A Trianon című előadással emlékezik meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház a 100 éve aláírt békediktátumra. A Vörösmarty Színház Facebook-oldalán csütörtök délután lesz elérhető az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójából készült rendhagyó összeállítás.

Különleges megoldással élve emlékezik a trianoni békediktátum századik évfordulójára a székesfehérvári Vörösmarty Színház. A Trianon című előadás volt a színház idei utolsó nagyszínpadi bemutatója, és az ebből készült rendhagyó összeállítást adják le csütörtökön több csatornán is.

Gáspár Sándor és Seress Zoltán a Trianon című előadásbanForrás: Kiss László

Sárosi István Trianon című drámája egy bírósági tárgyalás, ahol vád és védelem vonultatja fel azokat a tanúkat, akik segítségével elkezdődhet egy közös gondolkodás a magyar nemzetet ért egyik legnagyobb csapásról, az első világháborút lezáró békediktátumról. Az aláírás után pontosan 100 évvel, június 4-én, Gáspár Sándor (a védelem képviselője) és Seress Zoltán (a vád képviselője) segítségével rálépnek arra az útra, amely a sorsfordító történelmi eseményhez vezetett. A történelmi hűség miatt a darab az egyperces elcsendesülést követően, 16 óra 31 perckor veszi kezdetét a színház Facebook-oldalán

Trokán PéterForrás: Kiss László

Az összeállítást a Fehérvár TV is műsorára tűzi csütörtökön, 20 óra 30 perckor, ami online is megtekinthető a tévétársaság honlapján élőben. A Szikora János rendezte előadás közreműködői Gáspár Sándoron és Seress Zoltánon túl Trokán Péter, Lábodi Ádám, Tűzkő Sándor, Kozáry Ferenc, Kádas József és Juhász Illés.