A seggrázás útja a világuralomig

twerking, seggrázás
Vágólapra másolva!
Miley Cyrus seggrázásával vezető világlapok is foglalkoztak, úgyhogy most már az is hallott a twerkingről, aki nemcsak hogy sztriptízbárba nem jár, hanem hiphop-klipeket sem néz, celebpletykákat sem olvas. De mi is ez a twerking, honnan jön, hogyan jutott el egészen az Oxford English Dictionaryig?
Vágólapra másolva!

A twerking a seggrázás speciális formája: a feneket ki kell tolni és gyorsan rázni (optimális esetben "tapsolni" vele), közben terpeszben előrehajolni, esetleg a földre feküdni - haladók pedig a hátukra fekve, kb. gyertyaállásban is csinálhatják. Számos videó magyarázza ezt YouTube-szerte, az alábbi a legnépszerűbb.

Sokan Afrikát tartják a twerking eredetének; legalábbis a kontinens több országában is régóta léteznek olyan tradicionális táncok, amelyek a fenék hasonlóan szuggesztív rázására épülnek. (Itt látható egy modern ugandai és nigériai példa, itt pedig egy elefántcsontparti.) Valószínű, hogy a karibi térség is fontos szerepet játszott a terjedésében. Jamaica például ismert a különösen explicit táncformákról, bár a twerking kismiska a tényleges szexuális aktust imitáló daggering mellett.

Ahhoz persze, hogy az egész nyugati világ megismerje, a seggrázásnak az amerikai popkultúrát kellett meghódítania. A neten fellelhető különböző források - amelyek közül a legalaposabb a VH1 összefoglalója - egyetértenek abban, hogy az afro-amerikai kultúrából indult. A Vice inkább szórakoztató, mint pontos áttekintése szerint az első videó, amelyen valami hasonlót láthatunk, az 1988-as, Spike Lee által rendezett Da Butt, de ez inkább elszigetelt érdekesség.

Igazán fontosnak két város speciális fekete kultúrája bizonyult. Miami és New Orleans súlyáról különbözőképpen vélekednek a twerking-történeti munkák. New Orleansban a bounce nevű, felelgetős énekre-rapre épülő hiphop-stílushoz tartozott seggrázós tánc. Itt született az első (vagy egyik első) szám, amelynek a szövegében elhangzik a "twerk, baby!" felszólítás: DJ Jubilee Do The Jubilee All című száma. (A különféle írásmódokban megtalálható szóról magáról lásd keretes anyagunkat.)

Miamiban pedig az ún. Miami bass nevű stílus fonódott össze a seggrázással - annyira, hogy booty bassnek is nevezik, amiből a booty a fenék egyik szinonímája. Ennek legjelesebb képviselője a 2 Live Crew. Az ő nevüket és szexuálisan igencsak explicit szövegeiket, zenéjüket Miamin, sőt, az Egyesült Államokon kívül is megismerte a világ; köszönhetően többek között annak, hogy 1989-es As Nasty As They Wanna Be című lemezük árusítását betiltották, ők pedig egészen a legfelső bíróságig elmentek, hogy - végül sikeresen - megvédjék a szólásszabadságot. Ők egyébként nem twerkingnek nevezték, hanem például a "pussy popping" / "pop that pussy" kifejezést használták, hiszen ugye a fenékkel együtt az ágyék másik oldala is mozog.

A twerking ezután meghódította az Egyesült Államok déli részét, ezen belül elsősorban a sztriptízbárokat, ahol a táncosok a rúd körül űzték a twerkinget; majd innen továbbgyűrűzött a hiphop-bulikba is, ahol már nem csak profik csinálták. Különösen fontos Atlanta, ahol a sztriptízbárok és a hiphop világa gyakorlatilag összefonódott. A Complex nagyszerű összeállítása a 25 legjobb twerking himnuszról így foglalja össze, hogy milyen zene illik a legjobban a seggrázáshoz: "üssön nagyot, legyen kemény az ütem, és szóljon annyira hangosan, amennyire csak lehet." Az e feltételeknek megfelelő déli hiphop sokáig marginális helyzetben volt a keleti és nyugati parti változatokhoz képest, de azért egy-két szám feljutott az országos (tehát a teljes Egyesült Államokat mérő) listákra is. Így például 2000-ben a Ying Yang Twins bemutatkozó kislemeze, a Whistle While You Twurk a hiphop-R&B lista élvonalába került; a déli crunk stílus jeles képviselője, Lil Jon és az East Side Boyz Get Low című száma pedig már a második helyik jutott a "nagy" Hot 100 slágerlistán. (A "get low" a twerkinghez szükséges behajolást jelenti; lásd még Ludacris: How Low és sok más szám.)

A hiphop gettójából pedig Beyoncé szabadította ki a twerkinget. Ugyan a Destiny's Child 2004-ben készült, Twirk című száma végül nem került fel a Destiny Fulfilled lemezre (később persze kiszivárgott az internetre), Beyoncé a Rózsaszín párduc 2006-os változatának filmzenéjéhez készült, Check On It című szólószáma már klipet is kapott. Ami ebben lecsekkolódik, az bizony a popsi.

2006 egyik legnagyobb slágerében, a SexyBackben is elhangzik a "twerking" szó, igaz, nem Justin Timberlake énekli, hanem Timbaland mondja. A következő igazán nagy lépés a seggrázás történetében azonban nem ez, hanem az internetnek köszönhető. A Twerk Team tánccsoportot még 2005-ben alakították akkor még iskolába járó lányok; 2009-ben pedig elindították YouTube-csatornájukat. Az első héten össze is szedték az első millió nézőjüket, azóta már 150-nél több videónál és sok tízmillió megtekintésnél járnak. (A twerking internetes terjedéséről a Know Your Meme oldalon találunk sok érdekes adatot.)

Már majdnem a mában járunk. A déli hiphop egyre népszerűbb (lásd például a mindenhova beszivárgó trapet). Az utóbbi évek egyértelműen legnagyobb női rappere, Nicki Minaj is sokat rázza, de azért jellemzőbb, hogy a férfiak szólítják fel erre a nőket. 2012 egyik legnagyobb hiphop-slágere pedig konkrétan a sztriptízről szól, hiszen Juicy J: Bandz A Make Her Dance számának címe kb. azt jelenti, hogy "pénzért táncol a lány". (Juicy J olyan elkötelezett híve a twerknek, hogy 50 ezer dolláros "ösztöndíjat" ajánlott a legjobban seggrázó lánynak, aztán ezt sajnos visszavonta.) A szám producere, Mike Will Made It jelen pillanatban az egyik legkeresettebb szakember a popzene csúcsai körül; illetve ez a sláger késztette Miley Cyrust is első, nyilvánosan elkövetett twerkingjére. Egy Juicy J-fellépésén nem bírta türtőztetni magát, és felpattant a színpadra segget rázni. Alább a Twerk Team tagjai táncolnak erre a számra.

Miley Cyrus aztán közösségi oldalon is twerkölt, majd idén nyáron a botrányos(nak szánt) We Can't Stopklipjében is. De hát már kb. minden celeb kipróbálta magát ezen a téren; itt van például egy összeállítás hírességek seggrázós gifjeiből (hiszen az izgő-mozgó gif majdnem annyira fontos médiuma a twerkingnek, mint a YouTube-videó). Szerepel benne az említetteken kívül Rihanna, Lady Gaga, Vanessa Hudgens, Selena Gomez, Kim Kardashian, Iggy Azalea, Ciara, Ashanti, illetve a férfiak közül Chris Brown, Justin Bieber és Bruno Mars is.

A celebekén kívül például a fitnessz világába is behatolt a twerking: a VH1 2012 áprilisára datálja az első cikket arról, hogy milyen jó testedzés a seggrázás; arról is találtunk írást, hogy vajon terhesen szabad-e csinálni. És még az iskolák világát is megfertőzte a vírus: idén májusban Amerika-szerte hír volt, hogy egy San Diego-i középiskola 33 diákját felfüggesztették és eltiltották a szalagavató bál (prom) látogatásától, mert egy twerking videóval megsértették az iskola a szexuális zaklatást szigorúan tiltó szabályzatát.

Ezek után már azt hinnénk, hogy a twerking annyira ott van a mindennapokban, hogy Miley Cyrus az MTV díjkiosztóján elkövetett seggrázása csak legyintést vált ki az emberekből. De nem: szülőszervezetek tiltakoztak, komoly emberek pedig arról vitatkoznak, hogy szabad-e egy gazdag fehér lánynak a fekete kultúrából érkező twerkinget "ellopnia", vagy ez rasszizmus. Másfelől pedig: mit árul el a világról és a médiáról, hogy jelentős lapok ezzel a témával foglalkoznak mondjuk a szíriai helyzet helyett.

És ha minden igaz, még ezzel sem jutott a twerking a csúcsra. Az elektronikus tánczene és a pop világában egyaránt roppant sikeres Diplo - aki talán a leglelkesebb terjesztője a seggrázásnak a hiphopon kívül; lásd a fenti klipet, vagy ezt, vagy ezt - szeptember 1-én "világrekordot" szeretne felállítani egy "twerk fallal", amelybe a világ ötven legjobb seggrázóját keresi az interneten.

A szó története

A "twerking" (twerk, twurk, twirk stb.) szó pontos eredete bizonytalan. Az viszont nemcsak a Wikipediára valahogy felkerült, majd innen elterjedt spekuláció, hogy a "twist" (csavar, forog, pörög) és "jerk" (ráz, lök, rángat) szavak összevonásából keletkezett. Egy neves etimológus alapos blogbejegyzésében azt írja, hogy bár ez nem bizonyítható, majdnem biztosan szóösszevonással keletkezett a "twerk", bár az kérdéses, pontosan mik lehettek a kiindulópontok. Arról is spekulál, hogy a szó hangzásának erős hangulatfestő ereje is szerepet játszhatott a terjedésében. Friss hír, hogy a "twerking" bekerül az Oxford English Dictionarybe is - bár az említett cikk szerzője nemrég még azt írta, hogy reméli, ez nem fog megtörténni.