Nem a csúcsra tért vissza a Smashing Pumpkins

Vágólapra másolva!
Hét év után jelentkezett új albummal a Smashing Pumpkins, és bár mindenütt a listák élvonalába tért vissza, az igazi nagy dobás nem sikerült. Erre Billy Corganéknak Amerikában volt a legnagyobb esélyük, de ott T.I. uralmát nem tudták megdönteni. A britek új közellenséget avattak (The Enemy), a németeknél pedig egy tinédzser énekesnő hódít a második albumával.
Vágólapra másolva!

Hiába tért vissza nagy csinnadrattával a múlt héten a Smashing Pumpkins (vagy legalábbis, ami maradt belőle...), az amerikai lemezlistát továbbra is az atlantai rapper, T.I. albuma vezeti. A T.I. vs T.I.P. című lemezből 175 ezer példányt vásároltak az amerikaiak megjelenése második hetében, és ez elég is volt a No. 1 pozíció megőrzéséhez, még úgyis, hogy ez majdnem pontosan az egyharmada annak, amennyit a múlt héten eladtak az albumból.

A Smashing Pumpkins nevével hét éve nem találkozhattunk már a Billboard listáján, most a két eredeti taggal újjáalakuló zenekar a második helyen debütált a Zeitgeist című lemezzel. Így aztán Billy Corgan változó felállású bandájának továbbra is csak az 1995-ös Mellon Collie and the Infinite Sadness című duplalemezzel sikerült a csúcsra érnie az amerikai albumlistán, a Zeitgeist holtversenyben második a sikeres Pumpkins lemezek között az 1998-as Adore-ral.

Corgan egyébként 2003-ban következő zenekaával, a Zwan nevű kérészéletű csapattal a lista harmadik helyéig jutott a Mary Star of the Sea című lemezzel, mely aztán nem bizonyult igazán nagy durranásnak. A Pumpkins visszatérése azért láthatóan többeket mozgatott meg.

Harmadik helyre csúszott vissza Miley Cyrus és a Hannah Montana 2., ugyanakkor eddigi karrierje legjobb listahelyezését regisztrálhatta az Interpol, mely a negyedik helyen nyitott új anyagával, az Our Love To Admire-ral. A posztpunkot újrahasznosító New York-i négyes - amely most jelentette meg az első, multikiadónál megjelent lemezét - eddigi két albuma a 158. illetve a 15. helyen kezdett korábban, úgyhogy nyugodtan kijelenthetjük, az Interpol belépett a nagy rockzenekarok táborába.

Interpol


A Top 10 további helyezettjei jól ismert nevek (Kelly Clarkson, Bon Jovi, Linkin Park) lassan leszálló ágba kerülő lemezei, a következő feltörekvő lemez pedig a Black Eyed Peas-énekesnő Fergie nevéhez fűződik: a tavalyi album egy új kislemeznek (Big Girls Don't Cry) köszönhetően lendült vissza a legjobb tíz közé.

Tizedik helyen egy újabb indie sikersztori főszereplője található az austini Spoon személyében. A jó tíz éve a független zenekarok keserű kenyerét evő együttes eddig a Top 10 közelébe sem került, még a két évvel ezelőtti Gimme Fiction is épp, hogy csak befért a legjobb 50 közé. A Ga Ga Ga Ga Ga viszont most a tizedik, 46 ezer eladott példánnyal a múlt héten.

Spoon


A két szőke kislány által alakított tinipop duó, az Aly & AJ a 15. helyen nyitott az Insomniatic című lemezzel, amely nekik is az eddigi legjobb listahelyezésük. Új még a héten a Hairspray című film soundtrack albuma (20.), a punkveterán Bad Religion (35.), az új Harry Potter film soundtrackje (43.) és a Crowded House visszatérő lemeze (46.).