Benkő László: Néha úgy érzem, hogy nincs menekvés, és megőrjít a betegségem

Benkő László Omega
Benkő László
Vágólapra másolva!
Benkő László kénytelen otthonában lábadozni, mert sem a bevizesedett tüdeje, sem a járvány nem teszi lehetővé, hogy kellő időt töltsön a szabadban.
Vágólapra másolva!

Testileg és lelkileg is nagyon megviselte az elmúlt két év az Omega billentyűsét, Benkő Lászlót. Először májdaganatot találtak nála, de még időben megoperálták, majd később a bőréről kellet eltávolítani egy rosszindulatú elváltoztást, de még ekkor sem volt vége a sornak. A rengeteg gyógyszer miatt bevérzett a gyomra és a torka, majd tavaly, épp születésnapján került kórházba, mert bevizesedett a tüdeje. Idejében került be, mert szó szerint az életét mentették meg az orvosok. Benkő László jelenleg otthonában, felügyelet mellett lábadozik, amit a koronavírus-járvánnyal kiegészülve kifejezetten nyomasztónak érez. Benkő László a Ripostnak azt mondta, „ha elmehetnék valahová messzire, lehet, hogy jobban érezném magam.

Állandó kérdések gyötörnek, és ha ez nem lenne elég, a koronavírus miatt is aggódnom kell. Nehéz megbirkózni a tudattal, hogy ha az egyik betegségen túl is vagyok, még akkor is retteghetek a koronavírustól. Ha legalább elutazhatnék, vagy csak kirándulhatnék valahol, biztosan jobb lenne, de minden szempontból be vagyok zárva.”

Benkő László Fotó: Bielik István - Origo

Benkő László kizárólag telefonon tartja a kapcsolatot barátaival és kollégáival, de a lapnak elmondta, hogy sajnos ez sincs mindig jó hatással a lelkiállapotára. „Persze, örülök, hogy sokan szeretnek és gondolnak rám, de a beszélgetések alatt is gyakran szóba kerül a betegségem. Mindenki ellát tanácsokkal, vagy beszámol valamilyen új gyógymódról, de az igazság az, hogy ez is csak azt eredményezi, hogy nem tudok másra gondolni. Jót akarnak, törődnek velem, mégis nagyon nyomasztó tud lenni, miután letettük a telefont. Ha egészséges az ember, de sok időt tölt a lakásba bezárva, még akkor is beszűkülhet a tudata, de betegen még elveszettebbnek érezheti magát. Nehéz meglátni a fényt az alagút végén,

Azzal együtt a bezártságot egyre nehezebben viselem” – mondta Benkő László, aki állandó orvosi megfigyelés alatt van, állapotában bármikor bekövetkezhet negatív változás. „A legnagyobb problémát az okozza, hogy még mindig vizesedik a tüdőm. Többször is eltávolították már belőle a folyadékot, de jelenleg az a cél, hogy a szervezetem erre magától legyen képes. A korábbi daganatos betegségemre kapott gyógyszerek mellékhatása ez, és a gyógyulás az orvosom szerint még egy hosszan elnyúló folyamat vége lesz. Igyekszem optimista lenni és szép dolgokra gondolni addig is” – mondta Benkő László.