Négy telt házas koncert három nap alatt - exkluzív képes beszámoló Havasi Balázs koncertjéről

Havasi Symphonic Aréna Show 2014
Vágólapra másolva!
Havasi Balázs sajátos zenei világot teremtett, amiben ötvözi a klasszikus zenét, a világzene sokszínűségét, és ahogy ő fogalmazta, a rock letisztult erejét. Az előadás színpadra állításán 450 ember dolgozott 12 hónapon keresztül. 
Vágólapra másolva!

Világszínvonalú műsort láthattak a hétvégén azok, akik idén is ellátogattak a Havasi Symphonic Arena Show-ra. Kevés olyan zeneszerző és előadóművész él Magyarországon, aki képes két egymást követő napon négy telt házas koncertet adni.

A Havasi Balázs szerzeményeire és zongorajátékára épülő nagyszabású koncertshow-n idén is világzenei szólisták és világsztár vendégelőadók működtek közre, akiket egy hatalmas szimfonikus zenekar kísért. A karmester Pejtsik Péter volt, aki egy szám erejéig megmutatta hegedűjátékát is. Havasi rengeteg meglepetéssel készült rajongóinak, és ebben az évben először a tánc is szerves része volt a műsornak, méghozzá az ExperiDance társulat előadásában.

Havasi Balázs legújabb albuma áprilisban jelenik meg, Etűdök címmel. Forrás: Havasi Entertainment Zrt.

Etűdök

A kétfelvonásos előadást Havasi Balázs zongorajátéka és Szirtes Edina „Mókus” – a Havasi Symphonic egyik állandó szólistája - közös produkciója nyitotta meg. Ez után két új tétel következetett: az Ad Martem és a Miami Fever, majd Havasi Balázs a koncerten bejelentette Etűdök című új albumát, ami azért is különleges, mert 5 éve először komponált újra szóló zongorára darabokat. Kifejtette, hogy az etűdök olyan darabok, amelyeket 1-1 zongoradarab gyakorlására írtak pedagógiai szándékkal, legtöbbjük pont ezért nem valami hallgatható. Tanárként sokszor tapasztalta ennek hátrányait, ezért egy tudatos művészeti koncepció mentén dolgozta ki az etűdöket. Erről az albumról hallhatott az Aréna közönsége négy általa komponált etűdöt, amelyet semmilyen hang- és látványtechnika nem kísért, kizárólag Havasi Balázs zongorajátéka töltötte be az arénát. Az Ecset és Zongora elnevezésű dramaturgia alatt felcsendült a Poros úton, az Egy magyar Párizsban és a Krisztus-trilógia, melyet a zeneszerző Munkácsy-festmények hatására komponált, ezeket a Munkácsy-műveket láthattuk közben a kivetítőn.

Havasi Symphonic Aréna Show 2014. december 6-án a Budapest Sportarénában. Forrás: Havasi Entertainment Zrt.

A teljes galéria megtekintéséhez kattintson a fotóra!

Drum & Piano Session

Ezután következett az elmúlt évek egyik legsikeresebb projektje, a dob- és zongorapárbaj, ami nemcsak a közönség egyik kedvence, de a zeneszerző kisfiáé is. Endi, a Hooligans zenekar dobosa és Havasi Balázs gyerekkoruk óta ismerik egymást, mégis megdöbbentő őket egy színpadon látni. A barátságukat humorral bemutató kisfilmet követően egy igazán ütős produkciót láttunk és hallottunk. A hangszerek csatája alatt Endi és a dobok 360 fokos ívben fordultak meg, néhány pillanat erejéig Endi fejjel lefelé dobolt. Majd jött a meglepetés, a teljes Hooligans-legénység színpadra lépett a You Can’t Stop Us című dal erejéig, és egy nagyon jól összerakott rockprodukciót adtak elő Havasival.

Királyi oroszlánbőgés és világpremier

A show második részében Radics Gigi adta elő az Afro Gospel Kórussal a Havasival közösen készített, Voices of Change című dalt. Majd végre eljött a pillanat, amit a közönség a legjobban várt, a show sztárvendége, a Grammy-díjas Lebo M. lépett színpadra. A világhírű producer nevéhez kötődik az Oroszlánkirály című rajzfilm zenéje, aminek nemcsak társszerzője, hanem egyben előadója is. Magyarországon először hangzott el élőben az a jellegzetes kiáltás, melyet gyerekkorunkban számtalanszor hallottunk a mesében, aztán a rádiókban. Óriási sikert aratott az Oroszlánkirály főcímdala eredeti formájában, amelyet egy nagy létszámú afrikai kórus kíséretében adtak elő.

Az afrikai világsztár egy rendhagyó együttműködéssel is készült, a magyar közönség pedig tanúja lehetett az előadás premierjének. A Budafoki Dohnányi Zenekar tagjaival közösen adta elő a Bruce Willis főszereplésével nagy sikert aratott, A Nap könnyei című filmdráma betétdalát. A dalt eddig csak lemezre énekelte fel, most először adta elő élőben.

Lebo M. nemcsak előadója, hanem társszerzője is az Oroszlánkirály című rajzfilmnek. Forrás: Havasi Entertainment Zrt.

Finálé

Az idei Arena Show-t Havasi négy saját szerzeménye zárta, a Generali, az Infinity, a Storm és végül a sokak kedvence, a Spring Wind, vagyis a Tavaszi szél is felcsendült. A kivetítőkön pedig mindeközben gyönyörű látvány kísérte a zenét, ami másodpercre pontosan követte a zene lüktetését, így a hatás katartikus volt.

Idén először az ExperiDance is része volt a produkciónak. Forrás: Havasi Entertainment Zrt.

Havasi Balázs szerzeményeire az innováció jellemző, köztudott róla, hogy szereti tágítani a zenei műfajok határait, mindezt alázattal és tisztelettel. Ahogy ő fogalmazott „Annak van joga újítani, aki a régi mesterek műveit ismeri és tiszteli”.

A koncert számokban:

A koncertről számokban:

- A zenészeket is beleszámolva 450 ember dolgozott a produkció színpadra állításán.

- A speciális látványt 600 különleges, programozható lámpa biztosította, a hozzájuk használt elektromos és jelkábelek együttes hossza több mint 11 km.

- A háttérvideókon több kiváló szakember dolgozott 12 hónapon keresztül.

- A berendezések 634 méter hosszú tartószerkezeten helyezkednek el, tömegük 45 630 kg, amit 137 darab láncmászó motor emelt a színpad fölé.

- A világítás programozása 650 munkaórát vett igénybe, mely idő alatt 4,5 kg sós ropogós pálcika, 2 280 szál cigaretta, 160 adag kávé fogyott el.