D.A.S. JogSzerviz: nagy átrendeződés várható a könyvelői piacon

könyvelő, könyvelés, adó, laptop, mérleg, számok, papír, toll, táblázat
Vágólapra másolva!
Nagy változás az adózók életében a járványügyi helyzet kellős közepén bevezetett kibővített adatszolgáltatási rendszer. Az informatikai rendszerek, a könyvelőprogramok folyamatos fejlesztése, és finomhangolása most kulcskérdés, hasonlóan a felkészült könyvelő követelménye is megkerülhetetlen. A D.A.S. JogSzerviz szakértői tekintik át szakmai szempontok alapján a kialakult helyzetet.
Vágólapra másolva!

Közeledve az év végéhez sok cég életében aktuálissá válik a könyvelőváltás témaköre. A 2020-as és 2021-es években különösen nagy átrendeződésre számítunk a könyvelői piacon, hiszen átfogó, komoly változások történtek.

Érdemes összefoglalni tehát a legkiemelkedőbb változásokat és azokat a szempontokat, amelyeket mindenképpen figyelembe kell vennie, ha azt mérlegeli valamelyik gazdasági szereplő, hogy jó helyen van-e a könyvelése, bérszámfejtése.

2020-ban az adótörvények nem változtak igazán jelentős mértékben, de természetesen sok kisebb korrekció történt, illetve újabb pontosítások lépnek hatályba 2021 januárjától is.

Ugyanakkor meghatározó változás az adózók életében a járványügyi helyzet kellős közepén bevezetett kibővített adatszolgáltatási rendszer.

2020 júliusától a belföldi adózók közötti ügyletekről, 2021 januárjától minden kibocsátott számláról kötelező a teljes körű adatszolgáltatás. Szeptember végével az ehhez kapcsolódó adóhivatali moratórium is véget ért, ami mind a vállalkozástól, mind a megbízott könyvelőtől nagy odafigyelést, pontosságot vár el. Egy-egy mulasztás vagy hiba többszázezer forintos bírságot jelenthet.

A NAV-val való kétoldalú kommunikáció még nem zökkenőmentes, azonban máris tovább bővül ez a kötelezettség, ami a nem kellőképpen felkészült adózóknak komoly problémákat fog okozni.

Ezért az informatikai rendszerek, a könyvelőprogramok folyamatos fejlesztése, és finomhangolása most kulcskérdés.

Júliustól változtak a társadalombiztosítási szabályok is, egy teljesen új törvény váltotta fel a korábbit.

Sok lényeges változást hozott az új jogszabály, amely az adónem átnevezésén túl, egy lényegesen érzékenyebb területet is komolyan érint: a részmunkaidős foglalkoztatási viszonyokat.

Azt látni kell, hogy mind az online számla adatszolgáltatás bővítési lépcsői, mind a részmunkaidős jogviszonyokhoz kapcsolódó minimális járulékfizetési kötelezettség, és a KATA adózásban januártól bevezetendő bővebb körű 40 százalékos különadó ugyan azt a célt szolgálják: nevezetesen a gazdaság további fehérítését, az adóelkerülési lehetőségek (kiskapuk) csökkentését és a valós verseny javítását.

Ezek a változások azonban elképesztően sok anyagi és adminisztrációs plusz terhet jelentenek, különösen a jelenlegi – a COVID vírus miatti – nagyon nehéz gazdasági helyzetben. Ebben a gyorsan változó környezetben alapvető érdeke a vállalkozásoknak, hogy stabil, megbízható partnerre találjanak a könyvelőjükben.

A könyvelőirodák, könyvelési szolgáltatók piacán is többféle folyamat figyelhető meg a jelenlegi helyzetre reagálva: vannak, akik inkább felszámolják, vagy korlátozzák a tevékenységüket, mert a felgyorsuló digitalizációval nem tudják tartani a lépést.

Vannak, akik létszámot bővítenek, hogy a plusz adminisztrációt asszisztensi csapattal támogatva tudják teljesíteni.

A korszerű irodák a környezethez rugalmasan alkalmazkodva folyamatosan végzik el a digitalizációs lépéseket, és korszerűsítik a rendszereiket és a folyamataikat. Ez a fajta automatizálása a megnövekedett adminisztrációnak elengedhetetlen feltétele annak, hogy a könyvelők és bérszámfejtők a munkájuk lényegi elemeire koncentrálhassanak, és meg tudják adni az ügyfeleknek azt a támogatást, amire szükségük van a gyorsan változó világban.

Mire kell feltétlenül odafigyelni? Mik lehetnek a figyelmeztető jelek?

Kezdjünk el aggódni, ha a könyvelőnk nem képes az adatainkat elektronikusan fogadni, nem tud segíteni az online számlázás kérdéseiben, nem tudja automatikusan beemelni a könyvelésbe a számlázó programok kínálta adatokat, nem tud a banki rendszerből adatokat fogadni.

Továbbá: nem tud a banki rendszerbe utalási csomagokat átadni a könyvelésből, nem megoldott a bérszámfejtés és a könyvelés összekapcsolása, egy vírushelyzet esetén a munkahely-megőrzési, vagy munkahely-teremtési támogatások kapcsán nem tud tájékoztatást adni a feltételekről, nem nyújt segítséget, vagy ad tanácsot, ha nincs szerződése (és adatkezelési szabályzata, továbbá pénzmosás elleni eljárása).

Forrás: Shutterstock

Figyelmeztető ok az is, ha nem rendelkezik szakmai felelősségbiztosítással, az ügyvezető cégkapus hozzáférését használja, rendszeresen késik vagy nem ad információt a fizetendő adókról, adóhatóság előtti eljárás esetén nem képviseli az ügyfelét, fogalma sincs, hogy milyen jelentős adóváltozások történtek.

Ha a fentiek közül akár 1-2 pont is aggasztó a vállalkozása esetén, érdemes most váltani. Ahhoz, hogy a januártól tovább szigorodó szabályoknak is megfeleljen, az őszi szezonban kell az új könyvelőirodát kiválasztani, és leszerződni.

Ehhez érdemes több szolgáltató ajánlatát is bekérni, és az ajánlatok minősége, tartalma alapján mérlegelni. A korszerű rendszerek és a jól képzett könyvelők, bérszámfejtők nélkül nem lehet megbízható hátteret kiépíteni, ezért soha ne az ár legyen a döntési szempont – hangsúlyozták végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértői.

https://das.hu/