Meghalt Demis Roussos

Demis Roussos concert in Moscow microphone portrait stage singer show musician HORIZONTAL
1243698 Russia, Moscow. 09/21/2012 Greek singer Demis Roussos performing at a concert in Moscow. Iliya Pitalev/RIA Novosti
Vágólapra másolva!
A Le Figaro hírei szerint a világhírű görög énekes vasárnapra virradó éjjel elhunyt egy athéni kórházban.
Vágólapra másolva!

A legsikeresebb görög énekes, a 70-es évek kiemelkedő popikonja, aki az Aphrodite’s Child nevű zenekarával indult 1968-ban. A magyar zenei értékrend szerint hajlamosak vagyunk alulértékelni, köszönhetően Zámbó Jimmy feldolgozásainak. Dalait az egész világ ismeri, Vangelisszel közösen kezdte a pályát, aki sikeres szólistát faragott belőle. Vitathatatlanul nagy karriert futott be, és korának meghatározó könnyűzenei alakja, aki 34 megjelent lemezéből több mint 60 millió eladott példányt tudhat magáénak.

Jómódú görög szülők első gyermekeként született 1946. június 15-én Alexandriában, Egyiptomban. Miután az apja munkahelyét államosították 1961-ben, a Roussos család visszatelepült a görög fővárosba, Athénba. Kiváló nyelvérzéke volt, hét nyelven beszélt, és hat nyelven énekelte dalait: angolul, görögül, olaszul, franciául, spanyolul és németül. Bár szülei nem zenei pályára szánták, ő ennek ellenére már kamaszként létrehozta első zenekarát, és nemzetközi slágerekkel koncerteztek a helyi klubokban. Majd később megismerkedett Vangelisszel, és megalapították az Aphrodite's Child zenekart. Első átütő sikerüket a Rain and Tearsszel érték el 1968-ban.

A harmadik Aphrodite’s Child-album, a 666 nevet viselő, János jelenéseit feldolgozó dupla nagylemez stúdiómunkálatai alatt már egyértelműen kiderült, hogy Vangelis és Roussos más jövőt képzel el. Végül Vangelis kiszállt, és bár ez a lemez lett a zenekar legnagyobb sikere, mégis feloszlottak, Roussos pedig szólókarrierbe kezdett.

1971-ben megjelent az első szólóalbuma, az On The Greek Side Of My Mind címmel, de az 1973-ban kiadott Forever and Ever egyértelműen karrierjének csúcspontja. Igazi világsztár lett, és az európai könnyűzene meghatározó alakja. Az albumból 13 milliót adtak el, és a címadó dal számos ország toplistájának első helyére került. Vangelisszel soha nem szakadt meg a barátság, sőt többször dolgoztak is együtt. Az egyik legsikeresebb együttműködésük a Blade Runner filmzenei albumon található Tales Of The Future című dal. Utolsó lemezét 2009-ben adta ki Demis címmel, az énekes visszanyúlt a kezdetekhez, a hatvanas évek beat- és rockzenéjéhez.

A világhírű Demis Roussost egy athéni klinikán kezelték egy ideje, idén nyáron lett volna 69 éves.