D.A.S. JogSzerviz: tudnivalók a közvetítői eljárásról

Várna
Mindkét autó összetört a Várna utca sarkán történt frontális ütközésben, a karambol után oszlopokat is kidöntöttek
Vágólapra másolva!
Baleset sértettje volt, balesetet okozott? Bár több mint egy évtizedes múltra néz vissza, kevésbé ismert az a megegyezési lehetőség, amely a sértett és az elkövető számára a büntetőeljárás során áll rendelkezésre – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Dr. Gombolai Éva kifejtette: a közvetítői eljárás a törvényben meghatározott bűncselekmények esetén alkalmazható eljárás, melyek közül kiemelést érdemelnek az élet, testi épség elleni, a közlekedési és a vagyon elleni bűncselekmények, amennyiben azok ötévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendőek.

A gyanúsított vagy a sértett indítványára, illetve önkéntes hozzájárulásukkal indul, vagyis nem kötelező, de mindkét fél számára sok előnyt hordoz.

Konfliktust hivatott kezelni

A közvetítői eljárás ugyanis azt a konfliktust hivatott kezelni, ami a bűncselekmény elkövetése miatt a sértett és az elkövető között alakult ki – hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Különlegessége, hogy a büntetőeljárást lefolytató bíróságtól, illetőleg ügyésztől független, harmadik személy közvetítésével olyan megállapodás jöhet létre a felek között, amely a konfliktus rendezésén túl a bűncselekmény következményeinek jóvátételét is tartalmazza.

A közvetítői eljárás a tevékeny megbánáson alapul, így a sértett megtapasztalhatja és megélheti, hogy a másik fél ténylegesen sajnálja azt, amit tett, és ezt fel is vállalja.

Az eljárás előnyei

Ezért a sikeres közvetítői eljárás feltétele, hogy a gyanúsítottnak a vádemelésig beismerő vallomást kell tennie, emellett vállalja és képes a bűncselekménnyel okozott sérelmet a sértett által elfogadott módon és mértékben jóvátenni.

Az elkövető oldaláról is előnyös a megállapodás, hiszen a közvetítői eljárás eredményessége esetén a büntethetősége megszűnik, vagy korlátlanul enyhíthető lesz.

Bár az anyagi jóvátétel szükséges a részéről, ez azonban a megbánás természetes velejárója, nem beszélve arról, hogy a többi büntetést elkerülhető vele. Közlekedési balesetek esetén például nem kell tartani a jogosítvány bevonásától, a sértett megbocsátása pedig számára is feldolgozhatóbbá teszi a megbánt cselekményt.

Az eljárás hivatásos közvetítő segítségével zajlik. Az ő feladata, hogy a közvetítői eljárás során pártatlanul, lelkiismeretesen, a szakmai követelmények szerint közreműködjön a megállapodás létrehozásában.

Forrás: Origo

A közvetítőnek tiszteletben kell tartania az eljárásban résztvevők méltóságát, és biztosítania kell, hogy a résztvevők egymással szemben is tisztelettel járjanak el.

Az eljárásban a sértett és a terhelt egyenrangú felek, az eljárás során bármikor visszavonhatják a részvételre vonatkozó hozzájárulásukat, és minden egyezségre önként kell jutniuk.

A sértett és a terhelt is jogosultak arra, hogy jogi képviselőt hatalmazzon meg, aki az eljárásban részt vehet és az általa képviselt érdekében felszólalhat.

A közvetítői eljárásban a megállapodás akkor jön létre, ha a sértett és a terhelt között a bűncselekménnyel okozott kár megtérítésében vagy a bűncselekmény káros következményeinek egyéb módon való jóvátételében azonos álláspont alakul ki.

Fontos hangsúlyozni, hogy a közvetítői eljárásban létrejött megállapodás nem érinti a sértettnek azt a jogát, hogy a büntetőeljáráson kívül a bűncselekményből származó igényét bírósági, választottbírósági vagy egyéb eljárás keretében érvényesítse például a kötelező felelősségbiztosítóval szemben – mondta végezetül dr. Gombolai Éva.