Lecsapott a kormány Barabás Miklós festményére

Barabás Miklós
Vágólapra másolva!
Állami elővásárlás jogával élve október 6-án, aukción vásárolta meg Barabás Miklós Gróf Nádasdy Ferencné, gróf Zichy Ilona című festményét a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ Műtárgyfelügyeleti Irodája. A műtárgyat ünnepélyes keretek között helyezték el a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban. A képen a modell kiléte azonban nem is olyan egyértelmű.
Vágólapra másolva!

A feltételezések szerint a gyászruhát viselő fiatalasszonyt ábrázoló egészalakos festmény a grófné korai halála után négy évvel, 1877-ben készült. Férje, gróf Nádasdy Ferenc azzal állított emléket feleségének, hogy úgy rendezte be a nádasdladányi kastélyukat, mintha elhunyt hitvese még élne. A festmény jobb alsó sarkában ugyan a keletkezés dátuma és Barabás Miklós aláírása is szerepel, de a modell kiléte nem egyértelmű.

Sötétben tapogatózva

Zichy Ilonát érdemes közelebbről is szemügyre venni Forrás: MTI/Reprodukció

Zichy Ilonát a Magyar Nemzeti Múzeum egyik arcképe alapján azonosították, Rum Attila művészettörténész azonban hiába lapozta fel Barabás Miklós 1944-ben megjelent önéletírását. Ebben a művész tételesen felsorolja az 1830 és 1894 festett képeit, de Zichy Ilonáról készült portré nem szerepel a jegyzékben.

„Barabás 1877-nél 25 művét sorolta fel. Ezek között nem szerepel Gróf Nádasdy Ferencné alias gróf Zichy Ilonáról festett portré. A 25 mű között csupán egyetlen egész alakos olajfestmény van feltüntetve, az pedig Gróf Batthyány Lajosné, született gróf Zichy Antónia portréja. Így a Kieselbachnál szerepelt kép a legnagyobb valószínűséggel őt ábrázolja.

Valószínűleg akadnak olyanok, akik azt kérdezik most magukban, nem teljesen mindegy, kit ábrázol a számukra teljesen érdektelen női képmás?

Nem” – írja blogjában Rum Attila.

Érvelésének ellentmond, hogy Zichy Ilona gyerekei is rajta vannak a képen, méghozzá anyjuk halálához képest négy évvel idősebben, ezzel azonban Rum Attila is tisztában van.

"A festményen ábrázolt alak pontos azonosításához semmiféle előtanulmány nem készült, ez a feladat azóta is várat magára" - nyilatkozta nekünk a művészettörténész.

Gombhoz a kabátot

Barabás Miklós (1810 – 1898) életművében fontos szerepet töltöttek be a főúri és polgári megrendelésre készült portrék, közülük való gróf Nádasdy Ferencné, született gróf Zichy Ilona (1849 – 1873) megörökítése. Barabás életműve egyébként annyira tekintélyes, hogy még úgy is gyakran találkozni a piacon a festményeivel, hogy hagyatékának egy részét örökösei őrzik, a legfontosabb képei pedig közgyűjteményben vannak.

Jobbról balra: Sághi Attila, L. Simon László, Cser-Palkovics András és Zichy Ilona Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Műtárgyfelügyeleti Iroda egy budapesti árverezőház aukciós kínálatában bukkant Barabás Miklós festményére, amelyet 6 millió 600 ezer forintért vásárolt meg a Magyar Állam számára. Révész Emese művészettörténész szerint a vételár teljesen reális, de a festmény nem tartozik a jelentős Barabás-képek közé.

A festmény csak ideiglenesen, január 15-ig látható a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban.