Több tízmilliót adhatnak ezért a hangszerért

2019.07.25. 11:47

Akár 100 ezer dollárt is adhatnak B.B. King egyik Lucille nevű gitárjáért, amelyet 80. születésnapjára kapott ajándékba.

A várakozások szerint akár százezer dollárért, azaz nagyjából 30 milliór forintért is elkelhet idén ősszel egy Los Angeles-i aukción B.B. King egyik, Lucille nevű gitárja, amelyet 80. születésnapjára kapott ajándékba a világhírű blueszenész. A Julien's Aukciósház közlése szerint a fekete színű, Gibson ES-345-ös modellt a zenész hagyatékából származó több másik személyes tárggyal együtt bocsátják árverésre szeptember 21-én.

Meghalt B. B. King

A legendás zenész, akit a blues királyaként emlegettek, Las Vegasban hunyt el csütörtökön - közölte ügyvédje. 89 éves korában, álmában érte a halál. King, akit elsősorban olyan halhatatlan slágerei miatt ismertek, mint a Lucille, a Sweet Black Angel vagy a Rock Me Baby, Mississippi államban született, és az 1940-es években kezdett zenélni.

Az aukcióház szerint a hangszert a Gibson cég ajándékozta Kingnek a 80. születésnapjára. A gitár fejét gyöngyházszínű berakás díszíti: a B. B. King 80 felirat, valamint egy korona látható rajta. A hangszer értékét 80 ezer és 100 ezer dollár közé becsülik a szakértők.

A zenész több másik gitárja is a Lucille nevet viselte. A legenda szerint King először azt a gitárját keresztelte el így, amelyet 1949-ben, egy lángoló arkansasi klubból mentett ki. A szórakozóhelyen koncertezett, de két férfi dulakodni kezdett egy nő miatt, és végül tűz ütött ki. B. B. King végül az életét kockáztatva rohant vissza a lángok közé a bent felejtett gitárjáért. Az aukciósház szerint amikor King megtudta, hogy a szóban forgó nő neve Lucille, róla nevezte el gitárját, hogy emlékeztesse magát, soha ne verekedjen, vagy fusson be egy lángoló épületbe egy nő miatt. Kinget 1990-ben George H.W. Bush akkori amerikai elnök az Egyesült Államok legmagasabb, művészeknek odaítélt állami kitüntetésével (National Medal of Arts) jutalmazta. A szeptemberi aukción erre a kitüntetésre, valamint King turnébuszára, ékszereire és ruháira is licitálhatnak az érdeklődők. A többszörös Grammy-díjas zenész 2015-ben halt meg, 89 éves korában.

további tartalmak a rovatból