Lezárták a Led Zeppelin plágiumperét - ez lett az ítélet

Led Zeppelin Page, Jimmy; Plant, Robert énekes felirat filmbemutató FOTÓ ÁLTALÁNOS gitáros koncertfilm Közéleti személyiség foglalkozása művész rockzenekar SZEMÉLY zenész
New York, 2012. október 10. Robert Plant énekes (b) és Jimmy Page gitáros, a Led Zeppelin egykori angol rockzenekar alapító tagjai részt vesznek a Celebration Day című koncertfilmjük New York-i bemutatóján 2012. október 9-én. A koncertfilm a zenekar újraegyesülését örökítette meg, amikor a 2007. december 10-én Ahmet Ertegün producer emlékére rendezett koncerten játszanak a londoni The O2 arénában. (MTI/EPA/Peter Foley)
Vágólapra másolva!
Győztesként került ki a Led Zeppelin brit rockegyüttes a Stairway to Heaven című 1971-es világsláger miatt indított plágiumperből.
Vágólapra másolva!

Lezárult a Led Zeppelin több éve tartó plágiumügye. Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn elutasította az ügy újratárgyalását. Ez pedig azt jelenti, hogy érvényes marad a Los Angeles-i fellebbviteli bíróság márciusi ítélete, tehát az ítélet szerint a Led Zeppelin nem lopta el a Spirit együttes Taurus című dalának meghatározó futamát, hogy létrehozza talán egyik legismertebb számát, a Stairway to Heaven-t. A Led Zeppelin tehát győztesként került ki a plágiumperből.

NRobert Plant énekes és Jimmy Page 2012 októberében Forrás: MTI/EPA/Peter Foley

Az ügy azzal kezdődött, hogy a minden idők egyik legnépszerűbb zenekarának énekesét, Robert Plantet és Jimmy Page gitárost 2014-ben megvádolták, hogy legnagyobb slágerük legendás bevezető riffjét a Spirit nevű amerikai együttes Taurus című számából másolták. Az 1967-es dalt az együttes frontembere, Randy Wolfe írta. Wolfe 30 évvel később, 1997-ben vízbe fulladt, a pert pedig hagyatékának kezelője indította. Az ügy a zenei ipar egyik legnagyobb figyelemmel kísért plágiumpere volt, Plantet és Page-et több tízmillió dolláros büntetés fenyegette. Ebben a videóban jól hallani a két verziót. A készítők még egymás alá is betették a két hangsávot.

A Led Zeppelin 1968-ban a Spirit amerikai turnéjának előzenekaraként lépett színpadra, azonban Page 2016-ban egy Los Angeles-i tárgyaláson azt mondta, nem hallotta a dalt egészen a legutóbbi időkig.
A Los Angeles-i esküdtek azt állapították meg, hogy a két dallam között nem volt alapvető egyezés. Paige azért olyat is mondott korábban, hogy elképzelhető, hogy a Spirit hatással volt arra, ahogy megírták a Stairway to Heaven-t, de arról, hogy plágiumról volna szó, csak annyit mondott, nevetséges.