Beiktatták az idei halhatatlanokat

Vágólapra másolva!
Keddre virradóra New Yorkban hivatalosan is beiktatták a rock and roll legújabb halhatatlanjait: Patti Smith énekesnőt, a Ronettes triót, a Van Halen, az R. E. M. és a Grandmaster Flash and The Furious Five együtteseket.  Az évente szokásos ceremóniát  ezúttal is a szokásos helyszínen, a Waldorf Astoria Hotelben tartották.
Vágólapra másolva!

Az első valaha is halhatatlanná vált hip-hopformációt, a Grandmaster Flast az egyik legsikeresebb rapper, Jay-Z méltatta, ezt követően az együttes egyveleget adott elő legismertebb számaiból, és felcsendült a The Message című klasszikus is.

A többszörös Grammy-díjas R.E.M. együttes méltatója Eddie Vedder, a Pearl Jam frontembere volt. Az együttes a Begin The Begin és a Gardening at Night című dalaival mondott köszönetet a megtiszteltetésért. Mike Stipe az együttes nevében üdvözölte halhatatlanná vált társait is. Ezúttal csatlakozott hozzájuk Bill Berry dobos, aki tíz évvel ezelőtt, agyi ütőértágulatát követően visszavonult az aktív zenéléstől.

Patti Smitht, a New York-i art-punk nagyasszonyát Zack de la Rocha, a Rage Against The Machine frontembere "vezette be" a halhatatlanok közé, kiemelve, hogy az énekesnő-költő kitágította a rockzene fogalmát, bővítette annak határait. Patti Smith egyebek között a Gimme Shelter című Rolling Stones-nótát mutatta be sajátos feldolgozásában.

A Ronettes együttest Keith Richards avatta, s kiemelte: a lánycsapat már 1964-ben rabul ejtette őt, és ma is nagy hatással van rá. Tőlük a Walking in The Rain és - természetesen - a Be My Baby hangzott el a gálán. Felolvasták a trióhoz kötődő producer-legenda, Phil Spector üzenetét is. Spector ellen gyilkosságért emeltek vádat, de ügye máig lezáratlan.

A tagok közötti viták, illetve Eddie Van Halen elvonókúrája miatt, a Van Halen együttesből csak Sammy Hagar énekes és Michael Anthony volt basszusgitáros jelent meg a ceremónián. A hardrock csapat nevében a Velvet Revolver együttes játszott el néhány dalt.

Megemlékeztek az este folyamán a közelmúltban elhunyt James Brownról, a soul "nagypapájáról" és Ahmet Ertegunról, az Atlantic kiadó alapítójáról és produceréről, aki Ray Charles, Aretha Franklin és mások útnak indításával szerzett elévülhetetlen érdemeket, s jelentős része volt a Rock and Roll Halhatatlanjai Csarnokának létrehozásában is. Az este folyamán Patti Smith elénekelte a Stooges együttes I Wanna Be Your Dog című híres dalát az R.E.M-mel társulva, s a fellépők között volt Stephen Stills gitáros-énekes és Keith Richards is.

A rock and roll halhatatlanjai közé már több mint kétszáz zenészt és a zenéhez kötődő szakembert iktattak be az elmúlt több mint húsz év során. Elengedhetetlen feltétel: az első lemez megjelenésétől számítva, legalább 25 évnek kell eltelnie. A kiválasztás csaknem egy évig tart, s ez alatt fokozatosan szűkítik a halhatatlanságra érdemesek körét.