Vágólapra másolva!
Pénteken is megtartja szokott tájékoztatóját az Operatív Törzs. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül19 bejegyzés
13:00
április 16, 2021
Vágólapra másolva!

5216 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak

5216 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 742 198 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 241 többségében idős, krónikus beteg, így a halottak száma 24 762 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 445 920 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 271 516 fő.

13:08
április 16, 2021
Vágólapra másolva!

3 145 592 fő kapott oltást Magyarországon

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 145 592 fő. 

13:13
április 16, 2021
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Az oltás életet ment

A következő hat hétben meg tudjuk duplázni a beoltottak számát - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! - című műsorában. Szólt arról is, hogy az óvatosság és a fokozatosság miatt változott az iskolák kinyitása. Kijelentette, hogy több munkahelyünk lesz a járvány után, mint azelőtt volt.

13:33
április 16, 2021
Vágólapra másolva!

Kezdődik

Kezdődik. 

13:35
április 16, 2021
Vágólapra másolva!

Itt vannak a vendéglátóüzletekre vonatkozó szabályok

Kiss Róbert bejelentette, hogy április 19-től kezdődik a védelmi intézkedések felfüggesztésének második szakasza. Április 19-től érvényben maradnak a maszkviselési szabályok, a rendezvények tilalma, a kijárási tilalom szabályai, valamint a távoktatás.  A vendéglátóüzletek esetében a teraszok kinyithatnak reggel 5-től fél tízig, a teraszokon nem kell viselni maszkot, de a belső helyeken maszkot kell viselni, és nem lehet fogyasztani. A vendéglátóüzlet munkatársai mindenhol kötelesek maszkot viselni. 

13:37
április 16, 2021
Vágólapra másolva!

Május 23-ig marad a határellenőrzés

Kiss Róbert arról is beszélt, hogy a határokon május 23-ig érvényben maradnak az ellenőrzési szabályok a schengeni határokon.  A hatósági házi karantén alól két negatív PCR-teszt kell - tette hozzá a rendőr alezredes. 

13:38
április 16, 2021
Vágólapra másolva!

Ennyien szegték meg a szabályokat

Kiss Róbert elmondta, hogy csütörtökön 517 ember nem viselt maszkot, ebből 512 eset a közterületeken volt. A vendéglátóüzletekben nem kellett intézkedni. A kijárási tilalmat 224-en szegték meg.  

13:39
április 16, 2021
Vágólapra másolva!

Hatezer felett a hatósági karanténba helyezettek száma

6228 hatósági házi karantént rendeltek el tegnap - mondta Kiss Róbert. 

13:40
április 16, 2021
Vágólapra másolva!

A harmadik hullám csúcsán vagyunk

A harmadik hullám csúcsán állunk - mondta Müller Cecília. A mostani csökkenés rendkívül törékeny, tendenciát nem lehet levonni belőle. A járványügyi adatok egy hete stagnálnak, és egy picit csökkenek. A szennyvízadatokból ezt nem lehet még értékelni.  Még bizonyosan egy hétig számítani kell arra, hogy ezen a szinten marad a fertőzöttek száma - mondta az országos tisztifőorvos. 

13:41
április 16, 2021
Vágólapra másolva!

Egyre kevesebben vannak kórházban

Müller Cecília szólt arról is, hogy a kórházban fekvők száma is csökkenőben van. Már második napja van tízezer alatt a kórházban lévők száma, de még mindig magas ez a szám. 1117 fő szorul lélegeztetésre - tette hozzá. 

13:43
április 16, 2021
Vágólapra másolva!

Már a teljes lakosság 32 százaléka megkapta az első oltást

Müller Cecília szerint továbbra is nagyon fontos, hogy ne fertőződjünk meg, és haladéktalanul vegyük fel a védőoltást. Már több mint 3,1 millió ember kapott védőoltást - tette hozzá. Az országos tisztifőorvos szerint ez a teljes lakosság 32 százalékát jelenti, míg az unióban 17 százalékos ez az arány - mondta az országos tisztifőorvos. Mindennek eredményeként hétről hétre újabb lépéseket tudunk bejelenteni - mondta. Reméli, hogy ugyanilyen ütemben folytatódik ez a program. 

13:45
április 16, 2021
Vágólapra másolva!

Müller: Ebben senki ne bízzon

Nagyon fontos az egyéni védelem a brit mutáns terjedése miatt - mondta Müller Cecília. Senki ne reménykedjen abban, hogy azok, akik oltakoztak, azok megvédik majd a betegségtől - tette hozzá. A különféle variánsok miatt nagyon veszélyes ez a vírus. A 65 év feletti regisztráltak 90 százaléka már be van oltva. A regisztrált 18-59 év közöttiek fele már beoltott. 

13:47
április 16, 2021
Vágólapra másolva!

Egy alatt a vírus reprodukciós rátája

Ahhoz, hogy folyamatosan lépni tudjunk az oltási sorban, ahhoz mindenkinek regisztrálnia kell - mondta Müller Cecília. A vírus reprodukciós rátája egy alá csökkent az elmúlt napokban. Ez az a viszonyszám, hogy egy fertőzött hány embernek adja át valóban a betegséget. Jelenleg egy fertőzött egy másik embernek adja át a vírust. 

Ha egy alá csökken, akkor a fertőzöttek száma elkezd csökkeni - mondta a szakember. Látszik az intézkedések eredménye. A harmadik hullám tetején vagyunk - tette hozzá. 

13:49
április 16, 2021
Vágólapra másolva!

Ez az egyetlen biztosíték

Müller Cecília bízik benne, hogy az átoltottsági arány növekedésével lassan elhagyhatjuk a harmadik hullámot. Sajnos továbbra is 241 ember halt meg a vírus miatt - tette hozzá. A szakember szerint az egyetlen biztosíték, hogy ne kerüljünk súlyos állapotba, ha nem kapjuk el a fertőzést. 

13:51
április 16, 2021
Vágólapra másolva!

Minden járványügyi protokollt be kell tartani az iskolákban

A hétfőn kezdődő jelenléti oktatásról azt mondta Müller Cecília, hogy azt a járványügyi adatok tették lehetővé. Rendkívül lassan történik meg a szigorú szabályok módosítása - tette hozzá. Visszatérhetnek a kisgyerekek a tantermi oktatásra, mert megtörténtek a fertőtlenítések is. Ugyanakkor az intézményeknek a korábban megismert járványügyi protokollokat be kell tartaniuk. 

13:53
április 16, 2021
Vágólapra másolva!

Müller Cecília: Senki ne egyen a másik uzsonnájából

Müller Cecília elmondta, hogy azért is biztonságos a visszatérés, mert soron kívül beoltották az oktatási dolgozókat. Már a regisztráltak 80 százalékát beoltották - tette hozzá. Ha a mostani harmadik körben is sokan elmennek oltakozni, akkor még magasabb lehet ez a szám. Az országos tisztifőorvos szerint nagyon fontos a gyakori kézmosás, senki ne egyen a másik uzsonnájából, és csak egészséges gyermek menjen iskolába, óvodába. 

13:56
április 16, 2021
Vágólapra másolva!

Ez is nagyon fontos az iskolákban

Müller Cecília szólt arról is, hogy nagyon fontos a szellőztetés az intézményekben, és a gyerekeket gyakran vigyék ki a szabadba. 

13:59
április 16, 2021
Vágólapra másolva!

A Magyarországon alkalmazott vakcinák védelmet adnak a súlyos szövődmények ellen

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy egyelőre nincsen korrekt, egzakt válasz arra, hogy kell-e harmadik oltás. A Pfizer cég vezetője arról beszélt, hogy lehet, hogy a Pfizer-vakcinából is lehet, hogy kell harmadik oltás. Egyet tudunk, hogy a Magyarországon alkalmazott vakcinák védelmet adnak a súlyos szövődmények ellen. A jövőbeli oltási protokollok függnek a vírus jövőjétől, valamint a gyártók is vizsgálják a védőoltások beadása után az ellenanyagszinteket. 

Még sok a nyitott kérdés. Most tegyük védetté magunkat, mert akkor megmentjük magunkat az életveszélyes megbetegedéstől - mondta Müller Cecília. 

14:00
április 16, 2021
Vágólapra másolva!

Véget ért

Véget ért az Operatív Törzs tájékoztatója, hamarosan jön az összefoglaló.