Robbie Williams is otthagyná kiadóját

Vágólapra másolva!
Az EMI újabb nagyágyúját veszítheti el, ha a jövő évi lemeze után Robbie Williams is úgy dönt, hogy otthagyja a brit multikiadót és Paul McCartney-hoz vagy a Radioheadhez hasonlóan saját útra lép. Az énekes menedzsere ugyanis ilyes jellegű tervekről beszélt a brit sajtónak.
Vágólapra másolva!

Az EMI igencsak rossz helyzetben találhatja magát, ha beigazolódik Robbie Williams menedzserének legutóbbi nyilatkozata, amiben arról beszélt, hogy az énekes jövő évi albuma után már nem a brit lemezipari óriás szárnya alatt kíván ténykedni.

Robbie szerződésbeli kötelezettsége még egy lemez az EMI gondozásában, ami a tervek szerint 2008 februárjában lát majd napvilágot. Robbie menedzserének kijelentése korántsem lehet meglepő az EMI főnökeinek, hiszen 2002-ben is már lépni készült a Take That egykori énekese, akkor egy 80 millió fontos szerződéssel tudták csak visszacsalogatni. Robbie ugyanis már akkor eléggé csalódott volt kiadójában, akik képtelenek voltak a tengerentúlon képviselni, hiába a töretlen európai sikersorozat, az amerikai kontinensen a kutyát sem érdekelte Mr. Williams. Az okot főleg kiadójának munkájában látta, akiktől emiatt kívánt még 2002-ben elbúcsúzni.

Ezután jött csak minden idők egyik legkomolyabb aláírási díjával kecsegtető lemezszerződés, 80 millió fontért volt hajlandó velük továbbra is együtt dolgozni: négy albumra, valamint egy válogatáslemezre szóló megállapodást írtak alá 2002-ben. A jövő évre tervezett, Let's Swing Again című album után újra hasonló helyzettől tarthat az EMI, hiszen most sem mondható túl rózsásnak a közöttük lévő kapcsolat, amit menedzsere kijelentése is igazol. Robbie Williams tíz éve dolgozik együtt a kiadóval, és az elmúlt egy évtizedben az EMI legsikeresebb előadója lett, így valószínűleg komoly érvágás lenne Robbie távozása.

Ezzel a Paul McCartney vagy a Radiohead által megkezdett utat választhatná. Legalábbis ezt sejteti a menedzsere, aki szerint az internet adta lehetőségekkel már nincs is igazán szükség lemezkiadókra.

"Nagyon óvatos lennék, ha most Robbie-t bármely multinacionális kiadóhoz kellene leszerződtetnem" - nyilatkozta Tim Clark a Daily Telegraphnak. "Amire mindenképp oda fogunk figyelni, hogy a mostani kor adta lehetőségeket egy haldokló multi ne tudja megakadályozni."

A Radiohead frontembere, Thom Yorke egyébként a múlt héten újfent kritizálta egykori lemezkiadóját a BBC-n.

"Amikor már mindent befektetők, részvényesek szemszögéből döntenek el, a zene csak valamilyen portéka, amit eladnak és vesznek, és amit egyszer felértékelhetnek. majd leértékelnek. Ezek a cégek, amelyek csak felvásárolnak és továbbértékesítenek, a művészekre és azok alkotásaira csak úgy tekintenek, mint a tőkéjük egy részére, ami totálisan leértékeli a zenét. Szóval, ha van valaki, aki felelőssé tehető a kialakult állapotért, hát pont ők" - nyilatkozta Yorke.

De hasonlóan negatívan beszél ex-kiadójáról Paul McCartney is, aki egyszerűen egy unalmas cégnek látja az EMI-t, és részben pont emiatt váltott egy kisebb, független cégre.