Darabokra tépve

Böszörményi Zoltán - Darabokra tépve
Vágólapra másolva!
Megjelent a nagyszerű költő, író, Böszörményi Zoltán új regénye, a címe: Darabokra tépve. Az erdélyi művészeti folyóirat (és portál), az Irodalmi Jelen főszerkesztőjével négy éve készített hosszabb interjút az Origo, érdemes ismét elolvasni. 
Vágólapra másolva!

Varga Melinda szerkesztő, Böszörményi Zoltán művészetének jó ismerője szerint az író prózai világa olyan akár a japán legyező: színes, izgalmas, vibráló, ahol minden színnek és formának jelképes szerepe van. Bár jól érzékelhető néhány fontos kapcsolódási pont, visszatérő motívum a Míg gondolom, hogy létezem, Az éj puha teste, a Regál, a Sóvárgás és a legújabb, Darabokra tépve című regények, a Halálos bűn és a Füst című novelláskötetek között, mindenik prózakötet erénye, hogy formailag és tématikailag is eltér egymástól, újszerű, felkavaró és merőben más, mint amit eddig bármelyik kortárs vagy klasszikus prózaírótól olvashattunk. Kizökkent a komfortzónánkból, álmatlan éjszakákat okoz, felkavar, megnevettet, költői képekkel kápráztat el.
A Darabokra tépve című nagyregényben többféle regénytípust lelhető fel. A kalandregény, a fejlődésregény, az esszéregény egyaránt jelen van, s mindezt a szerző lírai részekkel, szenzuális leírásokkal, vad szerelmi jelenetekkel, filozófiai elmélkedésekkel, sajgó történelmi látlelettel fűszerezi. Percig sem unatkozunk, együltünkben elolvassuk. A szerző jó érzékkel keveri a populáris irodalmi betéteket a magas irodalommal, a filozófiával és a történelemmel. Sartre, Houellebecq, Nietzsche, Hamvas, Shakespeare, Dante, a gyöngyörű női mellek, a popzene, az üzleti világ, az irodalmi élet, az izgató édeshármasok, az istenhit, az elmúlás és a trianoni igazságtalanságok, a darabokra tépett magyar haza tragikuma jól megfér egymás mellett. A lázadó tinédzsertől, a bölcs gondolkodóig, az irodalomtudóstól, a villanyszerelőig és a házvezetőnőig minden olvasótípusnak örömet szerez és garantáltan lenyűgözi. Sikerkönyv. Intellektuális játék. Szellemi labirintus. Költészet. Varázslat. Szenzualitás. A modernitás irodalma – írja Varga Melinda.
(A regény kapható az Írók Boltjában, a Libri és Líra üzletekben, a Bookline-on.)

Böszörményi Zoltán - Darabokra tépve Forrás: Origo