobbikos ellenzéki képviselők a délvidéki magyarok és az eszéki konzulátus miatt aggódnak. Simon Gábor MSZP-s képviselő "Mi erről a véleménye miniszter úr?" címmel tesz fel kérdést a nemzetgazdasági miniszternek. Az LMP-s Szabó Tímea azt kérdezi Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől, hogyan kívánja biztosítani a kormány a rászoruló gyerekek nyári étkezését. Bana Tibor jobbikos képviselő pedig arra szeretne választ kapni, hogy fontos-e a kormány számára, hogy végre ismét legyen vasúti összeköttetés a muravidéki magyarság központjának számító Lendva városa és Magyarország között.

13:06
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Még beszélgetnek

Az ülés a hivatalos napirend szerint 11 órakor kezdődik. A teremben egyelőre nagy a zaj, a képviselők egymással beszélgetnek, nem sokan foglalták el a helyüket.

13:13
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Brazíliából is jöttek

Kövér László házelnök már rázza a csengőt, lassan minden képviselő megtalálja a helyét. Kövér külön köszönti a Kárpát-medencéből és a világ magyar közösségeiből érkezett képviselőket, akik a vendégpáholyokból nézik végig a hétfői ülést. A házelnök említést tesz a Brazíliából érkezett magyarokról is.

13:16
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Tatárjárás és kővárak

Egy nemzet nagyságát nem országának területe, hanem szellemisége határozza meg - kezdi a nemzeti összetartozás napjához kapcsolódó megemlékezést Kövér László. A házelnök a tatárjárás alatt meghalt magyarokról, a IV. Béla irányítása alatt épített kővárakról beszél. "Napjainkban elsősorban a magyarság szellemisége a tét" - fogalmaz.

13:18
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Tapsot kap Kövér

Azoké a mai nap, akik úgy gondolják: minden magyar ember felelős minden magyar emberért - fejezi be beszédét a házelnök. Szavait vastapssal jutalmazzák a képviselők.

13:19
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Varga az eskü előtt - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

13:20
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Letette az esküt Varga

Ezekben a percekben teszi le miniszteri esküjét Varga Mihály. A képviselők felállva hallgatják, majd jól meg is tapsolják a politikust, aki az eskü szövegének elmondása után aláírja az ilyenkor szükséges hivatalos papírokat.

13:21
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Fehérbe bújt Némethné

Németh Lászlóné a hétfői ülésre fehér blúzra cserélte az eddig tőle megszokott szürke ruházatát.

13:24
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Gyász és közömbösség

Harrach Péter nyitja a napirend előtti felszólalásokat. A KDNP frakcióvezetője szerint aki ebben a teremben ül, ismeri a Trianoni békediktátum pontos tartalmát. "Magam is csak iskolás koromban találkoztam először Kolozsváron élő nagyapámmal" - mondta Harrach. "Mit jelent ez a nemzeti összetartozás?" - kérdezi a politikus, majd meg is adja a választ. Gyászról és teljes közömbösségről beszél, szerinte a magyar társadalomnak vannak olyan tagjai, akik bizony ezt élik meg.

13:27
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Mit ünnepelünk?

Senkit nem lehet kizárni a nemzeti összetartozás rendszeréből, viszont lehet úgy viselkedni, hogy valaki kizárja saját magát - figyelmeztet mindenkit Harrach, aki különböző internetes fórumokról beszél. "Mit ünnepelünk?" - kiabált bele egy ellenzéki képviselő a KDNP-s politikus emelkedett hangulatú beszédébe.

13:28
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Kijött Orbán, bemegy az MSZP

Az ünnepi megemlékezés alatt az MSZP-s képviselők a folyosón flangáltak és büféztek - jelentette tudósítónk a parlamentből. Amikor a folyosón megjelent Orbán Viktor miniszterelnök, egyikük a többiekhez fordulva azt mondta: "Na, kijött Orbán, akkor most már bemehetünk."

13:29
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Szomorú látvány

Rétvári Bence államtitkár válaszol az előbb hallottakra. A fiatal politikus is Brazíliát emlegetni, vele szemben pedig példaként állítja a szocialistákat, akik tüntetőleg és látványosan távol maradnak akkor, amikor a "nemzet egységéről beszélünk". "Szomorú volt látni, hogy hiányzik a patkónak az egyik része" - mondja Rétvári.

13:32
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Kövér ünnepi beszéde - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

13:34
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Börtönbe látogatott Szabó Tímea

Az LMP-s Szabó Tímea szerint mindmáig feldolgozatlan, a jobboldal által kisajátított tragédia Trianon. A jövő felé fordulva tudjuk igazából megmutatni azt, hogy mit jelent valójában a nemzeti összetartozás - mondja a politikus, aki saját bevallása szerint a múlt héten újra meglátogatta a börtönben levő temerini fiúkat.

13:37
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Taps jár az új miniszternek - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

13:39
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Nem gyásznapot tartunk

Németh Zsolt külügyi államtitkár reagál a zöldpárti politikus szavaira. Németh szerint indokolt, hogy ezen a napon szót ejtsünk a temerini fiúk kérdéséről is. "Azért ünnepelünk, mert nem gyásznapot tartunk ma, hanem a nemzeti összetartozást ünnepeljük" - válaszol a Harrach beszéde közben bekiabáló képviselő "Mit ünneplünk" kérdésére az államtitkár. A magyar diplomácia kiemelt ügyként kezeli a temerini fiúk ügyét - mondja Németh, és örömét fejezi ki, hogy Szabó Tímea is foglalkozik a dologgal. "A magyarverések szemmel láthatóan nem akarnak megszűnni a Vajdaságban" - mondja az államtitkár.

13:45
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Minden baj forrása Trianon

Emlékezzünk ma arra a napra, amikor a távoli Versailles-ban hazánk megcsonkításáról döntöttek - mondja, pontosabban olvassa fel majdnem kiabálva a jobbikos Szávay István. A képviselő zakóján egy Nagy-Magyarországot ábrázoló kitűző látható. A megcsonkított hazánk kifejezés végigkíséri a politikus beszédét. "Minden gondunk és bajunk a kommunisták mellett Trianonban gyökerezik" - világít rá Szávay.

13:47
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Üres a patkó - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

13:48
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Szávaynak tetszik, amit hall

Ismét Rétvári válaszol: a céljaink nagymértékben hasonlóak - mondja az államtitkár. "Magyarország az egyik legnagyobb vesztese volt az első világháborúnak" - emlékeztet mindenkit Rétvári. A jobbikos Szávay bőszen bólogat a szavak hallatán. Az államtitkár is előhozza a kommunista negyven évet, amikor szerinte "sok mindent elhallgattak, és ez hiba volt".

13:54
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

"Megható, hogy ennyire hiányoztunk"

Pedagógusnap: Káosz és bizonytalanság címmel beszél a szocialista Botka László, aki szerint "igazán megható, hogy ennyire hiányoztunk". A mai emléknap a múlt veszteségéről szólt, a hétvégi pedagógusnap a veszélyes jövőről - mondja Botka. Szavai jól hallhatóan nem tetszenek a többi képviselőnek, hangosan pfujolnak. "A kormány politikájának köszönhetően soha nem látott káosz uralkodik az oktatási rendszerben" - mondja ki a végső ítéletet az MSZP-s politikus.

14:00
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Ki bántott itt pedagógust?

Népszerűségnövelő nagygyűléssel próbálják felhívni magukra a figyelmet néhányan a pedagógusnapon - mondja Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, aki színes, virágos szoknyát visel. "Káoszt vizionálnak ott, ahol rendezett munka folyik" - teszi helyre Botkát Hoffmann. "Kitől félnek egy napsütéses nyári napon? Ki bántott ebben az országban egyetlen pedagógust is, amiért az a véleményét kimondta?" - kérdezi az államtitkár.

14:03
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Az MSZP keveri a káoszt

Hoffmann szerint a tényleges káoszt a szocialisták "keverik", mert olyan béremelésért tüntetnek, ami lényegesen alacsonyabb annál, mint amit a decemberben elfogadott pedagógus-életpályamodellben rögzítettek.

14:06
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Nem tettek semmit

A Fidesz újdonsült frakcióvezetője, Rogán Antal is hozzászól a nemzeti összetartozás napjához. Beszéde elején megfeddi a szocialistákat távolmaradásukért. Rogán emlékeztet a 2004. decemberi népszavazásra, ahol a magyar polgárok többsége az igen mellett voksolt. "A változás hatalma az önök kezében volt, mégsem tettek semmit" - teszi hozzá a politikus.

14:14
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Hoffmann és a virágos szoknya - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14:22
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Schiffer kiakadt

A munka törvénykönyvéhez kapcsolódó átmeneti rendelkezések vitájának időkeretét kifogásolja Schiffer András, az LMP frakcióvezetője. "Szégyelljék magukat" - mondja magából kikelve Schiffer. Gúr Nándor, MSZP-s képviselőnek sem tetszenek túlzottan az átmeneti rendelkezések, szerinte kevés a kétnapos időkeret a vitára.

14:24
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Kitűzős jobbikosok - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14:27
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Harrach megsértődött Kövérre

Harrach Péter szóhoz szeretett volna jutni, Kövér azonban nem adta meg neki, mert "nem látta, hogy megjelent volna a kijelzőn a neve". A KDNP-s frakcióvezető láthatóan megsértődött, és később már inkább fel sem akart szólalni. "Az előbb akartam, most már nem, köszönöm" - mondja Harrach. "Nyugodjon meg mindenki tőlem balra" - kéri az intermezzón fellelkesülő szocialistákat a házelnök.

14:35
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

A keretszámok miatt aggódik Hiller

Következnek az interpellációk. A sort Hiller István nyitja, aki Balog Zoltán minisztert kérdezi a felsőoktatásról. A Széll Kálmán-terv 2.0 elviekben támogatható célokat vázol fel, a megvalósítás azonban a felsőoktatást illetően meglehetősen kétséges - mondja a szocialista képviselő. Az államilag finanszírozott keretszám "radikálisan csökkent, és önköltség néven gyakorlatilag bevezették a tandíjat". Balog Zoltán mozdulatlan arccal hallgatja Hillert.

14:37
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Közbeszólt az euróválság

A nemzeti erőforrások minisztere hálás Hillernek, hogy időről időre felteszi a felsőoktatással kapcsolatos kérdéseit, mert így sikerül eloszlatni a többek között a sajtóban is megjelenő tévedéseket. Balog Zoltán szerint alapvetően sikeresnek tekinthetők a Széll Kálmán-tervben lefektetett alapelvek, azonban a miniszter itt kitér az Európában időközben eluralkodó rossz gazdasági helyzetre.

14:38
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Jobbikos performansz - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14:41
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Nem felelt jól Balog

Hiller István királykék nyakkendőben, két kezét maga előtt átkulcsolva közli Baloggal: nem fogadja el válaszát.

14:45
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Csak hallgatnak

A felvidéki magyarokat ért folyamatos jogsértésekről interpellálja a külügyminisztert a jobbikos Szávay István. Szóba kerül Malina Hedvig ügye és a magyar állampolgárságot is megszerző szlovákiai magyarokat ért sérelmek is. "Boldog Olivért a lakásán zaklatták a rendőrök" - mondja Szávay. "Emberi életekről van szó, önök pedig továbbra is hallgatnak" - ostorozza a kormányt az ellenzéki politikus.

14:47
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Mire vetemedett Orbán

Németh Zsolt külügyi államtitkár szerint egy retorikailag megkomponált interpellációt hallhattunk Szávay István szájából. Németh szerint szükséges párbeszédet folytatni a szomszédainkkal, ironikusan megemlíti, hogy májusban Orbán Viktor "odáig vetemedett", hogy találkozott a szlovák miniszterelnökkel. A házelnöknek szinte bele kell fojtania Némethbe a szót, mert nem akarja betartani a négyperces időkeretet.

14:51
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Csak papolnak

"Amit Ön mondott, az konkrétan nem igaz" - mondja Szávay. A jobbikos politikus szerint a kormány két éve csak papol a párbeszédről, érdemi változás mégsem történt.

14:52
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Vendégek a díszpáholyban - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

14:55
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Falusi háziorvosok

Magyarország drámaian visszaesett az európai egészségügyi rangsorban - mondja Szilágyi László LMP-s képviselő. Nincs betegjogi intézményrendszer, nem csoda, hogy nagyot estünk vissza a rangsorban. Az egészségügyi szakadékok Magyarországon nőnek, még ma is sok falusi háziorvos számára elérhetetlen, hogy az interneten meg tudja nézni betege leleteit - folytatja a felsorolást Szilágyi. "A várakozási idő sok fontos beavatkozás tekintetében nő."

14:57
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Nem most duzzadt ekkorára

A válaszra felszólaló Balog nem érti, hogy Szilágyi miért csak 2010-től kezdve sorolja az egészségügyben jelentkező problémákat. A miniszter szerint ezeket az előző kormányoktól örökölték, és a mostani kormányzat az, akinek sikerült megállítania a negatív folyamatokat. "Kiszámíthatóbbakká lettek a betegutak. Minden beteg egyenlő eséllyel vehet részt az ellátásban" - teszi hozzá Balog. "A várólisták sem a mostani kormány alatt duzzadtak ekkorára" - mondja.

15:01
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Összeomlás szélén

Szilágyi nem fogadja el az emberi erőforrások miniszterének válaszát, szerinte a jelentést nem lehet elbagatellizálni. "Minden az államosításról szól. Az ígérték, hogy megmentik az egészségügyet, ehhez képest összeomlás-közeli állapotok uralkodnak" - mondja az LMP-s képviselő.

15:12
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Nyakó tudja a választ

Nyakó István Matolcsy Györgyöt kérdezi arról, hogy miben reménykedhet az ifjúság. Az MSZP-s képviselő szerint nagyon magas Magyarországon a fiatal munkanélküliek aránya. A képviselő előveszi a Tárki legfrissebb adatait is, amely szerint sokan el akarják hagyni az országot. "Munka, kenyér és tisztességes bér a megoldás" - világít rá Nyakó, hogy milyen irányba induljon el szerinte a kormány.

15:14
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Nulla forintért otthon ül

Czomba Sándor válaszol, aki a 2002-es adatokat hasonlítja össze a 2010-esekkel, és hát ezek alapján "sok büszkeségre, képviselő úr, nincsen okuk". Az államtitkár a Start, illetve a Start-bónusz kártyákat emlegeti, és örömmel jelzi, hogy eddig 30 ezer kártyát váltottak ki, közülük sokan egészen biztosan pályakezdő fiatalok. Új gyakornoki program fog hamarosan indulni - mondja Czomba lelkesen. Az igazi baj azzal van, hogy kevés a szakképzett fiatal, akik nulla forintért otthon ülnek.

15:22
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Székely testvéreim

Gaudi-Nagy Tamás a nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli minisztert interpellálja. "Ma már nem csak történészek gondolják úgy, hogy diktátum volt a Trianoni-béke." A jobbikos politikus revíziót követel, majd hozzáteszi: jogunk és kötelességünk az önrendelkezési jogért való küzdelem. A politikus olyan európai országokat sorol, ahol már elérték az önrendelkezést. "Székely testvéreimmel együtt várom a választ" - mondja Gaudi.

15:27
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Felháborító Semjén viselkedése

Rétvári Bence államtitkár válaszában a különböző programokat és alapkezelőket sorolja, amelyek segítik például a vajdasági törekvéseket. Rétvári papírból olvassa mondandóját, nem túl dinamikus az előadása, nem is nagyon figyelnek szavaira a képviselőtársai. Gaudi nem fogadja el az államtitkár válaszát, és felháborítónak tartja, hogy Semjén Zsolt megengedte magának, hogy egy ilyen fontos kérdés közben kimenjen a teremből.

15:28
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Balog Zoltán válaszol - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:37
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Lejárt az idő

Vége az interpellációkra szánt időnek - jelenti be Balczó Zoltán házelnök, ezért most a részletes vitára bocsátások következnek.

15:38
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

A felháborodott Gaudi - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

15:40
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Júliusban módosítják a jegybanktörvényt

Rogán Antal, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője biztos abban, hogy az Országgyűlés még a nyári szünet kezdete, azaz körülbelül július közepe előtt elfogadja a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény módosítását. Rogán ezt az után mondta, hogy az IMF/EU-tárgyalásokat tárca nélküli miniszterként vezető Varga Mihály kezdeményezésére a parlament úgy döntött, elhalasztja a jegybanktörvény módosításának hétfőre tervezett zárószavazását.

15:52
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Mennyi marad a borítékban?

Az adózást érintő egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat záróvitájához hozzászóló Józsa István MSZP-s képviselő szerint az év közbeni adókivetéssel kiszámíthatatlanná válik az emberek élete. "Nem tudják, hogy mennyi marad a borítékban"- mondja Józsa. "Ne a szegényekkel fizetessék meg a saját kormányzásuk hibájának árát" - teszi hozzá a szocialista politikus.

16:02
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Gyurcsánytól félnek?

Az LMP-frakciója egyet ért azzal, hogy a volt köztársasági elnökök jogállására is vonatkozzon törvény. Más kérdés, hogy ez kizárólag azokra terjedjen ki, akik a hivatali mandátumukat kitöltik - mondja Az alaptörvény első módosítása című törvényjavaslat vitájában Schiffer András frakcióvezető. "Kitől félnek, hogy Schmitt Pál juttatásait kétharmadba akarják foglalni? Gyurcsány Ferenctől? Erre adjanak választ! - szólítja fel a kormányt az LMP-s politikus. 

Matolcsy György zárószavazás előtti módosító javaslatával kétharmados törvénybe foglalná, hogy a volt köztársasági elnök juttatásait is sarkalatos törvény szabályozza, így megelőzve, hogy egy későbbi kormány megvonja az április 2-án lemondott Schmitt Pál fizetését és állami villáját.

16:09
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Schmitt Pál tanúsítson önmérsékletet

A jobbikos Gaudi-Nagy Tamás is hozzászól a módosító indítványhoz. Szerinte nagyon rossz üzenete van Matolcsy ötletének, Schmitt Pálnak inkább mértékletességet kellene tanúsítania. "Tudjuk, hogy mit tett a doktori disszertációjával. Ezek után még megérni, hogy módosítsák Schmitt miatt az alaptörvényt?" - kérdezi a jobbikos képviselő.

16:18
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Nem vonhatják vissza Schmitt fizetését

Az Országgyűlés 260 igen, 80 nem szavazattal elfogadta Matolcsy György módosító indítványát.

16:25
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Az Ab-hez kellett volna fordulnia

Áder János egy látszólag egy jelentéktelen eljárási hiba miatt dobta vissza a médiatörvények módosításáról szóló jogszabályt. Ha az államfő visszaküld egy törvényt, a parlamentnek meg kell ismételnie a záróvitát és a zárószavazást. A kormány ehhez benyújtott egy módosítást, de ez nem kezeli az Áder által kifogásolt házszabálysértést, csak máshová helyezi az Áder által kifogásolt bekezdést.

A köztársasági elnök által tartalmilag egyébként nem kifogásolt rendelkezésnek a Klubrádió által perben követelt és első fokon meg is nyert budapesti 92,9 MHz frekvencia ügyében lehet jelentősége: bizonyos értelmezés szerint lehetetlenné teszi, hogy a rádió közösségi szolgáltatásként, ingyen megkapja a frekvenciát.

Karácsony Gergely LMP-s képviselő szerint a parlament egy fontos figyelmeztetést kapott a köztársasági elnöktől, annak ellenére, hogy az ellenzéki párt szerint is inkább az Alkotmánybírósághoz kellett volna fordulnia Áder Jánosnak. "Sem eljárási, sem tartalmi szempontból nem oldja meg ez a helyzet a főbb problémánkat" - mondja Karácsony.

16:27
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán és Semjén diskurál - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

16:37
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Név szerint szavaznak

A támogatott módosító javaslatokat a képviselők elfogadták, a zárószavazás két részletben történik: először az MSZP kérésére név szerinti szavazást tartanak.

16:44
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Lazítanak a képviselők

A név szerinti szavazás nagyon lassan halad, jelenleg még csak az L betűnél tartanak, most szólította a jegyző Lázár Jánost, aki igennel szavazott, akárcsak a kormánypárti képviselők. A képviselők kihasználják, hogy ilyen hosszúra nyúlik a szavazás, ami géppel körülbelül fél perc lett volna: bár sokan a helyükön ülve várnak a sorukra, a képviselők fele elhagyta a termet, vagy a padok között, a patkó közepén beszélget képviselőtársaival. A jegyző mellett is telefonál és nevetgél valaki, mert behallatszik a hangja a tévéközvetítésbe.

16:54
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Várni kell az eredményre

Az ülést vezető Balczó Zoltán bejelentette, hogy a név szerinti szavazás eredményére várni kell, addig megszavazzák a médiatörvény egyszerű többséget igénylő részeit. "Csak szólok, tisztelt képviselőtársaim, hogy szavazás következik" - intette figyelemre Balczó a képviselőket, akik aztán gyorsan meg is szavazták a médiatörvénynek ezeket a részeit.

16:56
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Megszüntetnek egy nagy rakás törvényt

Most azokról a módosító javaslatokról fog szavazni a parlament, amelyekkel elavult törvényeket takarítanak ki a jogrendből. A törlésre kijelölt törvények között van olyan, amely a Bajnai-kormány egyik legnagyobb kudarcáról szól, és olyan is, amely a magyar nemzet súlyos megpróbáltatásairól szól - ezekről itt írtunk bővebben. A nagytakarítást már tavaly elkezdte a kormány, akkor majdnem ezer törvényt töröltek a jogrendből, ezekről itt olvashat bővebben.

17:06
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Navracsics Tibort kihúzták - kép

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A név szerinti szavazatokat rögzíti az egyik jegyző a parlamentben

17:08
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Az MSZP majdnem támogatta a kormányt

Az MSZP támogatni akarta a deregulációs törvényt, de mégsem fogják, mert olyasmit is belecsempésztek, ami nem oda való - mondta Lamperth Mónika, aki példaként azt említette, hogy a kormánypártok az egyik módosító javaslattal "államosították a Kossuth téri szobrokat".

17:09
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Fejezzék be ezt a fajta kormányzást

Schiffer András a deregulációs törvény záróvitáját arra használta ki, hogy a kormánypártok törvénykezési gyakorlatát kritizálja. Az LMP-s politikus azt vetette a kormánypártok szemére, amiért Áder János is visszaküldte a médiatörvényt: az utolsó pillanatban benyújtott módosító javaslatokkal átírja a törvényeket. "Fejezzék be ezt a fajta kormányzást" - szólította fel Schiffer a beszéde végén Orbán Viktort.

17:13
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Megszavazták a törvények törlését

"Megvan a név szerinti" - hallatszott be az elnöki pulpitoson Balczó Zoltán mikrofonjába az egyik jegyző hangja, miközben Balczó kihirdetette, hogy megszavazták a deregulációs törvényt. A név szerinti szavazáson is átment a médiatörvény.

17:16
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

A fideszes politikusok jövőjéről szavaznak

Következik a járásokról szóló törvény záróvitája és zárószavazása. A törvényhez Navracsics Tibor miniszter vasárnap olyan végszavazás előtti módosító indítványt nyújtott be, ami lehetővé teszi, hogy politikusokból is lehessenek járásvezetők - elfogadják ugyanis közigazgatási gyakorlatnak a parlamenti képviselői és a polgármesteri munkát is (erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat). Ezt a módosítást kritizálja az MSZP, akik szerint a Fidesz ezt azért írta bele a törvénybe, hogy így a 2014-es, már feleekkora parlamentből kiszoruló képviselőket jutalmazhassák majd a járásvezetői poszttal.

17:22
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

A Jobbiknak is fáj

Fájó pontnak nevezte Staudt Gábor, a Jobbik képviselője is, hogy a kormánypártok lehetővé tennék, hogy országgyűlési képviselőkből és polgármesterekből is járásvezető lehet majd. Ez azért pluszban fájó, mert azt kell látni, hogy semmiféle többlet tudást nem igényel azoktól a képviselőktől, akik nem jeleskednek a bizottságokban, és a parlamentben is végiglébecolták az elmúlt éveket - mondta Staudt, aki nem érti, hogy miért van szükség politikusokra a járások élén, mit kell majd ott csinálniuk.

Az is perverz, hogy önök hangoztatták, hogy megszüntetik a politikusok álláshalmozását, és most újabb kiskaput nyitnak ezzel - fejezte be Staudt a felszólalását.

17:25
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

A kistelepüléseken félnek az emberek

Az LMP szerint hiába szavazzák meg nemsokára a járásokról szóló törvényt, eddig nem kaptak érdemi választ arra, hogy hogyan fogják tudni intézni az emberek az ügyeiket. "A kistelepüléseken félnek az emberek" - mondta a párt felszólalója, aki azt is nehezményezi, hogy utolsó pillanatban olyan módosító javaslatokat is beleszuszakoltak a törvénybe, amelyek például a szerencsejátékkal foglalkoznak.

17:27
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Szabó Erika talpig bőrben védi a járásokat

A kritikákra a KIM államtitkára, Szabó Erika válaszol, aki vörös hajához fekete, bőrnek tűnő kiskosztümöt és egy fényes, szűkre blúzt húzott a mai napra. Arról beszél, hogy milyen feladatok kerülnek a járásokhoz, és azt bizonygatja, hogy a járások vezetése komoly politikai felkészültséget is igényelhet.

17:34
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Jönnek a járások

A parlament megszavazta a járásokról szóló törvényt, így január 1-jétől már az új hivatalokban kell majd intézni egy sor ügyet. A parlament közben elkezdett a kéményseprésről szóló törvényről szavazni, a kormánypártok sorra szavazzák le az ellenzék módosító indítványait.

17:41
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Leszavazták Kósa Lajos ötletét

A Nemzeti Eszközkezelőről szóló törvényhez benyújtott módosító indítványokról szavaz a parlament. Az egyiket ezek közül Kósa Lajos nyújtotta be, aki azt szerette volna eltörölni a kormány javaslatából, hogy az önkormányzat csak akkor vehessen át lakásokat, ha minden, a területén lévő, az eszközkezelőhöz került lakást átvesz, vagyis Kósa megengedte volna, hogy az önkormányzatok kimazsolázzák az értékesebb ingatlanokat. Kósa azzal sem értett egyet, hogy a bérlőként a lakásban maradt lakók szerződését két évig nem lehet számukra hátrányos módon megváltoztatni, és nem a kormányrendeletben megszabott bérleti díjat szedne, hanem a település költségeivel arányosan állapítaná meg azt.

A képviselők 43 igen és 291 nem szavazattal leszavazták a debreceni polgármester ötletét.

18:02
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Fodrásznak nem kell matek

A szakképzésről szóló törvénymódosítás zárószavazásán felszólal Gúr Nándor MSZP-s és Osztolykán Ágnes, LMP-s képviselő is. Osztolykán nem ért egyet azzal, hogy nem biztos, hogy fodrásztanulónak nem kell például matematikát tanulnia. Nem lehet a közismereti tantárgyakat lefejezni a szakképzés rendszerében - mondja a zöldpárti politikus.

A törvény zárószavazását a múlt héten elhalasztották, mert a kormánypárti képviselők továbbra sem értenek egyet abban, hogy mennyi közismereti tárgyat (például történelmet, irodalmat és matematikát) kell tanulniuk a szakmunkástanulóknak. A parlament előtt jelenleg is két alternatív javaslat fekszik, ezek közül kell dönteniük a zárószavazás előtt: Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke szerint a rendelkezésre álló idő legalább 33 százalékában, a kormány javaslata szerint viszont pontosan 33 százalékában kell a Nemzeti alaptantervben meghatározott anyagot leadni.

18:06
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Dúró legalább 33 százalékot akar

A kormánypártokban uralkodó fejetlenség legékesebb bizonyítéka a szakképzési törvényhez benyújtott módosító a közismereti tárgyakkal kapcsolatban - mondja a vitában felszólaló Dúró Dóra. A jobbikos képviselő a legalább 33 százalékot támogatná, már ami a közismereti tárgyak átadását illeti.

18:09
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

A kör kerülete

Ha valaki a kör kerületét nyolc év alatt nem tanulta meg kiszámolni, az a következő három évben sem fogja - válaszol az ellenzéki képviselők által felvetettekre Czomba Sándor államtitkár. A mostani szakképzési rendszer két év közismeretet, két év szakmát jelent - mondja Czomba, aki szerint a tizedik évfolyamon 20-25 százaléka bukik a tanulóknak. Az a kérdés, hogy megfelelő alapok vannak-e - teszi hozzá az államtitkár.

A zárószavazáson a képviselők 230 igen szavazattal elfogadták a törvényjavaslatot.

18:30
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Módosítják a költségvetést

A 2012-es központi költségvetés módosításáról szóló törvényjavaslatról vitáznak a képviselők. A módosítás egymilliárd forint átcsoportosítására irányul, az ellenzéki politikusok szerint ekkora összeg miatt felesleges módosítani a büdzsét. A zárószavazáson a képviselők 232 igen, 71 nem szavazattal a törvényjavaslatra rábólintott a zárószavazáson.

18:31
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Mit ábrázol Orbán rajza?

Hétfőn a parlamenti ülés alatt Orbán Viktor miniszterelnök hosszú ideig elmélyülten rajzolgatott ceruzával egy fehér papírra. Lefényképeztük a művet, de nem tudjuk megfejteni. Ufót, gyorsnaszádot? Lyukba zuhanó űrhajót? Néger asszonyt, amint a kádból húzza ki a dugót? Írjon a hirugyelet@origo.hu-ra, a megfejtéseket közzétesszük!

18:35
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

József Attilát idéz Harangozó

A szélsőségesség, a rasszizmus és az idegengyűlölet egyes formái elleni határozott fellépésről című határozati javaslatról is szavaznak hétfőn a képviselők. Az MSZP eredetileg egy etikai bizottság felállítását kezdeményezte, hogy az szankciókat hozhasson az olyan esetekben, mint például a jobbikos Baráth Zsolt egyik, napirend utáni felszólalása volt. Baráth az úgynevezett tiszaeszlári vérvádat emlegette, azt állítva, hogy az 1882 áprilisában eltűnt Solymosi Esztert a helyi zsidók ölhették meg, csak az igazságszolgáltatás ezt elkendőzte.

Harangozó Gábor szocialista képviselő szerint a kormány módosító javaslata képmutató. "Van még lehetőségük kijavítani ezt a több mint hibát" - üzeni Harangozó a képviselőknek. "Olvassanak történelemkönyveket, vagy olvassanak József Attilát. Ma is érvényesek Thomas Mann-nak írott szavai" - fejezi be beszédét a szocialista politikus.

Az MSZP-s javaslatot eredetileg Orbán Viktor miniszterelnök is támogatta, de aztán a fideszes Berényi László módosítója alaposan átírta a szöveget: etikai bizottság helyett a parlament mindössze üdvözli, hogy a nemrégiben elfogadott, az Országgyűlésről szóló törvény értelmében a mentelmi jog már nem terjed ki a közösség elleni izgatás, nemzeti jelkép megsértése, illetve a nemzeti szocialista és kommunista bűnök tagadása bűncselekményekre.

18:42
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

NATO-csúcsot hívtak össze

Schiffer András szerint az emberi méltóság tekintetében nincsen kettős mérce. A magyar politikai elit felelőssége, hogy ezt az Európai Unión belül is megértesse. Az LMP-s politikus úgy véli: a huszadik századi magyar traumák felé egyenlő mércével kell fordulnunk.

Mirkóczki Ádám szerint a törvényjavaslatról már mindent elmondtak, amit el lehetett. A jobbikos képviselő szerint inkább azzal kéne foglalkozniuk a szocialistáknak, hogy a nemzeti összetartozás napján fogták magukat és kivonultak az ülésteremből. "Önök folyamatosan büntetőjogi kérdésekből akarnak politikai eszközt formálni" - mondja Mirkóczki, aki szerint a Jobbik a cigánybűnözést sem kollektíve érti, ennek ellenére még a NATO-csúcsot is összehívta az MSZP riadalmában.

18:49
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Kiherélték a javaslatot

Gaudi-Nagy Tamás szerint a szocialisták az őrület jeleit mutatják. "Vigyázz a szádra!" - kiabálja az egyik MSZP-s a jobbikos politikusnak. Gaudi felindult beszéde végén még a karját is a magasba lendíti.

A szocialista Bárándy Gergely szerint vannak felszólalások, amelyekre nem érdemes reagálni. "Kiherélték ezt a javaslatot, annak ellenére, hogy Orbán Viktor korábban támogatásáról biztosította azt" - mondja Bárándy, akibe egyszer csak bele fojtják a szót.

Vadai Ágnes független képviselőként szólal fel, hatalmas fütty előzi meg beszédét. "Vannak itt olyanok, akiken semmilyen etikai bizottság nem segít" - mondja Vadai.

18:54
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Nagyon nevetséges

Steiner Pál szerint azt kellett volna megérteniük, hogy ahogy nem illik az utcán szembejövőnek a cipőjére köpni, ugyanúgy nem illik a parlamentben ülőket nemi identitása vagy származása miatt gyalázni. "Nagyon nevetséges" - mondja a politikus, amikor a jobbikosok nevetni kezdenek valamin. A Fidesz-KDNP Steiner szerint nem akar a demokratikus kérdésekben együttműködni az ellenzékkel. "Önök nem akarnak fellépni a szélsőjobbal szemben. Önök erkölcstelenek" - fejezi be Steiner.

18:59
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Sokáig fog tartani

Ismét név szerinti szavazás következik.

19:07
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

A K betűnél járunk

Karácsony Gergelynél tart a névsorolvasás.

19:23
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Még várni kell

A név szerinti szavazás eredményének kihirdetésére később kerül sor - közli a házelnök. 217 igen, 57 nem szavazattal a módosító javaslatot elfogadták. A név szerinti szavazás eredménye nélkül a zárószavazást nem lehet megtartani.

19:27
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Nem lesz etikai bizottság

219 igen, 21 nem szavazattal a határozati javaslatot elfogadták.

19:35
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Ez akarták?

Tukacs István a kormányfőt kérdezi arról, hogy "ezt akarta-e?". A szocialista képviselő szerint három mellbevágó adat jelent meg az elmúlt negyedévről. Az egyik ezek közül a reálkeresetekre vonatkozik. Az idei első negyedév után átlagosan öt százalékkal ért kevesebbet az emberek bére. Vajon ezt várták-e a gazdaságpolitikájuktól? - fejezi be Tukacs.

19:37
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán oktatja Tukacsot

Nem az számít, hogy ön vagy én mit akarunk, az számít, hogy az emberek mit akarnak - válaszol Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint hiába akar valamit egy egész kormány, ha az emberek nem akarják. "Én azt vállaltam, hogy helyrehozzuk mindazt, amit önök az elmúlt nyolc évben elrontottak" - mondja Orbán. Az elmúlt években Magyarország adóssága csökken, a költségvetésben megtörtént a fordulat, tartja a kormány a 3 százalék alatti hiányszintet.

19:40
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Az udvarias külső csak álca

Többször elmondtam már, hogy olyan világban élünk, ahol a svájci frank árfolyamát még maga Svájc sem tudja befolyásolni, ezt tehát felróni egy adott kormánynak, nem túl szép dolog - viszontválaszol Orbán. "Hiába az úriemberes külső, Ön hazudott, hiába a kimért stílus" - mondja a kormányfő.

19:42
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Mit tudnak Izraelben?

A jobbikos Pörzse Sándor is a miniszterelnököt akarja kérdezni. A képviselő a Századvég Gazdaságkutatónál alkalmazott két külfödi kampányszakember miatt emelt szót. Pörzse szerint fontos lenne megvizsgálni, hogy megfelelnek-e ezek a stratégák bizonyos nemzetbiztonsági követelményeknek. "Mit tudnak Izraelben, amit a magyar szürkeállomány nem tud megadni önnek?" - kérdezi Pörzse. Orbán tájékoztatja, hogy a magyar kormány semmilyen külföldi tanácsadóval nem áll semmilyen szerződéses kapcsolatban.

19:45
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Patchwork költségvetés

Vágó Gábor szerint a nyugdíjrendszer reformja erős párhuzamot mutat az államháztartás helyzetével. Mindkét esetben hazárdjátékot látunk - mondja az LMP-s képviselő. "Patchwork költségvetés jön létre" - fogalmaz. Orbán közben Semjén Zsolttal társalog kedélyesen.

19:48
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Orbán az ötmillió bűvkörében

Orbán szerint munkából lesz itt nyugdíj, nem olyan nagy talány ez. "Soha másból nem volt, és nem is lesz, csak munkából" - teszi hozzá a miniszterelnök. A kormányváltáskor 2,6 millió ember fizetett adót, ezért jutottunk oda, ahova. A kormány azt a rendezőelvet követi, hogy Magyarországon legalább ötmillió ember dolgozzon és fizessen adót - mondja a kormányfő.

19:50
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Szeret vele vitázni

Vágó szerint Orbán nagyon szeret vele vitázni, mert mindig egyetért vele. "Csak a kérdéseimre nem válaszol soha" - viszontválaszol az LMP-s politikus. Azért nem tudunk egymással tengelyt akasztani, mert fontos kérdésekben úgy tűnik, hogy egyet értünk - reagál Orbán Vágó szavaira.

20:01
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Hűtlen kezelés

Az MSZP-s Szekeres Imre a hanyag kezelés tényállásának ismertetésével kezdi azonnali kérdését. 2011-ben a kormánytöbbség megszavazta azt a törvényt, amellyel a magánnyugdíj-pénztári megtakarításokat államosították - mondja Szekeres, aki szerint rossz árfolyamon értékesítették az értékpapírokat. Szekeres rózsaszín inget és lila-pink-fekete csíkos nyakkendőt visel.

20:04
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Túlértékelt papírok

A válaszoló posztját betöltő Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint túlértékeltek voltak a Szekeres által emlegetett állampapírok. Szekeres viszontválaszában azt mondja: az államtitkár érvelése két ponton hibás. "Lehet arról vitatkozni, hogy jó volt-e a hárompilléres rendszer. De az biztos, hogy a lehető legrosszabbkor változtatták meg."

20:08
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Zagyván a világ szeme

Zagyva György Gyula nagy pillanata ez a mostani: maga a miniszterelnök válaszol neki a kettős állampolgársággal kapcsolatos kérdésére, pedig nem is neki akarta feltenni. A jobbikos képviselő felváltva olvas papírjából és mondja fejből, amit kérdezni szeretne. "Egy hároméves kisfiú és egy kilencéves kislány milyen nemzetbiztonsági kockázatot jelent?" - kérdezi Zagyva Orbánt.

20:10
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Ne jöjjön az ezrelékekkel Orbán

Orbán azért válaszolt Zagyvának, mert vannak olyan kérdések, amelyekben egyetértenek a kormánypártok és a Jobbik, ilyen a kettős állampolgárság ügye is. A kormányfő szerint az igények befogadása és elbírálása jól halad, az elutasított kérelmek száma rendkívül alacsony. Zagyva úgy véli: az állampolgárság meg nem adása nem statisztikai kérdés, ezért Orbán ne hivatkozzon különböző ezrelékekre.

20:16
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Ismét oligarchák

A vannak-e oligarchiák a nemzeti együttműködés rendszerében második részét adja elő az LMP-s Karácsony Gergely. A képviselő utal rá, hogy nem állt fel az úgynevezett Közgép-bizottság. Karácsony arra kíváncsi, hogy Orbán szerint csupán fatális véletlen-e, hogy a Közgép akkor is megnyeri a közbeszerzési eljárásokat, ha ő adja a legrosszabb árat?

20:17
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Műfaji vita Orbán és Karácsony között

Itt nem azonnali beszélgetésről van szó, hanem azonnali kérdésről. Úgy tűnik, oligarchákra inkább önöknél van igény. Ha egyetlen olyan ügyet is talál, ahol összefonódást vagy szabálytalanságot feltételez, kötelessége jogi lépéseket tenni - mondja Orbán, aki szerint Karácsony kérdése után inkább azon kéne elgondolkodnia az LMP-nek, hogy miért a külföldi cégeket akarja preferálni a magyarokkal szemben.

20:19
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Kizárták az off-shore cégeket

Orbán büszke arra, hogy először ez a kormány volt képes olyan szabályokat alkotni, hogy off-shore cégek nem vehetnek részt a közbeszerzésekben. "Mindenkinek fel kell fednie a kilétét, aki a közmunkából részesedni szeretne" - mondja a kormányfő.

20:25
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Ti vettétek el a szocpolt!

Balog Zoltán örül, hogy a család témát sikerült felfedeznie a szocialista pártnak, miután Varga Zoltán MSZP-s képviselő a családi adókedvezményről kérdezte az emberi erőforrások miniszterét. Balog csak sorolja, sorolja, hogy az elmúlt két évben milyen intézkedések bevezetésével segítette elő a kormány a családok anyagi helyzetének javulását. "Bizonyára emlékszik rá, hogy melyik kormány volt az, amelyik megszüntette a szocpol-támogatások rendszerét" - zárja beszédét az új miniszter.

20:30
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

OTP-s számlát kellett nyitniuk

Azon határon túli magyar családok, akik magyar oktatási intézménybe járatják gyermeküket, 20 ezer forint támogatást kapnak. Farkas Gergely jobbikos képviselő szerint a rendszer nem működik tökéletesen, csúsznak a kifizetések, OTP-s számlanyitásra kényszerítették a támogatást igénybevevő családokat.

20:31
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Minden rendben

Rétvári Bence emlékeztet rá, hogy az utalások rendszere megváltozott, júniusban megindulhat a folyósítások támogatása. Az államtitkár kiemeli, hogy a Bethlen Alapítvány munkatársai milyen kiemelkedő munkát végeztek. Sőt, tavaly óta az óvodásokra is kiterjesztették a támogatások rendszerét.

20:33
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Stadionokra bezzeg jut

Farkas arra volt kíváncsi, hogy mikor emelik meg az összegeket, erre azonban nem kapott választ az államtitkártól. "Stadionokra van pénz" - teszi hozzá a jobbikos politikus.

20:37
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Mi erről a véleménye?

Simon Gábor a nemzetgazdasági minisztert kérdezi arról, hogy mi a véleménye Matolcsynak az Európai Bizottság döntéséről, ami alapján a bankok egyoldalú szerződésmódosítása után lehetőséget kell teremteni a szerződés felmondására. Tudnak-e a devizahiteleseknek kedvező bármilyen hírrel szolgálni - kérdezi az MSZP-s képviselő.

20:39
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Már Balczó sem figyel

Cséfalvay a szerződés felmondásának eseteit sorolja papírjából. A fonalat elvesztettük, Balczó Zoltán is inkább párttársával beszélget.

20:42
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Murányi csak darálja

"Milyen konkrét lépéseket tett eddig, illetve kíván tenni a jövőben a kormány a délvidéki magyarok számára sérelmes kérdések rendezése érdekében" kérdezi Murányi Levente jobbikos képviselő. "Az 1944-45 telén végrehajtott népirtással" kezdi Murányi. A temerini fiúkról ma már volt szó, de a kérdést mi sem kerülhetjük meg - mondja a jobbikos politikus. Nemrég zajlott le Szerbiában a választás, amelynek eredményeként "soviniszta, magyarellenes erők kerültek hatalomra" - emlékeztet mindenkit Murányi, aki történelmi mulasztással riogatja a kormányt, és szóba kerül Glatz Ferenc is. Csak úgy záporoznak a kérdések Rétvári Bencére.

20:44
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Mindenre van válasza

A válaszadásra jogosult államtitkár a jobbikos képviselő minden kérdését megválaszolja, pontról pontra. Rétvárinak narancssárga nyakkendője van, ha eddig nem mondtuk volna.

20:47
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Éhező gyerekekkel riogat Szabó

A rászoruló gyerekek nyári étkezése miatt aggódik az LMP-s Szabó Tímea. A helyi termelésből származó nyersanyagoknak és a helyben főzés feltételeinek sajnos nem tud minden intézmény megfelelni, emiatt pedig eleshetnek az állami támogatástól - mondja keserűen Szabó. A politikus azt kéri: fokozatosan vezesse be a kormány a két új feltételt. "Ne hagyjuk, hogy gyerekek éhezzenek" - fogalmaz Szabó.

20:49
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Együtt a gyerekekért

Halász János államtitkár szerint a rendelkezésekkel a helyi gazdákat támogatják, nőtt a támogatási összeg is, júniusban mindenkinek elküldik a pénzt. "A kormány eddig is figyelt a rászorulókra, és a jövőben is ezt teszi. Ebben pedig segített az ön kérdése is, köszönöm szépen" - mondja Halász.

20:56
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Mély keréksüppedések

"Mikor szüntetik meg az életveszélyt a 31-es és 33-as út Heves megyei szakaszain" - kérdezi Sós Tamás MSZP-s képviselő. Meg kellene előznie a komolyabb baleseteket, mielőtt valaki még meghal ott - mondja az ellenzéki politikus. Mély keréksüppedések is vannak az utakon - közli a riasztó tényeket Sós. Nem lehet várni az út felújításával, miközben 2,2 milliárd forintos ökoparkot húznak fel.

20:57
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Fel lesz újítva

Fónagy János államtitkár elismeri, hogy sok útszakasz bizony felújításra szorul. "Tudjuk, hogy a kátyúzás műszakilag nem jelent megoldást" - mondja Fónagy. A felújítások 2014-re befejeződnek, idén az előkészítő munkák kezdődnek meg.

21:01
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Hiányzik a horvátországi konzulátus

Az eszéki magyar konzulátus újbóli megnyitásáról faggatózik a jobbikos Németh Zsolt. A konzulátust a szocialisták 2006 szeptemberében bezáratták, és azóta sem nyitották meg újra, holott voltak ígéretek erre bőven. A horvátországi magyarok számára rendkívül fontos lenne, ha újra működne a konzulátus - mondja a baranyai képviselőként dolgozó képviselő. Az érintettek várják a helyzet megnyugtató rendezését.

21:03
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Majd megnyit

Rétvári Bence a kormány nevében azt mondja: szeretnék, ha újra megnyitna az eszéki konzulátus, ennek időpontjára azonban nem tudott konkrét választ adni.

21:05
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Vasút sincs

Nincs vasúti összeköttetés Lendva városa és Magyarország között - panaszolja Bana Tibor jobbikos képviselő. "A labda a magyar térfélen pattog" - közli Bana, aki szerint a trianoni emléknap fényében különös jelentősége van kérdésének.

21:07
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Fónagynak is fontos

Fontos a kormánynak is a vasúti összeköttetés biztosítása - mondja Fónagy János államtitkár. Szlovénia részéről kell tisztázni bizonyos részleteket, hogy elindulhasson az építkezés.

21:09
június 04, 2012
Vágólapra másolva!

Vége a kérdéseknek

Véget értek a kérdések, ezzel tudósításunk is befejeződött.