Itt vannak az újabb részletek a hazai koronavírus-járvánnyal kapcsolatban: az Operatív Törzs tájékoztatója percről percre

Események

koronavírus, vírus, járvány, hatósági karantén, figyelmeztetés, felhívás, hajléktalanszálló, Magyar Vöröskereszt, Budapest, Madridi út
Vágólapra másolva!
Szerdán is beszámol az Operatív Törzs a koronavírus-járvány magyarországi alakulásáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés
12:51
április 22, 2020
Vágólapra másolva!

2168 beazonosított koronavírus-fertőzött van Magyarországon

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2168 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt újabb 12 idős krónikus beteg. Ezzel 225 főre emelkedett az elhunytak száma, 295-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból.

12:55
április 22, 2020
Vágólapra másolva!

Budapesten van továbbra is a legtöbb fertőzött

A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat. Különösen kérik a budapestieket, hogy tartsák be a korlátozásokat, mert a fővárosban van a legtöbb fertőzött.

12:58
április 22, 2020
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely az idősotthon korábbi orvosának titoktartási szerződéséről sem mond igazat

Karácsony Gergely főpolgármester a hétvégén azt állította, hogy nem kötöttek titoktartási szerződést a Pesti úti idősotthon korábbi főállású orvosával, ő azonban ismét megerősítette, hogy aláírattak vele egy ilyen szerződést, csak a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs osztályának engedélyével nyilatkozhatna.

13:09
április 22, 2020
Vágólapra másolva!

Zajlik a felvételi folyamat a felsőoktatásban

Schanda Tamás, az ITM parlamenti államtitkára arról beszélt az Operatív Törzs tájékoztatóján, hogy zajlik a felvételi folyamat a felsőoktatásban. Július 9-ig lehet változtatni a felvételizőknek az intézmények sorrendjén - tette hozzá. Mindenki alaposan nézze át, mire van szüksége a sikeres felvételihez.

13:11
április 22, 2020
Vágólapra másolva!

Sikeres volt a digitális átállás a képzésekben

Schanda Tamás arról is beszélt, hogy mindent megtesznek, hogy a fiatalok számára minél kevésbé legyen hátrány ez az időszak. Az ITM azt szeretné, hogy a komplex szakmai vizsgák a szakképzésben még májusban történjenek meg, és a gyakorlati vizsgák is májusban legyenek. Minden vizsgánál minden egészségügyi szabályt betartanak. A digitális átállás a szakképzés és felsőoktatás esetén is jól működik - mondta az államtitkár.

13:13
április 22, 2020
Vágólapra másolva!

A következő tanévben akár 1,5 millió forintot is igényelhetnek a hallgatók

A diplomák kiadását a felsőoktatási intézmények megkezdték - mondta Schanda Tamás. Aki szeretne nyelvvizsgát tenni, az hamarosan megteheti, mert lesz lehetőség az online nyelvvizsgára is. A Diákhitel keretei is módosultak - mondta az államtitkár. A következő tanévben akár 1,5 millió forintot is igényelhetnek a hallgatók.

13:15
április 22, 2020
Vágólapra másolva!

Már 295 ember gyógyult meg

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, hogy 2168-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. 225-re emelkedett a meghaltak száma, valamennyien idős, krónikus betegek voltak. Egyre több a gyógyultak száma, így a számuk már 295 fő.

13:17
április 22, 2020
Vágólapra másolva!

284 fertőzött van a Pesti úti idősotthonban, és 28-an haltak meg

Müller Cecília elmondta, hogy már több mint 52 ezer igazolt laboratóriumi vizsgálat történt. A Pesti úton megtörtént a fertőtlenítés, és többszöri szűrés történt. 284 fertőzött van a Pesti úton, és 28-an haltak meg.

13:18
április 22, 2020
Vágólapra másolva!

Az 50 százalékos ágyfelszabadítás teljes körűen megtörtént, és kevés helyről kellett beteget hazaküldeni

Az 50 százalékos ágyfelszabadítás teljes körűen megtörtént, és kevés helyről kellett beteget hazaküldeni a kapacitás elérése érdekében - mondta Müller Cecília. Csak olyan személyt küldtek haza, akit nem érhet egészségkárosodás.

13:19
április 22, 2020
Vágólapra másolva!

Szerdán a honvédség folytatja az idősotthonok fertőtlenítését

Zajlik az idősotthonok ellenőrzése - mondta Müller Cecília. Szerdán a honvédség folytatja az idősotthonok fertőtlenítését.

13:21
április 22, 2020
Vágólapra másolva!

1,3 millió maszkot és 365 ezer kesztyűt szállítanak ki a szociális intézményeknek

Müller Cecília arról is beszélt, hogy ahol már volt fertőzött, ott kezdődik a fertőtlenítés. Segítve a szociális intézmények működését az Operatív Törzs felajánlásának megfelelően újabb védőeszközöket kapnak ezek az intézmények. 1,3 millió maszkot és 365 ezer kesztyűt szállítanak ki szerdán.

13:25
április 22, 2020
Vágólapra másolva!

Erre nagyon figyeljenek a krónikus betegségben szenvedők

Müller Cecília arról is beszélt, hogy folyamatos a háziorvosok és a betegek konzultációja, és volt példa arra, hogy valaki így került be a fekvőbeteg-intézménybe. A krónikus megbetegedésben szenvedőknek azt mondta az országos tisztifőorvos, hogy fokozottan figyeljenek az alapbetegségük kezelésére és karbantartására, hogy ne lépjen fel egy akut szituáció. Az allergiások kapcsán azt mondta, hogy aki ilyenben szenved, az is nagyon figyeljen magára.

13:27
április 22, 2020
Vágólapra másolva!

Inkább éjszaka szellőztessenek az allergiások

Müller Cecília azt is elmondta, hogy az allergiások inkább éjszaka szellőztessenek. Az országos tisztifőorvos azt mondta, hogy sokkal gyakrabban mossanak kezet, majd ha hazaérnek, akkor fürödjenek le, és cseréljenek ruhát. Naponta mossanak hajat, és a szabadban ne szárítsanak ruhát. Ha ezen nem sikerül ezekkel segíteni, akkor gyógyszeres kezelés kell.

13:29
április 22, 2020
Vágólapra másolva!

Most is végezzék el a vizsgálatokat a foglalkozás-egészségügyi orvosok

Fontos, hogy a foglalkozás-egészségügyi orvosok is tegyék a dolgukat a mostani helyzetben, és most is végezzék el a vizsgálatokat - mondta Müller Cecília. Kizárólag az időszakos szakmai alkalmassági vizsgálatok esetén van halasztási lehetőség - tette hozzá.

13:31
április 22, 2020
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 24 órában 702 hatósági házi karantént rendeltek el

Kiss Róbert arról beszélt, hogy négy teherjárat érkezett Budapestre kedden, és szerdán is érkeznek majd védőfelszerelést szállító járművek. A rendőr alezredes közölte, hogy ezek elsősorban az egészségügybe kerülnek. Az elmúlt 24 órában 702 hatósági házi karantént rendeltek el.

13:33
április 22, 2020
Vágólapra másolva!

68 esetben rémhírterjesztés miatt indult eljárás

Eddig 1181 esetben szegték meg a hatósági házi karantént. A kijárási korlátozással kapcsolatban március 28-a óta több mint 28 ezer eljárás indult. 68 esetben pedig rémhírterjesztés miatt indult eljárás - mondta Kiss Róbert.

13:35
április 22, 2020
Vágólapra másolva!

Alaposan meg kell mosni a friss zöldséget, gyümölcsöt

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy alaposan kell megmosni a friss gyümölcsöt és zöldséget, ezenkívül más dolog nem szükséges. Kérdésre válaszolva azt mondta Müller Cecília, hogy sokan nem megfelelően használnak maszkot

13:37
április 22, 2020
Vágólapra másolva!

A gyógyult koronavírusos betegek esetében az orvosok döntenek az utókezelésről

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a gyógyult koronavírusos betegek esetében az orvosok döntenek az utókezelésről.

13:39
április 22, 2020
Vágólapra másolva!

Relatíve hosszú az ápolási ideje a kórházba került koronavírusos betegeknek

Müller Cecília arról is beszélt, hogy többszöröse lehet a valós fertőzötteknek a száma a regisztráltakhoz képest. Persze az itthoni szakemberek is kíváncsiak az átfertőzöttségi adatokra, de ezeket a vizsgálatokat csak a járvány végeztével érdemes elvégezni. Relatíve hosszú az ápolási ideje a kórházba került koronavírusos betegeknek - mondta Müller Cecília.

13:41
április 22, 2020
Vágólapra másolva!

Lehet csomagot bejuttatni az idősotthonokba

Az idősotthonokban zárlat van, így se bemenni, se kijönni nem lehet, ugyanakkor csomagot lehet bejuttatni a személyzeten keresztül - mondta kérdésre Müller Cecília.

13:42
április 22, 2020
Vágólapra másolva!

Magyarországon nem volt még olyan beteg, aki újrafertőződött volna

Müller Cecília kérdésre elmondta, hogy Magyarországon nem volt még olyan beteg, aki újrafertőződött volna. Minden emberre más hatást gyakorol a koronavírus, és más mennyiségű ellenanyagot termel - tette hozzá.

13:44
április 22, 2020
Vágólapra másolva!

Itt vannak a lehetőségek

Egy esetleges második hullámról azt mondta Müller Cecília, hogy ezt is sokan kutatják, hogy hogyan fog viselkedni a vírus. Elképzelhető, hogy úgy fog viselkedni, mint az influenza, ami szezonálisan jelenik meg, de lehet átlagos kórokozó lesz.

13:45
április 22, 2020
Vágólapra másolva!

Még zajlik a közigazgatási vizsgálat a Pesti úton

Közigazgatási eljárás folyik a Pesti úti idősotthonban, amint ennek vége lesz, tájékoztatják a közvéleményt - mondta Müller Cecília.

13:46
április 22, 2020
Vágólapra másolva!

Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk

Véget ért a tájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.