Kopnak a Van Gogh-féle napraforgók

painting Horizontal, Van Gogh, Napraforgók
Van Gogh Museum's senior paintings conservator Rene Boitelle explains the restoration process of De Zonnebloemen (The Sunflowers) by Vincent van Gogh, on January 24, 2019, in Amsterdam. - The world famous painting undergoes restoration work over the course of six weeks in the restoration studio of the Van Gogh Museum. (Photo by Olaf Kraak / ANP / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION
Vágólapra másolva!
Egy új vizsgálat megállapította, hogy Vincent van Gogh napraforgókat ábrázoló sorozatának színei jelentősen megkoptak az elmúlt 130 évben.
Vágólapra másolva!

Az 1889-es Napraforgók című Van Gogh-festmény legutóbbi tudományos vizsgálatakor kiderült, hogy a festő napraforgókat ábrázoló sorozatának színei jelentősen megkoptak a készítésük óta eltelt 130 évben. Az amszterdami Van Gogh Múzeum csütörtökön mutatta be a kutatás eredményeit a Van Gogh és a napraforgók című kiállításán.

Van Gogh Napraforgók című festménye Forrás: AFP/Olaf Kraak

Van Gogh (1853-1890) 1888 és 1889 között öt változatban készítette el a virágokat vázában ábrázoló alkotását. A legjobban sikerült művei közé tartozó festmények különböző országok múzeumaiban láthatóak. A legújabb technikai módszerekkel készített vizsgálatok kimutatták, milyen pigmenteket és színkeverékeket használt a festő a világhírű festményen. Az egyik vörös tónus különösen fényérzékeny volt és gyorsan elhalványult, az egyik sárga pedig gyorsan besötétedett.

– mondta Nienke Bakker, a múzeum szakértője. A festmény két részletét a múzeum az eredeti állapotoknak megfelelően rekonstruálta, hogy megmutassa, milyenek voltak az eredeti színek. „Az egyik virág közepe tulajdonképpen lila volt, ma viszont már világoskéknek tűnik” – állapították meg. A festményt viszonylag könnyen restaurálták. A később rákerült lakkot viszont nem tudták eltávolítani, mivel különben károsodtak volna a színrétegek. A múzeum pénteken nyíló és szeptember 1-jéig tartó kiállítása 23 festmény alapján meséli el a Napraforgók keletkezésének történetét.

Van Gogh már 1886-ban Párizsban megfestette a napraforgókat ábrázoló első csendéleteit. Van Gogh egykor azt írta a festményről: „a hála szimbólumai”. Az alkotás barátjára és kollégájára, Paul Gauguinre is mély benyomást tett. Maga Van Gogh is az egyik legjobb művének nevezte a Napraforgók-at.