Sziget 2002 - keddi menü

Vágólapra másolva!
Az utolsó napról lévén szó, nincs értelme tovább spórolni az energiákkal. Kedden még egyet lehet bulizni a Szigeten.
Vágólapra másolva!

Ideális kezdése lehet a pörgésnek a nagyszínpad keddi nyitóbandája, a 16.30-kor a deszkákra lépő spanyol - pontosabban katalán - Ska-P. Nemzetiségük ellenére jamaikai zenét, konkrétan skát, és annak is a kifehérített, punkkal vegyített verzióját játsszák. Forradalmi ritmusaikhoz természetesen forradalmi szövegek is párosulnak. Az önfeledt táncolás közben nem árt tudni, hogy a spanyol szövegek többnyire a globalizáció árnyékos oldaláról és a világ társadalmi feszültségeiről szólnak.

Akárcsak a Ska-P, a Világzenei nagyszínpadon háromnegyed nyolckor kezdő Fanfare Ciocarlia is bővelkedik rézfúvósokban. A csapat egy apró moldovai faluból származik, és még az összes többi balkáni rezesbandánál is képesebb gyorsabban és tüzesebben játszani. Fellépéseik ellenállhatatlanok, a tubások, trombitások és társaik produkciója mára gyakorlatilag az egész világot meghódította.

Az egyik legjobb magyar metálegyüttes, a Blind Myself a Metal Hammer színpadon, este nyolckor kezdi előreláthatóan igen súlyos koncertjét. Amellett, hogy nagyon érzik a műfajt, a Blind Myself budapesti koncertje szinte kuriózumnak számít, hiszen a fiúk már több éve New Yorkból próbálnak betörni a szakma élvonalába. Kevés magyar együttes mondhatja el magáról, hogy föllépett a Ramonest is annak idején útnak indító CBGB's klubban, érdemes lesz hát megnézni, hogy mit hallgatnak az emberek ott kint.

Az utolsó estére a Sziget szervezői kitettek magukért, nehéz lesz a döntés annak, aki a két nagyszínpad esti díszvendégei között igyekszik választani. Az 'igazi' nagyszínpadon fél tízkor a brit Muse, az idei fesztivál rockzeneileg kétségkívül legaktuálisabb együttese kezd. Zenéjüket jellemezni igencsak nehéz feladat, mindenesetre valahol félúton vannak a Radiohead kísérletező kedve és a Queen megalomániás rockopera-kísérletei között. A gitáros-énekes Matt Bellamy generációja egyik legtehetségesebb zenésze, akinek produkcióját hiba lenne kihagyni.

A Világzenei nagyszínpadon Femi Anikulapo-Kuti koncertezik fél tíztől. Édesapja, Fela Kuti hazája, Nigéria - és tulajdonképpen egész Afrika - számára legalább akkora ikon, mint Jamaicának Bob Marley. Akárcsak a Marley-utódoknak, vitathatatlan tehetsége ellenére Feminek sem sikerült kilépnie legendás apja árnyékából. Fela Kuti találta fel és tökéletesítette az afrobeatnek nevezett stílust, ami tulajdonképpen a hagyományos afrikai populáris zene és a jazz meg a funk összeházasításából jött létre. Hiba lenne azonban azon keseregni, hogy nem az 1997-ben elhunyt mestert, hanem fiát láthatjuk csupán, hiszen Femi Kuti is csodálatos, kivételes képességű zenész.

Jó szórakozást!