Bokros Lajos húsz éve nem veti le a bajuszát

névjegy schiffer jó
Vágólapra másolva!
Bokros Lajos húsz éve nem veti le busa bajuszát és Derrick-szemüvegét. Pedig a haladásnak a külsőben is meg kellene jelennie.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéki főpolgármester-jelöltek párnacsatájából végül Bokros Lajos került ki győztesen. Profi politikus és közgazdász, volt bankár, EU-képviselő és miniszter, egyesek számára az ország megmentője, mások számára a megszorítások atyja, avagy Horn ostora.

Egy politikus elsősorban mondanivalója, elvei, pártállása, illetve viselt ügyei, botrányai miatt válik emlékezetessé, de azért akadnak néhányan ebben az ingerszegény közegben, akik a puszta megjelenésükkel is erős hatást tudnak kiváltani. Mert rossz stílus nincs, csak stílus van, ahogy Harsányi Zsolt mondja Whisky szódával című, a harmincas évek magyar elitjéről szóló kiváló regényében.

Kevés az emlékezetes figura a politikában

A magyar közélet a rendszerváltás óta kevés emlékezetes arcot produkált. Ha egy-egy politikus végképp eltűnik a közéleti süllyesztőben, nemigen érezzük hiányát, és csakhamar vonásai is feledésbe merülnek. A legtöbb politikában elhasznált figura jellegtelen vizualitásában vajmi keveset üzen.

A stílus az egyéniségből jön, az ember attitűdje, gondolkodásmódja, neveltetése és kultúrája alkotja. A ruházat, annak minősége, átgondoltsága, kitaláltsága vagy éppen ad hoc jellege mindennek már csak külső, vizuális megfogalmazása.

A stílus az egyéniségből jön Forrás: Polyak Attila

Éppen ezért a sokat hangoztatott mondat, mely szerint nem a ruha teszi az embert, csak némi kiegészítéssel igaz. A külső, az öltözködés igenis sokat elárul a viselőjéről. A rendszerváltás utáni évtizedekben jól kitapintható trendjei voltak a hazai politikusi megjelenésnek. Napjainkban az „azt veszem fel, ami éppen a kezembe akad” időszakot éljük, egyre inkább terjed a lazaság, a hétköznapi stílus követése.

Honatyáink nem sokat adnak a formára

A minap az MSZP aktuális alelnökét láttam egy sajtótájékoztatón oroszlánvadász öltözetben, pár nappal később pedig a rezsicsökkentésért felelős kormánypárti politikus parádézott kihízott ingben és formáját vesztett, egykor zakónak nevezhető ruhadarabban.

Honatyáink bővülő anyagi lehetőségeik ellenére egyre kevésbé adnak a formára. Pedig jó lenne, ha végre tudomásul vennék, hogy választott szakmájuk erre is kötelezi őket. Nem egy eldugott tsz-melléküzem irodájában nyilatkoznak meg nap mint nap, hanem az ország nyilvánossága előtt, ahol a külső, a forma támogathatja, vagy éppen megkérdőjelezhetővé teheti a tartalmat.

Jellegzetes bajusza és méretes Derrick-szemüvege Forrás: Polyak Attila

A főpolgármesteri kihívó, Bokros Lajos egyike azoknak, akiket minden bizonnyal a politika iránt kevésbé érdeklődők is felismernek. Jellegzetes bajusza és méretes Derrick-szemüvege a kilencvenes évektől mit sem változott, ezek éppúgy állandó bokrosi kellékek, mint a megfontolt, tanáros beszédmód és a tőle megszokott logikus érvelés.

Bokros ritkán frissíti a ruhatárát

Bokros öltözködési stílusa is állandó. Tökéletesen hozza a professzoros sémát, öltöny és nyakkendő a polgári értékrend szerint, semmi túlzás vagy szélsőség, semmi divat vagy könnyedség. Konzervatív komolyság és kiszámíthatóság egy kis unalommal és elhasználtsággal vegyítve.

Bokros magabiztosan és kiszámíthatóan hozza a konzervatív stílus összes elemét. Sötét öltönyök, hosszú ujjú ingek – ez itthon még mindig erény –, legtöbbször hagyományos mintájú nyakkendők. Végignézve a róla készült fotókat, a karakteres állandóság nem csak az összképben, hanem az egyes darabokban is felfedezhető. Bokros ritkán frissíti a ruhatárát.

Karakteres állandóság nem csak az összképben Forrás: Polyak Attila

Hiányzik a megjelenéséből a kitaláltság és az összeszedettség, egy cseppnyi vizuális szándékosság. Főképp pedig a korszerűség, ami azért is visszás egy kicsit, mivel a Modern Magyarország nevezetű mozgalmat képviseli.

Persze, ha a korszerűséget úgy értelmezi, hogy világos zakóhoz lángpiros inget kombinál, mint pár napja tette egy rendezvényen, akkor jobb, ha megmarad az ingeknél és a szorosra csomózott, konzervatív nyakkendőknél.

Schiffer Miklós Budapesten született, itt végezte iskoláit, az ELTE jogi karán jogi doktorátust szerzett. A divat világának meghatározó alakja kezdetben egy német-magyar cég művészeti igazgatójaként, majd ügyvezetőjeként híres márkaneveket vezetett be a magyar piacra, később saját üzletet, márkanevet és tanácsadócéget alapított.

Giorgio Armani dedikálta egy öltönyét, illetve olyan nagy nevekkel került személyes kapcsolatba, mint Gianfranco Ferré, Yves Saint Laurent vagy Pierre Cardin.

Schiffer Miklós a divat, az öltözködési kultúra és a vizuális kommunikáció területén Magyarország egyik legismertebb és legelfogadottabb szaktekintélyévé nőtte ki magát. Hovatartozástól függetlenül, jobb- és baloldali politikusok és üzletemberek öltözködési tanácsadója. Nagy cégeknél tart több száz fős workshopokat, nem egy vállalatnak ő írta a „company dress code”-ot, azt a kis útmutatást, miben illik dolgozni járni.

Nevéhez fűződik az esztétikai profizmus elmélet, a jól megválasztott vizuális kommunikációval elérhető tökéletes megjelenés elméleti és gyakorlati módszere.

Számos könyvet publikált, a Stílusról férfiaknak vagy A stílusos nő a 2000-es évek elején jelentek meg először.