Most már tényleg nem lesz több Harry Potter

J.K. Rowling A Harry Potter és az elátkozott gyermek
London, 2016. július 29. A Harry Potter és az elátkozott gyermek című színházi előadást hirdető felirat a londoni Palace színház bejáratánál 2016. július 29-én, egy nappal a világhírű fantasy regénysorozat folytatásának színházi ősbemutatója előtt. (MTI/EPA/Andy Rain)
Vágólapra másolva!
Örülhetnek a kiéhezett Harry Potter-rajongók az előadásnak és az új könyvnek, hiszen már 5 éve jött ki az utolsó film a varázslóról. Szombaton volt az új rész színpadi premierje Londonban, és éjféltől már a könyvváltozatot is lehetett kapni világszerte. Mégis úgy tűnik, ez volt az utolsó igazi ünneplési lehetőség a keményvonalas Harry Potter-eseknek, hiszen a történetnek most már tényleg vége – legalábbis ezt mondja J. K. Rowling.
Vágólapra másolva!

A szombati premieren kérdezték J.K. Rowlingot, hogy az új médium, a színház és a drámai formában írt könyv egy új sorozat indulását jelenti-e. Erre ő egyből rávágta, hogy

nem, nem.

Azt is mondta, hogy Harry Potter a legújabb történetben annyi mindenen megy keresztül, hogy

Az igazi rajongók talán belekapaszkodhatnak ebbe az „azt hiszem”-be, de valóban úgy tűnik, Rowling már tényleg nem akarja folytatni.

A dámával valami különlegeset kaphattak a rajongók Forrás: MTI/EPA/Andy Rain

Rowling egyébként július 31-én született, és a Harry Potter és az elátkozott gyermek is éppen vasárnap került a boltokba. A könyv egyébként nem regény, hanem dráma, hiszen Rowling színpadra álmodta meg ezt a – befejező – részt, az új kötet pedig lényegében a színpadi előadás szövegkönyve.

Az ötórás előadást két felvonásban játsszák, és már jövő májusig eladták az összes jegyet. A premier közönségének nagyon tetszett a show. Egy 32 éves nő azt mondta a Reutersnek, hogy az ülés szélére húzódva izgulta végig az egészet. Egy másik nő pedig azt mondta, hogy elállt a szava a látványtól. Szerinte

a darab szétrobbantotta a színpadi látvány határait.

Rowling azt mondta a látványvilágról, hogy tökéletesen sikerült, és nagyon jól megjelenítette azt, amit ő elképzelt a történetről. Azt is mondta,

Szombat éjfélkor Rowling meg is kapta egyik születésnapi ajándékát, egy King's Cross vasútállomás alakú tortát.

Sam Jordison, a Guardian kritikusa vasárnap hajnalban ért a könyv végére, és mindjárt meg is osztotta gondolatatit:

Szerinte nagyon jó volt újra együtt tudni a csapatot. Elsőre úgy érzi, hogy a Harry Potter és az elátkozott gyermek teljesen jól illik a Potter-univerzumba. A rajongóktól is érkeztek már visszajelzések, volt, aki elkezdte éjjel, de a 30. oldalnál aludni ment, hogy másnap tudja folytatni. Volt olyan is, akinek nagyon tetszett Scorpius, aki teljesen új figura a történetben.

Akadt olyan olvasó is, aki csalódott, pedig nagyon várta a könyvet:

Lehet, hogy Rowling azt mondta, vége a klasszikus Harry Potter-sorozatnak, de azért folyamatosan felbukkannak újabb és újabb, a varázslóhoz köthető érdekességek. Például 2016 novemberében lesz a Legendás állatok és megfigyelésük című film premierje, aminek forgatókönyvét Rowling írta, és a Harry Potter-sorozat spin-offja. Jövő áprilisban pedig újabb Harry Potter-élményparkot nyit a Universal Studios Los Angelesben.