Az élet mint gyűjtemény: Nemes Marcell a Szépművészetiben

El Grecótól Rippl-Rónaiig kiállítás a Szépművészeti Múzeumban
Vágólapra másolva!
Az El Grecótól Rippl-Rónaiig címmel nyílt tárlat a huszadik század első felének egyik legjelentősebb mecénásának, Jánoshalmi Nemes Marcellnek állít emléket gazdag műgyűjteményének bemutatásával a Szépművészeti Múzeumban.  
Vágólapra másolva!

Jánoshalmi Nemes Marcell neve életében is kötődött a Szépművészeti Múzeumhoz: két alkalommal, 1909-ben és 1910-ben itt mutatták be először gyűjteményének legjelentősebb darabjait, mielőtt azok Münchenbe, illetve Düsseldorfba kerültek volna. Nemes Marcell több mint félszáz műtárgyat adományozott az intézménynek, ami olyan közismert alkotásokat is neki köszönhet, mint El Greco Bűnbánó Magdolná-ja és Mányoki Ádám Rákóczi-portréja.

A jelenleg megtekinthető tárlat jelentős mértékben eltér a korábban Nemes Marcell gyűjteményét bemutató kiállításoktól, de az elmúlt években látott nagyszabású tárlatoktól is. Nem egy művész, téma vagy korszak alkotásait hivatott bemutatni: a huszadik század akkor még pályakezdő - de Nemes szerint tehetséges - művészeitől kezdve a nagy mestereken át az ókori amforákig rengeteg alkotó, kor és stílus műtárgyai voltak részei gyűjteményének.

Az egykori Nemes-gyűjtemény sokszínűségének érzékeltetése mellett a kiállítás fontos célja a műgyűjtő mecénási tevékenységének bemutatása. A kiállítás termeiben a festmények, szobrok, iparművészeti tárgyak és bútorok megtekintése mellett megismerkedhetünk Nemes Marcell életének történetével, s megtudhatjuk hogyan lett a sokgyerekes zsidó családból származó, fiatal éveiben szénkereskedésből élő fiú közismert mecénás és műgyűjtő, franciaországi illetve németországi kastélyok, és mára szinte felbecsülhetetlen értékű műtárgyak megvásárlásához elegendő pénzzel.

Nemes munkásságának értékét már saját korában elismerték, a fiatal művészek számára rangot jelentett bekerülni gyűjteményébe. A műgyűjtő számos, akkoriban még pályakezdő alkotóra figyelt fel, és sokukat támogatta képeik vásárlásával, közülük többen azóta neves és elismert művészek, ilyen Uitz Béla is. Egy anekdota szerint Csók István kétségbe vonta volna, hogy elég jó művész-e, ha Nemes Marcell sosem vesz tőle képet.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

A hatalmas gyűjtemény már Nemes életében is többször megváltozott, mert a műgyűjtőnek anyagi okokból számos műtárgyat el kellett árvereznie, 1930-ban bekövetkezett halála után azonban teljesen széthullott. Darabjai Európa különböző pontjain külön-külön tekinthetőek meg, olyan múzeumokban, mint a párizsi Orangerie, a berlini Gemäldegalerie vagy a londoni Tate. Nemes Marcellt épp ezért külföldön is neves műgyűjtőként és nagyvonalú donátorként tartják számon, hiszen amellett, hogy magyar múzeumoknak adományozott és Kecskeméten képtárat alapított, jelentős mennyiségű műtárgyat ajándékozott olyan neves külföldi múzeumoknak is, mint a Prado vagy a Louvre. Magyarországon, Németországban és Spanyolországban jelentős díjakkal tüntették ki nagyvonalú adományozásai miatt. A jelenlegi kiállításról spanyol és angol nyelven is olvashatunk külföldi művészeti oldalakon.

Az október végén nyílt El Grecótól Rippl-Rónaiig című kiállítás február 24-ig nézhető meg a Szépművészetiben.