Újratemetik Bob Marleyt

Vágólapra másolva!
A reggaezenész özvegye azt tervezi, Bob Marley születésének hatvanadik évfordulóján kihantolják a Jamaicában eltemetett énekest, és Etiópiában temetik újra.
Vágólapra másolva!

Szellemi hazájába, Etiópiába akarják szállítatni az 1981-ben elhunyt Bob Marley maradványait. Az énekes özvegye, Rita Marley szerint, mint a többi raszta hívő számára, férjének is a kelet-afrikai ország jelentette az ígéret földjét, ezért ott kell örök nyugalomra helyezni - írta a BBC.

"Azon dolgozunk, hogy a maradványait Etiópiába szállítsuk. Ez Bob küldetéséhez tartozik" - nyilatkozta Rita Marley, aki úgy tervezi, hogy az énekest az etióp fővárostól, Addisz-Abebától délre fekvő Shashemenében helyezik ismét sírba. "Bob egész élete Afrikáról szólt, és nem Jamaicáról. Joga van hozzá, hogy ott nyugodjon, ahol nyugodni szeretett volna" - indokolta tervét az özvegy.

A főleg a karib térségben elterjedt raszta vallás szerint a feketék megváltója Hailé Szelasszié etióp császár, a korábbi Ras Tafari herceg, aki visszatérte után elvezeti népét az ígéret földjére.

Az özvegy szándéka, hogy férjét idén februárban, Marley születésének hatvanadik évfordulóján temessék újra, ami a reggaezenész tiszteletére szervezett egy hónapos ünnepségsorozat része lesz. A rendezvények között filmfesztivál, szemináriumok és jótékonysági koncertek lesznek, amelyeken többek között Marley War, Exodus és Get Up Stand Up című dalai is elhangzanak. A központi rendezvényen, február 6-án fellép Quincy Jones, Baaba Maal és Yossou N'Dour, valamint hárman Marley gyerekei közül.

A Bob Marley Alapítvány azt is szeretné, ha a zenészt Jamaica nemzeti hősévé nyilvánítanák, születésnapját pedig munkaszüneti nappá tennék.