Ismét a Majmok győztek a Brit Awardson

Vágólapra másolva!
Tegnap este adták át a brit zenei élet legrangosabbnak tartott díját, a Brit Awardsot. Az est nagy győztesei a Foo Fighters és a Take That lettek, valamint a szintén duplázó Arctic Monkeys, akik ugyanabban a két kategóriában hozták el a díjakat, mint az előző esztendőben.
Vágólapra másolva!

Február 20-án este rendezték meg a brit zenei élet egyik legfontosabb díjátadó gáláját, a Brit Awardsot. A londoni Earls's Court-beli eseményen a múlt év legjobbjainak továbbra is az Arctic Monkeys csapatát választották, akik két kategóriában is díjazottak lettek, ezzel megismételték tavalyi sikerüket, méghozzá pont ugyanabban a két kategóriában: a legjobb brit csapatnak járó szobrot, valamint a legjobb brit lemez díját hozhatták el a Favourite Worst Nightmare című albumuk után. Az est másik két duplázója a visszatérő Take That és a Foo Fighters lett; a Take That a legjobb brit előadásért járó díjat kapta meg, a Shine című dalukat pedig a nagyközönség szavazás útján választotta meg az év legjobb kislemezének. A Foo Fighters pedig a nemzetközi kategóriákban diadalmaskodott: az év nemzetközi csapatának és az év nemzetközi lemezének járó elismeréseket vihették haza Dave Grohlék. A nagy visszatérő Kylie Minogue-ot választotta meg a szakmai zsűri az év nemzetközi énekesnőjének, Mika lett az év felfedezettje, Kanye West pedig a nemzetközi férfi előadónak járó szoborral lett gazdagabb, míg Kate Nasht a legjobb brit női szólóénekesnek találták a zenei szakemberek.

A díjazások mellett az esemény egyik legnagyobb érdeklődésre számot tartó része mégis Amy Winehouse nevéhez fűződik, akinek beígért fellépése körül nem kevés kérdés merült fel az elmúlt napokban, de ki tudja talán az elvonókúra vagy épp a Grammy-díjkiosztó hatásaként mégiscsak képes volt színpadra állni. Elsőként saját dalát, a Love is a Losing Game-et adta elő, majd a brit listákon jelenleg is élvonalban található Valerie-t Mark Ronsonnal együtt, akihez csatlakozott Adele és Daniel Merriweather is a színpadon. Ronson egyébként pár perccel később a legjobb brit férfi előadónak járó díjat vehette át, amit némileg meglepődve vett tudomásul, hiszen 8 éves kora óta New Yorkban él. "Sosem éreztem magam igazán britnek, de még férfinak sem" - fűzte hozzá a díjhoz Ronson.

Amyn kívül nagy meglepetésnek számított a barbadosi származású Rihanna és a Klaxons közös fellépése, akik egyrészt Rihanna híres esernyős dalát, illetve a csapat Golden Skans című dalát játszották el. Az egykori Beatle, Paul McCartney is színpadra lépett, és egy nagy Beatles-egyveleggel köszönte meg hazája zenei szakmájának díját, ezúttal ugyanis életműdíjjal ismerték el pályafutását.

A díjazottak teljes listája itt található.