Elhunyt Keres Emil

Keres Emil
Budapest, 2006. április 8. Keres Emil színművész szaval a Nemzeti Színház kertjében, a Hajóorr színpadán megtartott 8. Versfesztiválon. MTI Fotó: Nándorfi Máté
Vágólapra másolva!
91 évesen elhunyt Keres Emil színművész, a Radnóti Színház nyugalmazott igazgatója. 
Vágólapra másolva!

Életének 91. évében pénteken elhunyt Keres Emil Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a Radnóti Színház nyugalmazott igazgatója. Temetéséről később intézkednek. Keres Emilt a Radnóti Színház saját halottjának tekinti – olvasható a színház közleményében.

Keres Emil színművész szaval a Nemzeti Színház kertjében Forrás: MTI/Nándorfi Máté

– írja a Radnóti Színház a Facebookon.

Keres Emil a Magyar Néphadsereg Színházában kezdte pályáját, majd 1951–1954-ben a Nemzeti Színház tagja volt. 1954–56-ban a szolnoki Szigligeti, 1961-től a Jókai, majd a Thália Színház művésze. 1973–1985 között a Radnóti Színpad igazgatója és színésze, ugyanekkor a Színházművészek Szövetsége előadóművész tagozatának elnöke volt. 1985 óta a Radnóti Színház társulatának tagja.

Tavaly vehette át Keres Emil a XXI. Század Társaság Hazám-díját Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

1951-ben és 1963-ban Jászai Mari-díjjal, 1965-ben Kossuth-díjjal, 1974-ben érdemes, 1985-ben kiváló művész címmel tüntették ki.

Keres Emil így emlékezett vissza gyerekkorára: „Szombathelyen, a főtéren laktunk, amit akkortájt Szentháromság térnek hívtak. A második szomszédban volt a katolikus legénykör, amelynek a színjátszó csoportjában kezdtem el statisztálni. Merthogy

tele voltam teátrummal kapcsolatos ambícióval, meg voltam részegülve a színház közelségétől.

Nyaranta rendeztek ünnepi heteket látványos műsorokkal, kulturális programokkal. Föllépett a legénykör színjátszó csoportja is, én meg ott lábatlankodtam. Nekem már gyerekként zöldre volt állítva a színházi szemafor. Az apai nagyapám egyébként komédiás volt” – mondta 2011-ben, a Vas Népének adott interjújában.

Keres Emil mondja el Radnóti Miklós Hetedik ecloga című versét, 1965-ben

„Egyszer volt egy iskolák közötti, Ki mit tud-hoz hasonló verseny. (…) Az utcánkban lakott egy fiú, Prisznyák György (az utca átka volt); fölírta egy papírosra a nevemet és odaküldte Kellner Józsefhez, aki pedig: »van itt egy jelentkező«. Úgy indultam el, mint akit kivégezni visznek. Remegő lábakkal, eszméletlenül. Magas dobogó volt. Fölértem. Körülnéztem.

S elkezdtem szerepelni. Amit tudtam, mindent elmondtam. Az ijedelem átváltozott olyan érzéssé, mintha fölkértek volna, hogy szerepeljek. Petőfi-verseket mondtam, aztán már saját átköltésben szavaltam azokat. Amikor már kifogytam a repertoáromból, népdalgyűjtő könyvecskéből tanult verseket, dalszövegeket adtam elő. A hatás kimondhatatlan volt; nem engedtek le. (…) A Prisznyák szaladt az apámért: »Árpi bácsi, tessék jönni!«. Az meg megijedt, hogy valami nagy baj van. És ekkor történt, hogy azt mondta, legyél színész édes kisfiam, én nem lehettem az...” – emlékezett vissza az interjúban.

Snétberger Ferenc zeneművész (j3), Keres Emil színművész (j2) és Baranyi Ferenc költő, műfordító (j) 2015 novemberében Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Filmszínészként ő játszotta a falura utazó újságírót Fábri Zoltán Húsz óra című filmjében. Szerepelt Simó Sándor Szemüvegesek című filmjében, és játszott egészen az elmúlt évekig, például ő volt a főszereplője Rohonyi Gábor Konyec - Az utolsó csekk a pohárban című, 2007-es filmjének. Utoljára Cserhalmi Sára Drága besúgott barátaim című, Tar Sándor életéről szóló filmjében volt a vásznon látható.

Keres Emil utolsó színházi szerepe Arthur Schnitzler Anatol és a nők című darabjában az öreg, hűséges inas, Franz volt. „A játékában megbújó óvó szeretet, lényeglátó bölcsesség, mely őt magát is jellemezte, nagyon fog nekünk hiányozni” – írja Keres Emil alakításáról a Radnóti Színház.