Demeter Szilárd: Az otthonülős válságban olvasásnépszerűsítési lehetőséget látok

DEMETER Szilárd
Budapest, 2020. január 28. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, miniszteri biztos 2020.január 21-én dolgozószobájában, ahol interjút adott az MTVA újságírójának. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Mint majdnem mindem gazdasági helyzetet, úgy a könyvszakmát is sújtja a koronavírus miatt kialakult járványhelyzet, több könyvesbolt is bezárt. Demeter Szilárd, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztos a Hajónaplónak adott interjújában elmondta, hogy ez az időszak jó esélyt adhat arra, hogy még többen megszeressék az olvasást.
Vágólapra másolva!

Demeter Szilárd az interjúban elmondta, hogy eleve túltermelési válság kezdetén volt a könyvszakma, tavaly év végén több olyan kiadóvezetővel beszélt, akik aggódtak, hogy jön egy válság és tönkreteszi őket. Pedig várható volt, hogy jönni fog, bár elmondása szerint világjárványra nem számítottak.

Az MKKE elnökségével már a koronavírus előtt gondolkodni kezdtek egy lehetséges könyvtörvényen, előkészítettek egy nagy országos kutatást is, próbáltak elé menni a válsághelyzetnek, de nem sikerült.

Demeter Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke, Gál Katalin segítséget kért Demeter Szilárdtól a könyvszakma helyzetének javítása miatt. A miniszteri biztos elmondta a Hajónaplónak, hogy ő mindössze annyit tehet, hogy a gazdasági felvetéseket eljutatja a döntéshozókhoz.

– mondta az interjúban Demeter Szilárd.

A rendszert két nap alatt sikerült is összerakniuk. Ez úgy néz ki, hogy a kiadók a raktárban lévő készleteikből tesznek felajánlásokat, amiket az állam megvesz, a Könyvtárellátón keresztül települési könyvátvételi pontokhoz elviszik, onnan a könyvtárosok segítségével a közművelődési kollégák akár házhoz is viszik a leginkább rászorulóknak. Már a döntéshozók kezében a kérdés.

Elmondása szerint a könyv és az olvasás is nagyon fontos, de persze a jelenlegi helyzetben a lélegeztetőgépek beszerzése fontosabb.

"Most az életek mentése a legfontosabb cél" – teszi hozzá.

Demeter Szilárd hangsúlyozta, hogy a gazdasági kérdésekben nem ő dönt, de az illetékeseknek elküldte a könyvszakma javaslatait. A kiadókon kívül a magyar íróknak és előadóművészeknek is összerakott egy csomagot, amiknek az a célja, hogy az otthon lévő emberek minőségi tartalomhoz juthassanak.

– jelentette ki a miniszteri biztos.

Kitért arra is, hogy most egész nap otthon a tévét nézni sem lehet túl kellemes, ezért most lehetőség van arra, hogy az olvasás növelje a népszerűségét. Sok író el is kezdte online felolvasni a műveit, hogy népszerűsítsék azokat. Demeter Szilárd szerint azok a kiadók csinálják okosan, akik a járványhelyzetben is megtalálják a marketinglehetőségeket.

– tette hozzá, majd azt tanácsolta az embereknek, hogy olvassanak, és a gyerekekkel is szerettessék meg olvasást, minden más majd ebből következik.