Pókot neveztek el a Nobel-díjas íróról

Gabriel García Márquez kolumbiai író
(FILE) Nobel Literature prize-winning writer and journalist, Colombian Gabriel Garcia Marquez, waves while coming out from his house to meet the press during his 87th birthday, in Mexico City, on March 6, 2014. Garcia Marquez died on April 17, 2014 in Mexico at the age of 87, according to local media. AFP PHOTO / Yuri CORTEZ
Vágólapra másolva!
Egy kolumbiai indián törzsről és Gabriel García Márquez Nobel-díjas kolumbiai íróról nevezték el a madárpók fajt. A pókot az író szülőfaluja, a Magdalena megyei Aracataca közelében találták kolumbiai és uruguayi tudósok.
Vágólapra másolva!

A kutatócsoport egyik tagja, William Galvis azt mondta,

A madárpók neve Kankuamo marquezi lett a kankuami törzs és Márquez nevéből. A kutatók a névadással Márquez mellett a Sierra Nevada de Santa Martában egykor lakó kankuamo indiánokról is meg akartak emlékezni, akiknek nyelve és kultúrája mára gyakorlatilag kihalt.

A Kankuamo marquezi Forrás: YouTube

A körülbelül három centiméteres Kankuamo marquezi pók - a többi tarantulához hasonlóan - potroháról irritáló hatású szőrszálakat képes ledörzsölni, ha támadást érzékel. Ezek a szőrszálak könnyen megtapadnak az emberi bőrön is. Egyébként a szőrös pók nem agresszív a tudósok szerint.

Gabriel García Márquez még 2014-ben, a 87. születésnapján Forrás: AFP/Yuri Cortez

Gabriel García Marquez 2014. április 17-én halt meg Mexikóban, ahol élete nagy részét élte. Az irodalmi Nobel-díjat 1982-ben kapta. Hamvai Cartagena de las Indias kolumbiai város La Merced nevű régi kolostorában nyugszanak, közel a házhoz, ahol az író egykor lakott.