Új irodalmi alapítvány létrehozását jelentette be hétfőn Olga Tokarczuk irodalmi Nobel-díjas lengyel írónő. Írók, műfordítók munkáját, valamint irodalomtörténeti kutatásokat fog támogatni.

A nyugat-lengyelországi Wroclawban fog működni a friss irodalmi Nobel-díjas Olga Tokarczuk alapítványa. A lengyel írónő írók, műfordítók munkáját, valamint irodalomtörténeti kutatásokat fog támogatni. Az alapítvány egy Wroclaw város által adományozandó villában fog működni, a székhely teret nyújt majd olyan nemzetközi párbeszédhez, amely az irodalom lehetőségeiről szól a látható és láthatatlan világ diagnosztizálásában, abban, hogyan lehet leírni „az olyan valóságot, amelyben fenyegetően gyorsan növekednek az idegengyűlölő és nacionalista hangulatok” - közölték a Tokarczuk részvételével megtartott wroclawi sajtókonferencián.

Olga TokarczukForrás: leemage/©Marcello Mencarini/Leemage/Marcello Mencarini

Az alapítvány székhelyéül szolgáló villa a 2005-ben meghalt Tymoteusz Karpowicz lengyel költőé volt.
Tokarczuk a sajtókonferencián elmondta: attól tart, hogy az irodalmi Nobel-díj odaítélése után művei „elképesztő elvárásokat” keltenek, hogy regényeit ezentúl „a világ kijavítására tett próbálkozásként” értelmezik. Azt is mondta, hogy már egy ideje egy új, feltehetőleg jövő ősszel jön ki a könyv, amin már dolgozik, és ami mindenki számára meglepő lesz, mégpedig abból a szempontból, hogy milyen irodalmi szinten „kommunikál az olvasóval”, milyen irodalmi kontextusra hivatkozik. Az irodalom küldetéséről azt mondta, a valóságot a művekben sokoldalúan kell megvilágítani, úgy, hogy a nézőpontok különbözzenek, de egyúttal egyenjogúak legyenek.

Az írónő politikus alkatnak nevezte önmagát: „minden reflektáló ember szükségszerűen politikus alkat, mert világnézete van” – mondta. A Nobel-díj átvételére tervezett beszédéről Tokarczuk azt modnta, erről már megvan az elképzelése, de még át kell gondolnia, pontosan mit emel ki.