Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Frank Zappa tíz éve a halhatatlanok zenekarában

Vágólapra másolva!
Tíz éve már, hogy az égiek sajnálatosan nagy létszámú zenekarához csatlakozott Frank Zappa, a rockzene egyik legnagyobb egyénisége, akit azonban sokan, elég sokáig óvakodtak zenészként elfogadni. Zappa 1993. december 4-én halt meg, két évvel élte túl, hogy nyilvánosságra került betegsége - prosztatarákban szenvedett.
Vágólapra másolva!

Minden erre utaló jel ellenére Zappa nem volt őrült: nagyon is tudatos művész volt, aki nemcsak zenéjével, hanem szatirikus írásaival s egyéb, hagyományos műfajba besorolhatatlan produkcióival akarta kihozni a béketűrésből a begyepesedett amerikai "pógárt". Zenéjének stílusát is bajos meghatározni, hiszen volt abban free dzsessz, rock, rock and roll, de "cikis" táncdal is.

Zappa 1940-ben született Baltimore-ban. Vegyésznek tanult, első zenei kísérlete - ütős fantázia két személyre - 1963-ban született. Nem sokáig maradt meg a doboknál - állítólag Johnny Guitar Watson amerikai blueszenész hatására húszéves kora táján gitárt ragadott, és meglehetősen komoly szintre jutott hangszerével.

Sokan megmosolyogták: ez is egy gitáros?!? A csattanós választ ezeknek az egyéneknek az 1984-ben megjelent két gitárlemezével, a Shut Up 'n' Play Yer Guitar (Fogd be a pofád és gitározz), majd a röviddel utána megjelent Guitar című albumával adta meg. Elég széles körben máig ezeket a lemezeket tartják Zappa legjobbjainak. Zenei képességeit már csak azért sem kérdőjelezhette meg senki, mert kétszer is - 1983-ban és 1987-ben - felvételt készített a londoni szimfonikusokkal, s halála előtt készült utolsó felvételét a frankfurti szimfonikusok bevonásával rögzítették.

A klasszikus rockhoz a korai Zappa-lemezek álltak a legközelebb: az 1966-os Freak Out! vagy az 1967-es Absolutely Free, valamint az átlagemberek számára nem sokkal normálisabbnak tűnő Captain Beefhearttal 1975-ben közösen készített Bongo Fury. A későbbi albumai közül sokan választották kedvencüknek a 200 Motels-t, a Sheik of Yerbouti-t, a Chunga's Revenge-t, az Uncle Meat-et, a Joe's Garage-t vagy bármelyik más albumát. Zappa munkakedve amúgy meglehetősen rapszodikus volt: olykor egy év alatt több lemeze is megjelent, máskor viszont évekre elhallgatott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről