Pókot neveztek el a Nobel-díjas íróról

2016.07.06. 12:54

Egy kolumbiai indián törzsről és Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai íróról nevezték el a madárpók fajt. A pókot az író szülőfaluja, a Magdalena megyei Aracataca közelében találták kolumbiai és uruguayi tudósok.

A kutatócsoport egyik tagja, William Galvis azt mondta, 

Ezzel tiszteletünket akartuk kifejezni Gabo (Márquez) iránt, mivel a tarantula ugyanott őshonos, ahonnan ő származik.

A madárpók neve Kankuamo marquezi lett a kankuami törzs és Márquez nevéből. A kutatók a névadással Márquez mellett a Sierra Nevada de Santa Martában egykor lakó kankuamo indiánokról is meg akartak emlékezni, akiknek nyelve és kultúrája mára gyakorlatilag kihalt.

A Kankuamo marqueziForrás: YouTube

A körülbelül három centiméteres Kankuamo marquezi pók - a többi tarantulához hasonlóan - potroháról irritáló hatású szőrszálakat képes ledörzsölni, ha támadást érzékel. Ezek a szőrszálak könnyen megtapadnak az emberi bőrön is. Egyébként a szőrös pók nem agresszív a tudósok szerint. 

Gabriel García Márquez még 2014-ben, a 87. születésnapjánForrás: AFP/Yuri Cortez

Gabriel García Marquez 2014. április 17-én halt meg Mexikóban, ahol élete nagy részét élte. Az irodalmi Nobel-díjat 1982-ben kapta. Hamvai Cartagena de las Indias kolumbiai város La Merced nevű régi kolostorában nyugszanak, közel a házhoz, ahol az író egykor lakott.