Siketek és nagyothallók mozizását segíti az Uránia

Uránia Nemzeti Filmszínház
Uránia Nemzeti Filmszínház
Vágólapra másolva!
Elsősorban siketeknek és nagyothallóknak szánt vetítésekkel készül az Uránia a szeptember végi Siketek Világnapjára.
Vágólapra másolva!

Szeptember utolsó vasárnapja a Siketek Világnapja. Ehhez kapcsolódóan szeptember 30-án, vasárnap 15 órától a Virágvölgy című film vetítésével folytatódik az Uránia Nemzeti Filmszínház Összhang-sorozata, amely az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) partneri együttműködésével valósul meg. A két évvel ezelőtt, 2016 szeptemberében indult kezdeményezés

a siket és nagyothalló nézők számára könnyíti meg a mozizást.

A projekt keretében az Uránia magyar filmeket, köztük a legfrissebb premiereket látja el a hallássérültek számára készített – zörejeket és párbeszédeket egyaránt jelölő – magyar felirattal. Az így akadálymentesített alkotások kiemelt hétvégi időpontokban kerülnek bemutatásra a Nemzeti Filmszínházban. Eddig 38 ilyen vetítést tartottak, de országosan is elérhetővé válnak, mivel az Uránia az első vetítést követően a forgalmazók rendelkezésére bocsátja a feliratot, amely így más mozikba is eljuthat.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház Forrás: S.Varga Ilona

Az Összhang-sorozat szeptember 30-án Csuja László mozijával, a Virágvölgy című filmmel folytatódik, amely az idei Karlovy Vary Filmfesztivál East of the West szekciójában elnyerte a zsűri díját. A menekülő szerelmesekről szóló road movie egyik különlegessége, hogy amatőr főszereplőkkel készült. A női főszerepben Berényi Bianka Instagram-sztár, az EU Cannibal frontembere, a férfi főszerepben pedig Réti László, többszörös Speciális Olimpiai bajnok látható.

Ősszel további négy magyar filmet akadálymentesítenek az Urániában. Október 28-án jön Schwetchje Mihály tinithrillere, a Remélem, legközelebb sikerül meghalnod :). November 25-én Nemes Jeles László Velencében díjazott filmje, a Napszállta lesz látható, ezt követi a sorozatban december 22-én Szilágyi Zsófia alkotása, az Egy nap, amely Cannes-ban a kritikusok FIPRESCI-díját nyerte el. Január 6-án egy új magyar komédiával startol a széria 2019-es folytatása: Nagypál Orsi Nyitva című filmje egy harmincas házaspárról szól, aminek tagjai feloldozzák egymást a házastársi hűség kötelme alól. A SINOSZ adatai szerint feliratozás híján Magyarországon közel

70 ezer siket és nagyothalló személy ki van zárva a mozizás teljes élményéből.

Az Összhang-vetítésekre elsősorban őket, de a halló érdeklődőket és a magyarul tanuló külföldi nézőket is szeretettel várják az Urániában.