Lázár: Ha kell, a rendőrök sorfalat állnak a határon

Események

Lázár János
KORMÁNYINFO 12 sajtótájékoztató, 2015.06.11.
Vágólapra másolva!
Három kerítés is lesz a határon - jelentette be Lázár János a huszadik, jubileumi kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ha kell, a rendőrök sorfalat állnak a határon, hogy megvédjék a határt. Szégyenletes azonban, hogy ebben az Európai Unió nem segít, ezért a miniszterelnök utasította Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminisztert, hogy tájékoztassa Brüsszelt és Berlint az elmúlt 48 óra illegális határátlépéseiről. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül60 bejegyzés
15:50
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Jubileumi ünnep

Ez lesz a huszadik kormányinfó. Lázár János és Giró-Szász András jubileumot ünnepel, minden csütörtökön együtt tájékoztatják a sajtót a kormányülésen történtekről. 

15:56
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Szennyezett vízről szólt az előző

Az előző kormányinfót augusztus 13-án tartották, Lázár János akkor azt ígérte az Origónak, olcsóbban kell adni a vezetékes vizet azokon a helyeken, ahol szennyezett a víz. A Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, hogy külföldre is kiterjesztik a bevándorlóknak szóló plakátkampányt, valamint arról is beszélt, hogy jelentősen növelni akarják a menekültek szűrővizsgálatának számát.

Lázár János huszadik alkalommal tart kormányinfót Forrás: MTI/Bruzák Noémi
16:11
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Kiderül, mit csinálnak a határvadászok

Bizonyára kitér Lázár János a Kormányinfón arra, hogy legalább háromezer menekült érkezett a zöldhatáron át Magyarországra szerdán. Csak Csongrád megyében ennyi határsértőt fogtak el a rendőrök egy nap alatt, ami új rekord.

Akiket elkapnak, azokat összeterelik, és viszik Röszkére, ahol regisztrálják őket Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Ahogy vélhetően arra is kitér majd a miniszter, mit csinálnak majd pontosan a szerb-magyar határon a szeptemberben oda vezényelt határvadászszázadok. Mint arról az Origo beszámolt, 2106 fős határvadász-állomány kezdi meg a munkát. Köztük 876 próbaidős rendőr - ők rendészeti szakközépiskolás tanulók. Tűzparancsot nem kapnak.

16:13
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Menekülttekkel kezdtek

Az osztrák rendőrség az A4-es autópályán egy elhagyott magyar rendszámú gépkocsit talált, amelyben legalább 20 holttestre bukkant a rendőrség - ismertette a mai eseményeket Lázár János. Az osztrák rendőrség tájékoztatta a magyar rendőrséget, és a történtek felderítéséhez, az elkövetők elfogásához szükséges lépéseket a két rendőrség közösen teszi meg - mondta a tárcavezető, hozzátéve: vélhetően illegális bevándorlók estek áldozatul. A politikus részvétét nyilvánította az áldozatok családjainak. 

16:15
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Az unió nem segít

Lázár János szerint még tovább fokozódhat a nyomás, a helyzet tarthatatlan. Magyarország sérelmezi, hogy az unió semmilyen segítséget nem ad hazánknak, lényegében kihagyta a támogatásokból hazánkat. Orbán Viktor ezért arra kérte a külügyminisztert, hogy vegye fel a kapcsolatot Brüsszellel és Berlinnel - mondta Lázár. 

16:16
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

A menekültek egyre agresszívabbak

Lázár János szerint az is gond, hogy a szervezett bűnözői csoportok is részt vesznek az illegális határátlépésben, és a menekültek egyre agresszívabbak.

Szír menekültek a határ szerbiai oldalán Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
16:18
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

A magyar kormányra hárul a felelősség

Lázár János ismét az Európai Uniót hibáztatja a kialakult helyzetért. A politikus szerint Brüsszel gyenge és képtelen megvédeni a határokat. Éppen ezért a magyar kormányra hárult a felelősség, hogy megvédje a határokat.

A gyorstelepítésű drótakadály mindenhol elkészül augusztus 31-ig - van, ahol már megrongálták Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Az első határzár augusztus 31-éig elkészül - erősítette meg Lázár János.

16:20
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Szigorított büntetések

A Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, hogy Kövér László házelnöknél kezdeményezte a honvédelmi és rendészeti, valamint a nemzetbiztonsági bizottság soron kívüli összehívását, ahol a tárcák és a titkosszolgálatok képviselői adnak tájékoztatást a képviselőknek. A parlament csütörtöki és pénteki rendkívüli ülésén pedig a büntető törvénykönyv szigorításáról dönthetnek, ennek részeként új tényállásokat vezetnek be, szigorítják az embercsempészekre kiróható büntetési tételeket, kiegészítik a kisajátítás szabályait, és módosítják a vagyonelkobzásra vonatkozó rendelkezéseket az embercsempészekre vonatkozóan.

16:21
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Jönnek a jogszabály-módosítások

Tartalmi és technikai módosításokat tesz a Fidesz- és a KDNP-frakció majd több törvényhez a menekültkérdéssel összefüggésben - mondta a miniszter, aki arról is beszélt: az Országgyűlésnek rendkívüli ülésén politikai vitát is kell folytatnia arról, hogy mit kell tennie Magyarországnak "a népvándorlási krízishelyzetben".

Rendkívüli ülése lesz az Országgyűlésnek Forrás: MTI/Kovács Tamás
16:22
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Szeptembertől felkészülnek

Mikor elkészül az első határzár, szeptembertől felkészülési időszak kezdődik Lázár János szerint. A kormány például a határvadászszázadok felállításával készül fel.

16:24
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Indul a nemzetközi kampány

Nemzetközi ügynökséget bíz meg a kormány a külföldi bevándorlásellenes tájékoztató kampánnyal - árulta el Lázár, aki konkrétumokról még nem beszélt, csak megismételte a korábbi közlést: a tájékoztató kampány nem a kiinduló államokban, hanem a tranzitországokban kívánja informálni a bevándorlókat, hogy nem érdemes Magyarországra jönniük.

Hamarosan külföldre is kerülnek bevándorlásellenes plakátok Forrás: MTI/Máthé Zoltán
16:26
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Ha betartjuk a dublini egyezményt...

Ha Magyarország betartja a dublini egyezményt, akkor a további EU-s tagállamok ide toloncolhatják vissza a menekülteket, mert Szerbiába nem irányíthatják vissza őket - mondta Lázár János.

16:28
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Több agresszió, kevesebb együttműködés?

A Magyarországra belépők közül a magukat szírnek vallók száma körülbelül 40 ezer az eddig érkezett 140 ezerből - mondta Lázár, aki szerint a többség nem mond semmit sem, csak beadja a menekültkérelmét. Arról is beszélt, hogy eddig 14 ezer embert köteleztek egészségügyi szűrővizsgálatra, de csak a tizedük tett ennek eleget. Sokan regisztrálni, ujjlenyomatot adni sem akarnak - tette hozzá, megjegyezve: egyre agresszívabb a fellépés, és egyre kisebb az együttműködési hajlandóság.

Az eddig érkezettek közül 40 ezren jöttek Szíriából Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
16:29
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Pénz, paripa, fegyver

Elkészül augusztus 31-ig a határzár, amögött pedig személyi biztosításra is szükség lesz. Ez rendőri erők átcsoportosítását és műszaki eszközök odavitelét, beszerzését is jelenti a szerb-magyar határszakaszra - tette hozzá.

16:31
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Tényleg bevethetik a honvédséget

Már a jogszabályok szükséges módosításának előkészítésén dolgoznak, hogy a Magyar Honvédség bevethető legyen a határ védelmében - mondta Lázár János, aki felhívta azonban a figyelmet, hogy ehhez politikai támogatás is kell. Minden politikai erőt ennek a változtatásnak a támogatására kért a miniszter.   

16:32
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Hendének fel kell pörgetni a munkát

Augusztus végéig 50-60 kilométer biztonsági határzár, vagyis kerítés készül el, de az építést Lázár szerint "erőltetett ütemben" kell folytatni, Hende Csaba honvédelmi miniszter erre kapott utasítást. A teljes 175 kilométernyi kerítésnek legkésőbb október végéig kell elkészülnie - hangzott el.

Hende Csabának lesz munkája Fotó: Szabó Gábor - Origo
16:36
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

A föld azé, aki megműveli

A kormány megtárgyalta az állami tulajdonú földterületek értékesítésével kapcsolatos Magosz-felvetést, amit az agrárkamara is támogatott - mondta Lázár János. A kormány úgy döntött: a föld azé legyen, aki megműveli.

Ezért az állami tulajdonú földek egy részének értékesítését elkezdik tervezni - jelentette be a miniszter. Kivételt képeznek az erdők és a természetvédelmi területek. A szántók, legelők és gyümölcsösök viszont értékesíthetők - tette hozzá Lázár.

16:37
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

380 ezer hektár állami földet adhatnak el

Körülbelül 380 ezer hektár állami föld értékesíthető magyar állampolgároknak, de közülük is csak olyannak, aki élethivatásszerűen földműves, és helyben lakik - magyarázta a szabályokat Lázár. Ez szerinte kizárja a külföldiek és a spekulánsok számára a földtulajdon értékesítését.

Kizárják a külföldieket a földvásárlásból Forrás: AFP/Kisbenedek Attila
16:41
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Ár alatt nem lehet földhöz jutni, de lesz hitel

Csak nyilvános értékesítéssel lehet állami földhöz jutni - mondta Lázár. A tervek szerint 3 hektár alatti területnél nyilvános hirdetésen, afölött pedig nyilvános árverésen értékesíthető a föld, a minimális kikiáltási ár pedig a helyi piaci ár plusz 10 százaléknak (ez 50 ezer forint/ aranykorona átlagos érték) megfelelő összeg lehet, ettől lefelé még érdeklődés hiányában sem lehet elmozdulni.

Az értékesítés még az idén elindul, és a vásárláshoz a Magyar Fejlesztési Bank maximum 2,5 százalékos kedvezményes kamatozású hitelt nyújthat 20 éves futamidőre. Az értékesítés után 20 éves elidegenítési tilalom kerül a földre, viszont ez idő alatt a földet bármikor visszavásárolhatja az állam.

16:43
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Több százmilliárdos bevételt várnak

Az állami földek értékesítéséből befolyó várhatóan több százmilliárd forint nem fordítható állami működési kiadások fedezésére, hanem egy elkülönített alapba kerül a pénz, ami a nemzeti vagyont gyarapítja - ismertette a részleteket a miniszter.

Elkülönített alapba kerül a bevétel Forrás: MTI/Rosta Tibor
16:46
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Eddig 8000 milliárdot fizettek ki

Eddig 8000 milliárd forintot fizettek ki abból a 8200 milliárdból, amennyi támogatás a 2007-2013 közötti fejlesztési időszakban járt Magyarországnak - mondta Lázár. Azt is megjegyezte, hogy ebben a ciklusban nem lehet elcsúszni a pénzek lehívásával.

16:48
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Mi van a zsírosbödön környékén?

Az EU tisztségviselői hamarosan Magyarországra utaznak, hogy megvitassák a kormánnyal az uniós támogatási források, vagyis a "zsírosbödön" felhasználásának tapasztalatait - mondta Lázár, aki szerint mindössze 2 százaléknyi összeg esetén merült fel a korrupció gyanúja.

Az OLAF, vagyis az Európai Csalás Elleni Hivatal csak 8 ügyben indított vizsgálatot, ami ekkora támogatási összegnél nem sok - tette hozzá.

16:50
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Sikeresen elindul az új tanév

Sikerült a tanévet az átalakítások ellenére vagy éppen azok hatására sikeresen elindítani - hangzott el a Kormányinfón. Lázár János azt mondta, 2013-hoz képest 36 százalékkal csökkent mostanra a tankönyvcsomagok ára és a pedagógusok bére is mintegy 3 százalékkal emelkedik. A Klik adóssága komoly probléma, ismerte el Lázár, aki szerint a kormány több tízmilliárd forintot költ arra, hogy rendezze ezt a pénzügyi helyeztet.

Lázár szerint csökkent a tankönyvcsomagok ára Forrás: MTI/Marjai János
16:51
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Meghátráltak a bankárok

Örül Lázár annak, hogy a bankárok meghátráltak Matolcsy György, Trócsányi László és Varga Mihály küzdelmei nyomán, és így az autóhitelesek is kapnak segítséget - mondta Lázár.

16:54
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

A rosszabb víz olcsóbb kell, hogy legyen!

Minél mélyebbre ás az ember, annál izgalmasabb a barcsi vízbotrány - mondta az Origo által feltárt botrányról Lázár János a Kormányinfón. Azt mondta, megpróbál csatába szállni annak érdekében, hogy a minőség és az ár nem szakadhat el egymástól. Vagyis, ha a vízminőség eltér az előírttól, akkor csökkenteni kell a víz árát is, még akkor is, ha közben a víz fogyasztását az ÁNTSZ nem tiltotta meg.

A barcsi ivóvízbotrányról az Origo írt először Forrás: MTI/Varga György

Jó néhány alkalommal, az elfogyasztott víz akár 20 százalékánál is előfordulhat, hogy rosszabb minőségű vizet adnak a szolgáltatók, még ha meg is felelnek az előírások alsó határértékeinek- mondta Lázár.

16:56
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

A forint menekülődeviza

A forint stabilitása a kínai folyamatok miatt lett érdekes - tért át egy gazdasági témára a miniszter, aki emlékeztetett: az ING szakértői szerint a forint "menekülődeviza", vagyis megtakarításra, befektetésre alkalmas, és a legkevésbé sérülékeny fizetőeszközök közé tartozik. Ez Lázár szerint azt bizonyítja, hogy az elmúlt öt év gazdasági intézkedési meghozták  a hatásukat.

16:57
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Beért, most élvezzük a gyümölcsöt

Az elmúlt öt év gazdasági döntései beértek, az intézkedések behozták a gyümölcsüket, ezeket a gyümölcsöket élvezzük most az érdemi gazdasági növekedéssel - állapította meg a miniszter, emlékeztetve a múlt heti kormányzati értékelő konferencián elhangzottakra áttérve.

17:00
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

A távozó Zomborral mindenki elégedett

Zombor Gábor egészségügyi államtitkár távozásáról szólva Lázár megjegyezte, hogy a kormányfő és a kabinet bizalma töretlen a politikusban, aki családi, illetve egészségügyi okok miatt kénytelen egyelőre abbahagyni a munkát.

Zombor Gábor személyes okok miatt kérte felmentését Forrás: MTI/Balázs Attila
17:02
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Nem lesznek nagybirtokok

Nem lesznek nagybirtokok, mert 300 hektáros plafont húznak meg, annál több földterületet senki nem birtokolhat - egészítette ki Giró-Szász András a miniszter által elmondottakat. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy szó sincs arról, amit az ellenzék állít, nem herdálják el az állami vagyont, mert a befolyó bevétel külön alapba kerül, amit nem lehet működésre fordítani.

17:04
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Még türelmi időszak van a határon

A kerítéskapun menekülteket átengedő katonák illetve rendőrök ügyében az Origo kérdésére Lázár János kifejtette: a mostani, még egy türelmi időszak néhány hétig, de azután minden játékszabály megváltozik, és ha a menekültek nem tartják be ezeket a szabályokat, akkor börtönbe fognak kerülni.

Egyelőre türelmi időszak van a határon Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
17:06
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

A politikai menekültek jöhetnek csak

Minden politikai menekültet befogad Magyarország, csak éppen az emberek 90 százaléka gazdasági migráns, aki nem azért jön, mert politikai meggyőződése miatt üldözik, hanem gazdasági okokból, a jobb élet reményében érkezik - mondta az Origo kérdésére Lázár, szóról-szóra megismételve a brit miniszterelnök szavait ebben a kérdésben.

A biztonságos harmadik országból érkezők sem kapnak menekültstátuszt - tette hozzá Giró-Szász András.

17:10
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Nem politikai PR, és több millió euróba kerül

Biztosan több millió euró összegű kampány lesz a bevándorlásellenes külföldi tájékoztató kampány - mondta az Origo kérdésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár azt is hozzátette: ez nem politikai PR-akció.

Lázár János több millió euróról beszélt Forrás: MTI/Kovács Attila
17:11
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Csinálnak helyet a börtönökben

Az Origo azon kérdésére, hogy a túlzsúfolt börtönökbe hová tudják elhelyezni az illegális határátlépés miatt börtönbe küldendő migránsokat, Lázár azt válaszolta: gyorsan, soron kívüli eljárásban küldik őket börtönbe, de a számítások szerint a büntetés-végrehajtás rendszere tudja kezelni. Hozzátette: abból indulnak ki, hogy a jogi szankciók elrettentik az illegális határátlépőket.

17:12
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Se nem kúszna, se nem bújna Lázár

Ha menekült lenne, ő nem a drótkerítés alatt kúszna át a határon, inkább elmenne a nem messzi határátkelőhelyre, és ott jelentkezne, mondta az Origo kérdésére a miniszter.

17:14
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Nem osztogattak, hanem fosztogattak

A katonai titkosszolgálatok jelentése szerint az afgán televízió már úgy tálalta a Röszkénél történt könnygázhasználatot, hogy a magyar rendőrök rálőttek a menekültekre - mondta egy kérdésre válaszolva a miniszter.

Az afgán televízió úgy tálalta a röszkei eseményeket, hogy rálőttek a rendőrök a menekültekre Forrás: MTI/Balogh Zoltán
17:17
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Bérlővel együtt adják el a földeket

Az állami földek értékesítésénél olyan földek is lesznek, amelyek most is bérbe vannak adva, de a mostani bérlő joga nem sérül a tulajdon átadásával - magyarázta Lázár János. Ez csak annak jár, aki három éve rendelkezik bérleti joggal - tette hozzá.

17:18
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Hódmezővásárhelyen alhatnak a határvadászok

Akár Hódmezővásárhelyen, a laktanyában, valamint szegedi katonai, rendészeti létesítményekben is elszállásolhatják a több ezer határvadászt - mondta egy kérdésre Lázár János.   

17:20
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Lesz harmadik kerítés is a határon!

A határzár, vagyis a kerítés és a NATO-drót közé még egy biztonsági létesítményt terveznek - árulta el Lázár János. Hogy pontosan mit, azt nem részletezte, de szerinte ezzel a hármas határvédelem, kiegészülve a több ezer rendőrrel már elegendő lesz.  

17:22
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Két-háromezer Quaestor-károsult vár a pénzére

A Quaestor-károsultak döntő hányada megkapta a pénzét, 2-3 ezer károsult van, akit még nem kártalanítottak - mondta Lázár.

17:25
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

500 millió szemben a 61 millióval

Ötszázmillió eurót kapott Görögország, Magyarország pedig, ahol legalább akkora a baj, csupán 61 milliót kapna - reagált Lázár János arra a felvetésre, hogy szavai szerint semmivel nem támogatja Brüsszel Magyarországot a menekültkérdésben.

Arra gondolni sem merek, hogy bennünket azért büntet Brüsszel, mert van egy elképzelésünk, ami a kvótarendszer elutasítását jelenti - tette hozzá a miniszter. Megjegyezte: nem az Európai Bizottság kormányozza Európát.

17:28
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Gyorsabb, könnyebb kiutasítás

Az Igazságügyi Minisztérium a kormány nevében pénteken benyújtja az Országgyűléshez azokat a törvénymódosításokat, miszerint például könnyebben és gyorsabban el lehetne rendelni a kiutasítást - magyarázta Lázár.

17:29
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Tűzparancs nincs, gumibot és vízágyú van

Tűzparancsot nem kapnak a rendőrök a határon, de alkalmazhatnak vízágyút és gumibotot is - mondta Lázár János.

A határvadászok vízágyút és gumibotot is használhatnak Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
17:33
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Liget projekt: leporolják a régi terveket is

A kormány kedvence a Liget-projekt, erről mindig tárgyal a kormány, és mindig dönt, ezúttal is így történt, és jól döntött a kormány - mondta Lázár János egy kérdésre válaszolva.

Az Állatkert kap 25 milliárd forintot fejlesztésre, a korábbi  közlekedési múzeumot vissza kell építeni, a cirkusz épületét pedig fel kell újítani - sorolta a kormány döntéseit Lázár János. Az új Nemzeti Galéria és a Magyar Zene Háza esetében is támogatta a kormány a szakmai zsűri álláspontját. A Néprajzi Múzeum esetében várhatóan új eljárásra lesz szükség - tette hozzá Lázár.

Meg kell vizsgálni annak a lehetőségét, hogy a Nyugati pályaudvar és a Liget a Podmaniczky út vonalában hogyan köthető össze egy nagy zöldterülettel, hogy ne csak megmaradjanak, hanem nőjenek a zöldfelületek a városban - mondta Lázár, aki szerint az erről szóló tervek "leporolására" adott utasítást Orbán Viktor.  

17:35
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Orbán kérdéseivel moderálta a vitát

Orbán Viktor nem olyan rég értékelte a kormányzása elmúlt öt évét nemrég a Várkertben, a kormányzati munkát értékelő konferencián pedig kérdéseivel is moderálta a vitát - mondta Lázár.

A vitát Orbán Viktor személyesen moderálta Forrás: MTI/Beliczay László
17:37
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Ha kell, sorfalat állnak a határon

A határvédelem a gyakorlatban azt jelenti, hogy a határvédelemben részt vevők visszatartják a menekültáradatot - foglalta össze a lényeget egy kérdésre válaszolva a miniszter.

Azt is mondta, a fizikai határvédelem még félkész, ezt egészíti ki a rendőrség, és ha szükséges, akkor a katonaság is, mindez pedig harmadik lépcsőben kiegészül jogi lépésekkel is.

Jelenleg a rendőrség nem áll sorfalat, nem konfrontálódik, de ez az idő is el fog jönni - figyelmeztetett Lázár.

17:40
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

A kormány álláspontját nem mindenki osztja

Minden menekült egy biztonságos országból érkezik a magyar kormány álláspontja szerint, de ezt nem mindegyik európai bíróság osztja - fogalmazott Lázár János.

Ha valakit beenged Magyarország, akkor számára minden jogi lehetőséget megad, ami őt illeti, és a gyerekekről is gondoskodik Magyarország, ha olyan korúak, akkor taníttatni is fogja őket - hangzott el.

17:42
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Nem szétosztani akarják a pénzt

A 61 millió eurót védekezésre kapja Magyarország az Európai Uniótól, nem pedig arra, hogy szétossza az emberek között - mondta Lázár János egy kérdésre válaszolva. Hozzátette: például a rendőrök túlóráit fizetik majd ki belőle. Eddig a kerítéssel együtt 30 milliárd forint feletti összeget költött  a kormány a menekültkérdés kezelésére - hangzott el. 

17:46
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Vége a földoligarchák világának

Vásárolna-e bérlővel együtt földet? - kapta a kérdést Lázár János, de azt válaszolta, hogy ő semmilyen földet nem venne. Azt is megjegyezte: a jelenlegi bérlők kétharmada vagy négyötöde nem tud majd vásárolni az új szabályok szerint, mert nem helyben lakó és nem földműves. Lázár szerint a kormány lépésének célja a birtokstruktúra átrendezése, hogy a százezer földműves jusson földhöz, a többi 7,9 millió állampolgár pedig ne.

Lázár János semmilyen földet nem venne Forrás: MTI/Koppan Viktor
17:50
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Ne másszál, fáradj a menekültponthoz

Ha egy határzárat megrongáló menekült ezzel bűncselekményt követ el, majd utólag kiderül, hogy menekültstátuszra jogosult, attól még nem mentesül a Btk. következményei alól - mondta Lázár egy kérdésre válaszolva. Ha valaki bűncselekményt követ el, akkor mindegy, hogy menekült-e,vagy sem, a törvény ugyanúgy vonatkozik rájuk.

"Ne másszál, fáradj a menekültponthoz" - mondják majd a rendőrök a határzárnál a menekülteknek a miniszter szerint. Úgy vélte, aki nem tartja be a játékszabályokat, és nem hagyja magát regisztrálni, akkor az nem is igazán menekült, csak talán arra a 150 euróra hajt, amit Németországban ajánlanak neki. 

17:53
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Talán dróttal töltik ki a kerítés és a drót közötti lyukat

Felmerült újabb biztonsági eszköz bevetése, de konkrét döntés erről nincs - mondta Lázár a kerítés és a NATO-drót közötti területen bevetendő harmadik biztonsági elemről. Ehhez Giró-Szász András annyit tett hozzá, hogy talán a köztes területre is drótakadályt húznak.

17:53
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Az EU sok támogatást ad a menekültekre

Magyarország sérelmezi, hogy az unió semmilyen segítséget nem ad hazánknak, lényegében kihagyta a támogatásokból hazánkat, mondta ismét Lázár János a Kormányinfón. A miniszter a korábbi hasonló rendezvényeken is mondott ilyet, ahogy az Origo is megirta már többszer, hogy a valóság ezzel szemben az, hogy az EU számos jogcímen ad milliárdokat és más támogatást a menekültügy kezelésére és határőrizetre.

EU-s pénzből és önkéntes adakozásból jut a menekültere Fotó: Polyák Attila - Origo
17:56
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Kiderült, ki nem lesz Zombor utódja

Nem dőlt el, ki lesz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal új vezetője, illetve még az sem, hogy milyen formában működik tovább ez a hivatal - mondta Lázár János. Hozzátette: Tállai András jól felügyelheti ezt a területet - tette hozzá.

Sonkodi Balázs államtitkár biztosan nem lesz egészségügyi államtitkár - jelentette ki Lázár János.

A kormány nem tervezi a minisztériumi struktúra átalakítását - tette hozzá egy esetleges önálló egészségügyi minisztérium létrehozását firtató kérdésre.

17:58
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Minél többen jönnek, annál többen vannak

Sokkal többen mondják magukat szír állampolgároknak, mint ahányan valóban azok, és ha kiderül róluk, hogy nem azok, akkor visszaküldik őket - már csak ezért sem akar Magyarország sokat átengedni Németország felé.

A menekültek minél többen jönnek, annál többen vannak - fejtette ki Lázár János annak kapcsán, hogy már napi 3000 illegális határátlépő érkezik Magyarországra. Hozzátette: a krízis kitörése óta mintegy 8000 gyerek is érkezett.

Lázár János szerint minél többen jönnek, annál többen vannak. Fotó: Dudás Szabolcs - Origo
18:02
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Újabb menekültrekordok dőlhetnek meg

Lázár János nem jósolná meg, hogy mennyire nőhet a napi bevándorlószám, de a tendencia folyamatosan növekvő. Hogy ez 6-7 ezer is lehet-e egy nap, ezt nem tudni, viszont a kormány kötelessége megvédeni a határt, és meg is fogja védeni - mondta.

18:04
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Még képbe kerülhet a TEK is a határon

Kedden a nemzetbiztonsági bizottság előtt is téma lesz az, hogy a terroristák mennyire tudnak beszivárogni a menekültekkel - mondta Lázár, aki szerint ennek a kérdésnek a kezelésében a Terrorelhárítási Központ tapasztalatára van szükség csak egyelőre, nem a szerepvállalására.

18:06
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Lázárnak most nem téma Rogán Antal

Rogán Antallal és az ő várható szerepével, funkciójával kapcsolatban nem gondolkodik egyelőre Lázár János a saját szerepét illetően, mert őt és a kormányzati kommunikációt, tevékenységet most amúgy leköti a menekültkérdés.

Lázár János most nem foglalkozik Rogán Antallal Forrás: MTI/Illyés Tibor
18:08
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Jól jár az embercsempészt lebuktató migráns

Külön munkatervet készít Pintér Sándor belügyminiszter arra is, hogy szigorítsák az embercsempészet büntetőjogi szankcióját, amibe például beletartozik a vagyonelkobzás is - mondta Lázár János. Az embercsempészeket lebuktató migráns pedig kedvezőbb elbírálásra számíthat - tette hozzá.  

18:10
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Ellenőriznék a kaszinók pénzmozgását

Minden kaszinó be van kamerázva, ezekkel pedig olyan felvételeket kell készíteni, amelyek kontrollálják, visszakövethetővé teszik az összes pénzmozgást, nehogy be nem vallott jövedelem keletkezzen - mondta egy kérdésre válaszolva Lázár János.

18:13
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

3-as metró: Lázár a fővárosra mutogat

A kormányt sokszor az a vád éri, hogy nem támogatja a fővárost, illetve beleszól az ügyeibe, a 3-as metró szerelvényeinek felújításánál a kormány nem szólt bele, milyen technológiát választ a főváros, ezért a felelősség a fővárost terheli, a kormány nem a technológiáért, hanem a felvett hitel visszafizetéséért vállal felelősséget - mondta a miniszter arra a felvetésre, hogy talán inkább megérte volna nem sokkal többért új metrószerelvényeket vásárolni, mint felújítani a régieket.

Azt Lázár János teljesen kizártnak tartja, hogy a tendernyertes orosz cég azért győzött, mert ez egy Orbán–Putyin-találkozón született paktum része volt. A miniszter azért ilyen biztos ebben, mert "egyszer már volt egy Orbán–Putyin-találkozón".

18:17
augusztus 27, 2015
Vágólapra másolva!

Vége a jubileumi Kormányinfónak

Véget ért a huszadik Kormányinfó, amely ezúttal a szokottnál talán kicsit hosszabbra nyúlt.