Világűr, einstand és Szent Márton-napi libator - indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Vágólapra másolva!
A Múzeumok Éjszakájának hatalmas népszerűségétől vérszemet kapva egyre több és több rendezvényt és fesztivált szerveznek a múzeumok. Mi, múzeumjárók ennek csak örülhetünk, hiszen ilyenkor különleges programok bírják szóra fel a tárlatok néma tárgyait. Az október 1-jén kezdődő Múzeumok Őszi Fesztiválja valójában egy maratoni, másfél hónapig tartó Múzeumok Éjszakája, legalább annyi érdekesség kulminálódik a borongós őszi hétvégéken: pestiskiállítás, háztartási gépek történelme, lovaggá ütési szertartás, reneszánsz jelmezes buli és Pál utcai fiúk.
Vágólapra másolva!

Miért csak Szent Iván éjszakáján bulizzunk, miért ne lehetne az amúgy szürke, rosszkedvű őszt is feldobni egy kis hétvégi múzeumi kirándulással? Ez jutott eszébe a Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezőinek is, amikor tavaly először rendezték meg a programsorozatot abban a reményben, hogy a dolog a Szent Iván-éji rendezvényhez hasonlóan kinövi magát.

A folyamat megindult, idén hetven múzeum vesz részt a kezdeményezésben, és szervez országszerte programokat az érdeklődőknek. A különböző eseményeket hat roppant frappáns témakörbe szuszakolták bele a szervezők: Térjünk a tárgyra, Kézfogás, Művészetek találkozása, Hétköznapok történelme, Ilyen a természetünk..., Őszbúcsúztató. A rendezvény honlapján ezeken belül kutathatjuk fel a minket érdeklő dolgokat, nem könnyű - például dátum szerint keresni rögtön egyszerűbb, de szerencsére a keresés nehézségétől a programok érdekessége jottányit sem csökken. A biztonság kedvéért itt kiemeljük azokat a programokat, amelyekre feltétlenül elmennénk mi is, ha 12 évesek lennénk.

Az őszi programsorozat ugyanis annyiban tér el a nyári múzeumi "egyéjszakás kaland"-tól, hogy jobban koncentrál a gyerekek igényeire, illetve a családi programokra. A programsorozat titkos kulcsszava a múzeumpedagógia - a fesztiválhoz ennek jegyében múzeumpedagógiai konferencia és szakmai nap is kapcsolódik -, a múzeumpedagógia pedig csupán annyit jelent, hogyan tegyük érdekessé és a vonzóvá a múzeumi kalandokat az izgő-mozgó gyerekek számára is.

Forrás: [origo]

A programsorozat fő célja, hogy a családok és a gyerekek figyelmét felkeltse a múzeumi kalandok iránt

A felnőttek is élvezni fogják persze, ha mást nem, a záróeseményként a szentendrei Skanzenben megrendezett kétnapos libatort és újborfesztivált. A Szent Márton-napi hagyományok szellemében lesz vásár, mulatozás, körhinta, dudaszó és liba. Sülve.

Azonban november 11-ig is bőven lesz még néznivaló: míg a múzeumi szakemberek arról tanácskoznak, hogyan varázsolják látogatóbaráttá intézményeiket, mi bejárhatjuk A Pál utcai fiúk című könyv helyszíneit, freskót festhetünk, részesei lehetünk egy lovaggá ütési ceremóniának, betekinthetünk III. Béla udvarának hangulatába, patkót készíthetünk a kovácsműhelyben, elindulhatunk Munkácsy nyomában a Dél-Alföldön, és készíthetünk időjárás-jelentést. Nézzük, mit, hol.