Magyar múzeum Európa legjobbjai között

Vágólapra másolva!
Van élet a Louvre, a Prado és a Szépművészeti falain kívül is. A Guardian összeszedte a tíz legmenőbb kiállítóhelyet Európában, amelyek nem tartoznak a turisták legkedveltebb célpontjai közé. A brit lap toplistájába bekerült a budapesti Vasarely Múzeum is.
Vágólapra másolva!

„A tíz legjobb múzeum Európában… amiről valószínűleg soha nem hallott”

– ez a címe a Guardian cikkének, amiben a kisebb párizsi, bécsi, amszterdami tárlatok mellett egy magyar múzeumot is magasztalnak. Az op-art mozgalom atyjának, Victor Vasarelynek a nevét viselő intézmény szerintük ideális hely egy budapesti látogatás levezetésére, ha épp nem a zsúfolt turisztikai látványosságokra hajtunk.

Kifejezetten üditő alámerülni a csendes kis múzeumban Forrás: MTI/Jászai Csaba

„A város egy békés negyedében, a Dunaparton helyezkedik el, több mint 400 Vasarely-művet bemutatva, és emellett még kortárs művészeti kiállításoknak is helyet adva” – írja Will Coldwell az óbudai Szentlélek téren található tárlatról. „Miután végigizzadtunk egy napot a város fürdőiben, kifejezetten üdítő alámerülni ebben a csendes kis múzeumban, ahol hosszasan csodálhatjuk a színpompás vonalakat, hullámokat, négyzeteket és egyéb alakzatokat."

A múzeumnak otthont adó Zichy-kastély a Mátyás-korabeli óbudai prépostsági Mária templom és a klarisszák kolostorának romjaira épült. Zichy István győri vicegenerális I. Lipót kegyeiből 1659-ben megkapta Óbudát. A kastély építését Zichy Péter kezdeményezte a XVII. század második felében – építőanyagul többek között a római falmaradványok szolgáltak. Az első tervet Jäger János Henrik kőfaragó mester készítette, ám ebből csak a főépület valósult meg. Zichy Miklós halála után az épület a Kamara tulajdonába került, és gazdasági célt szolgált.
A 19. század elején a kastélyt övező teljes udvarterületet lezárták, és az épületegyüttes, beleértve a 18. században megépült Duna-parti szárnyat is – amelyben a Vasarely Múzeum is található – 1945-ig katonai ruhatárként működött.
A hetvenes évektől a Zichy-kastélyt Óbuda kulturális központjának szánták, első lépésként tehát sor került a főépület helyreállítására. A Művelődési Minisztérium a 80-as évek közepén építtette át a múzeumnak otthont adó dunai szárnyat. A Vasarely Múzeum megtervezésére Molnár Péter és Kóris János építészek (IPARTERV) kaptak megbízást. A múzeum végleges formáját 1986-ban nyerte el.
(Szöveg: Földényi Júlia)