Demeter Szilárd: Az otthonülős válságban olvasásnépszerűsítési lehetőséget látok

2020.04.04. 11:20

Mint majdnem mindem gazdasági helyzetet, úgy a könyvszakmát is sújtja a koronavírus miatt kialakult járványhelyzet, több könyvesbolt is bezárt. Demeter Szilárd, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztos a Hajónaplónak adott interjújában elmondta, hogy ez az időszak jó esélyt adhat arra, hogy még többen megszeressék az olvasást.

Demeter Szilárd az interjúban elmondta, hogy eleve túltermelési válság kezdetén volt a könyvszakma, tavaly év végén több olyan kiadóvezetővel beszélt, akik aggódtak, hogy jön egy válság és tönkreteszi őket. Pedig várható volt, hogy jönni fog, bár elmondása szerint világjárványra nem számítottak. Az MKKE elnökségével már a koronavírus előtt gondolkodni kezdtek egy lehetséges könyvtörvényen, előkészítettek egy nagy országos kutatást is, próbáltak elé menni a válsághelyzetnek, de nem sikerült.

Demeter SzilárdForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke, Gál Katalin segítséget kért Demeter Szilárdtól a könyvszakma helyzetének javítása miatt. A miniszteri biztos elmondta a Hajónaplónak, hogy ő mindössze annyit tehet, hogy a gazdasági felvetéseket eljutatja a döntéshozókhoz. 

A járvány magyarországi kitörésekor összeraktam egy gyors csomagot, olyan mentőövet kerestem a magyar kiadók számára, ami nem alanyi jogon segélyez, hanem az adófizetőknek is jó  – mondta az interjúban Demeter Szilárd.

A rendszert két nap alatt sikerült is összerakniuk. Ez úgy néz ki, hogy a kiadók a raktárban lévő készleteikből tesznek felajánlásokat, amiket az állam megvesz, a Könyvtárellátón keresztül települési könyvátvételi pontokhoz elviszik, onnan a könyvtárosok segítségével a közművelődési kollégák akár házhoz is viszik a leginkább rászorulóknak. Már a döntéshozók kezében a kérdés.  Elmondása szerint a könyv és az olvasás is nagyon fontos, de persze a jelenlegi helyzetben a lélegeztetőgépek beszerzése fontosabb. 

"Most az életek mentése a legfontosabb cél" – teszi hozzá.

Demeter Szilárd hangsúlyozta, hogy a gazdasági kérdésekben nem ő dönt, de az illetékeseknek elküldte a könyvszakma javaslatait. A kiadókon kívül a magyar íróknak és előadóművészeknek is összerakott egy csomagot, amiknek az a célja, hogy az otthon lévő emberek minőségi tartalomhoz juthassanak. 

Ezt a logikát próbálom érvényesíteni főigazgatói/miniszteri biztosi pályám kezdete óta: a kultúrafogyasztó adófizetők az elsődlegesek, utána a művészek, majd harmadikként a szakmai szereplők – jelentette ki a miniszteri biztos.

Kitért arra is, hogy most egész nap otthon a tévét nézni sem lehet túl kellemes, ezért most lehetőség van arra, hogy az olvasás növelje a népszerűségét. Sok író el is kezdte online felolvasni a műveit, hogy népszerűsítsék azokat. Demeter Szilárd szerint azok a kiadók csinálják okosan, akik a járványhelyzetben is megtalálják a marketinglehetőségeket. 

Azok, akik feltartott kézzel mennek a csatába, kormányzati beavatkozástól függetlenül vesztesek lesznek  – tette hozzá, majd azt tanácsolta az embereknek, hogy olvassanak, és a gyerekekkel is szerettessék meg olvasást, minden más majd ebből következik.