Itt vannak a legújabb fejlemények a koronavírus-járvány hazai terjedéséről - élőben az Operatív Törzs tájékoztatója

Koronavírus, vírus, járvány, maszk, arcmaszk, védőmaszk, védőfelszerelés, Budapest, 2020, november, ősz,
Vágólapra másolva!
Pénteken is megtartja szokott tájékoztatóját az Operatív Törzs. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül23 bejegyzés
11:43
november 20, 2020
Vágólapra másolva!

4440 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon

4440 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 165 901 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 96, többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 3568 főre emelkedett, 38 074-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 124 259 fő. Az aktív fertőzöttek 23%-a, az áldozatok 26%-a, a gyógyultak 27%-a budapesti. 7 512 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 604-en vannak lélegeztetőgépen.

11:43
november 20, 2020
Vágólapra másolva!

Szlávik János: Kiemelten fontos a vakcina hatékonysága

Kiemelten fontos a koronavírus elleni vakcina hatékonysága, mert egy több mint 90 százalékban hatékony oltásnál elég a lakosság 50-60 százalékát beoltani ahhoz, hogy nagyobb járvány ne alakuljon ki - közölte Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa. 

11:44
november 20, 2020
Vágólapra másolva!

A vírustagadás és a politikai korrektség terrorja találkozik: belga orvosok szerint covidfóbia van a világban, és nem hagyják őket a maszkviselés ellen hergelni

A belga helyzetről nehéz úgy beszélni, hogy ne említsük meg azt a nyílt levelet, amelyet még szeptemberben írtak belga tudósok és egészségügyi szakemberek a járvánnyal kapcsolatos kormányzati intézkedések ellen. A politikai korrektség terrorjának megfelelően arról írtak, hogy most sajnos covidfóbia van a világban (Miért? Szeretni kellene a koronavírust?), és nem engedik megszólalni azokat, akik nem értenek egyet a maszkviseléssel vagy az oltással. A tudományos bölcselkedés álarcában megjelenő levél mélyén maga a vírus tagadása van. Ez a levél és a köré szerveződő felelőtlen és túlzás nélkül életveszélyes mozgalom jó példa arra, ami Belgium egyik legjellemzőbb tulajdonsága: szinte semmiben nem lehet megállapodni, mert a politikai élet és döntéshozatal rendkívüli mértékben széttöredezett és túlartikulált, az a szándék pedig, hogy minden véleménynek az ellenkezőjét is figyelembe vegyék, lényegében megbénítja az országot. 

11:53
november 20, 2020
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Soros György fenyegeti Magyarországot és Lengyelországot

Soros György a világ egyik legkorruptabb szereplője - mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának azzal kapcsolatban, hogy a mostani uniós vitákban az amerikai tőzsdespekuláns gyakorlatilag lediktálta, hogy mit kéne tennie Magyarországnak. A miniszterelnök közölte, hogy az ország nagyon stabil pénzügyi lábakon áll, és mindez nagyon fontos dolog a mostani uniós vitában. A kormányfő ismertette azt a kutatási eredményt is, miszerint a magyarok leginkább a magyar vakcinában bíznak, és nem a külföldiekben.

12:40
november 20, 2020
Vágólapra másolva!

Kezdődik

Kezdődik a tájékoztató. 

12:41
november 20, 2020
Vágólapra másolva!

A cél a teljes kép kialakítása

György István, területi közigazgatásért felelős államtitkár az országos tesztelésről azt mondta, teljesebb képet kaphatunk arról,  hogy az egészségügyi és oktatási területen a fertőzöttek száma és aránya milyen. 

12:44
november 20, 2020
Vágólapra másolva!

Több százezer embert tesztelnek majd

Több mint 350 ezer embert fognak tesztelni a következő időszakban, a tesztelésben nem kötelező a részvétel - mondta György István. Mindenkit arra kért, hogy vegyen részt a tesztelésben. Elsőként a szociális intézményekben, majd az óvodákban és bölcsődékben tesztelnek.  

12:46
november 20, 2020
Vágólapra másolva!

1000 mintavételi csapat alakul majd

Az oktatási intézményekben a tesztelés a megyei védelmi hivatalok segítségével történik majd. Mintavételi csapatok jönnek létre, mintegy ezer ilyen csapat lesz. A hét öt munkanapján fognak dolgozni - mondta György István. Az orvosi egyetemi hallgatók is részt vesznek ebben az akcióban. 

12:49
november 20, 2020
Vágólapra másolva!

Egy hét alatt 15 ezer intézményt tesztelhetnek le

A mintavételező egységekben két-két hallgató lesz az egyetemekről, míg a kormányhivatalok az adminisztratív embert és a sofőrt biztosítják - mondta György István. Szólt arról is, hogy egy egység három intézménybe jut el. Ennek alapján egy hét alatt az összes egység 15 ezer intézménybe jut majd el - mondta György. 

12:53
november 20, 2020
Vágólapra másolva!

A tesztelőket is tesztelik

György István elmondta, hogy elsődlegesen hétköznap fognak tesztelni, míg a szociális intézményekben a hétvégén is lehet tesztelés. A tesztmintavevőket minden nap tesztelni fogják - tette hozzá. Napi 5 ezer, míg hétvégén 7 ezer forint adómentes díjazást kapnak az egyetemi hallgatók, és szükség esetén szállást is kapnak. Ez az egész gyakorlatnak számít az egyetemeken, így kreditet is kapnak. Hátrányosan semmiképpen sem érinti az egyetemistákat az egész folyamat. 

12:55
november 20, 2020
Vágólapra másolva!

Ez kell tennie annak, akinek pozitív lesz az eredménye

Akinek pozitív lesz az eredménye, annak értesítenie kell a háziorvosát - mondta György. Természetesen, akinek pozitív lesz az eredménye, az nem folytathatja tovább a munkát. 

12:58
november 20, 2020
Vágólapra másolva!

76 év a meghaltak az átlagéletkora

Müller Cecília arról beszélt, hogy az elmúlt napokban a fegyelmezettségnek köszönhetően nem ugrott meg a fertőzések száma a korábbiakhoz képest. Ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a helyes maszkviselés továbbra is nagyon fontos. Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy változatlanul 76 év a meghaltak átlagéletkora. 30, 31, 34 éves áldozat is volt az elmúlt napon. 

13:01
november 20, 2020
Vágólapra másolva!

Nagyon nagy kockázat a cukorbetegség

Müller Cecília közölte, hogy a cukorbetegek esetében a fertőzés elkapására is kétszer nagyobb az esély, és a súlyos szövődményekre is. A meglévő krónikus betegségeket karban kell tartani, többet kell konzultálni az orvossal. 7512 főt ápolnak kórházban és 604-en vannak lélegeztetőgépen - mondta. A fegyelmezettség megtartása nagyon fontos, hogy az egészségügyi ellátórendszer terheltsége ne nőjön. 

13:02
november 20, 2020
Vágólapra másolva!

Nagyon fontos a sportolás!

Müller Cecília szerint fontos a szabadban tartózkodás és a mozgás, de ezek esetében is be kell tartani a higiénés szabályokat. 

13:05
november 20, 2020
Vágólapra másolva!

A szociális intézmények lakóinak 94 százaléka nem fertőződött meg

A járvány kezdete óta az összes hazai szociális intézmény 26 százalékában regisztráltak fertőzést. Országosan 417 intézmény érintett, és ebből hat olyan van, ami a járvány első hullámában is érintett volt. A gondozottak 6 százaléka kapta el a fertőzést eddig - mondta Müller Cecília. 586 fő halt meg a járvány kezdete óta. A gondozók 1 százaléka fertőződött meg. 

13:09
november 20, 2020
Vágólapra másolva!

Hat üzletet zártak be

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy 345 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselés megszegése miatt. Az üzletek esetében az elmúlt 24 órában hat esetben döntöttek bezárásról, ebből ötöt Budapesten zártak be. 

13:12
november 20, 2020
Vágólapra másolva!

Ennyien szegték meg a kijárási tilalmat

327 személlyel szemben intézkedtek a kijárási korlátozás megszegése miatt, ebből egy ember a kutyasétáltatási szabályt szegte meg - mondta Kiss Róbert. 

13:16
november 20, 2020
Vágólapra másolva!

Ekkor is telefonon kell felhívni a háziorvost

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy akiről az országos tesztelésen kiderül, hogy pozitív, akkor rá is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint más esetben, így el kell különülnie a többiektől. Haza kell mennie, és értesítenie kell a háziorvosát - tette hozzá. Telefonon vegye fel a kapcsolatot a háziorvossal. 

13:18
november 20, 2020
Vágólapra másolva!

Ezt kell tennie a külföldi focicsapatoknak

Kiss Róbert kérdésre azt mondta, hogy a külföldről érkező focicsapatoknak negatív eredménnyel kell rendelkezniük, és az összes szabályt ellenőrzi a rendőrség. 

13:20
november 20, 2020
Vágólapra másolva!

Helyben kell dönteni

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a tesztelés eredményétől függ, hogy az adott óvodát bezárják-e, vagy nem. 

13:23
november 20, 2020
Vágólapra másolva!

Ekkor érdemes fertőtlenítőt vinni magunkkal

Az alapos kézmosás nem jelent automatikusan kézfertőtlenítést - mondta kérdésre Müller Cecília. Egy otthoni tevékenység elvégzése után nem kell rendkívüli fertőtlenítés - tette hozzá. Ha elmegyünk otthonról, akkor nagyon szerencsés, ha van nálunk fertőtlenítő. 

13:26
november 20, 2020
Vágólapra másolva!

Nem változott a protokoll

Nem változott a protokoll azzal kapcsolatban, hogy kiket sorolnak a Covid-19 áldozatai közé - mondta Müller Cecília. 

13:26
november 20, 2020
Vágólapra másolva!

Véget ért a tájékoztató

Véget ért az Operatív Törzs tájékoztatója. Hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.