Kezdődik a Liszt Ünnep

A Mester és Margarita
Vágólapra másolva!
Patti Smith, Gilberto Gil, Thomas Hampson, Martin Haselböck vagy éppen az Orchester Wiener Akademie is fellép a péntek este induló Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválon, amely idén igencsak eklektikus programokat kínál. Már rögtön az első este valódi meglepetéssel készülnek a szervezők: a fellépők sorához a világhírű New York-i énekes-dalszerző, Cory Henry is csatlakozik.
Vágólapra másolva!

A Mátyás-templomban Liszt Ferenc, Gregorio Allegri és Wolfgang Amadeus Mozart műveivel veszi kezdetét október 8-án a Müpa új összművészeti fesztiválja, az idén épp kétszáztíz éve született világhírű zeneszerzőnk nevét viselő Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál. A város legfontosabb kulturális intézményeiben, jelentős koncerttermeiben és számtalan rendhagyó helyszínen megvalósuló eseménysorozat már a nyitóhétvégén is megmutatja, milyen sokszínű programra számíthatunk a következő két és fél hétben.

A Mester és Margarita Forrás: Rákossy Péter

Az Eiffel Műhelyházban Gyöngyösi Levente látványos opera-musicalje, A Mester és Margarita először látható élőben, Szente Vajk rendezésében, a BMC-ben Pad Zoltán vezetésével Liszt-darabok, illetve a visegrádi országok komponistáinak művei csendülnek fel a Cracow Singers előadásában, de

a Liszt által csak a „hangszerek pápájaként emlegetett" orgona is kiemelt szerepet kap a fesztivál első napjaiban.

Kecskés Mónika és Deák László a Belvárosi Ferences Templom csodálatos orgonáját szólaltatja meg, Martin Sturm az Avilai Nagy Szent Teréz-plébániatemplomban, míg Szabó Balázs a Zeneakadémián készül különleges estre. Kiss Péter koncertjén Dante és Petrarca művei, illetve e szövegekhez kapcsolódó kompozíciók csendülnek fel – az irodalmi idézeteket Jászberényi Gábor tolmácsolja, az előadás hangulatát pedig izgalmas fénytechnika teszi egyedivé.

Matrin Sturm Forrás: Liszt Ünnep

Természetesen formabontó családi programokban sem lesz hiány. A filmrajongó kamaszokat a Cinemira TEEN nevű programsorozat várja: filmes, animációs, kaszkadőr-, tánckoreográfia- vagy épp képregény workshopokon próbálhatja ki magát a fiatal közönség,

a filmes előadásokon nemzetközi sorozatok sztárjaival találkozhatnak, illetve kiemelkedő magyar rendezők segítségével ismerhetik meg a szakma rejtelmeit.

A megújult PONT Fesztivál egy teljes napra a Múzeumkertbe költözik: október 9-én, szombaton örmény és grúz zenészek, kézműves foglalkozások, gyerekprogramok váltják egymást.

Sőt, a képzőművészet és a fotográfia kedvelői sem fognak csalódni a Liszt Ünnepen: új helyszínen, a Bálna tereiben várja a látogatókat Közép- és Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi kortárs képzőművészeti vására, Magyarország legnagyobb művészeti kiállítása, az Art Market Budapest.

Cory Henry Forrás: Liszt Ünnep

A Liszt Ünnep tizenhét napja rengeteg emlékezetes pillanatot ígér: a fellépők rendkívüli, máshol-máskor nem látható programmal készülnek, számtalan formáció és mű itt látható-hallható először, több különleges együttműködést, magyarországi bemutatót ünnepel a fesztivál minden műfajban, premierek és lemezbemutatók követik egymást. A Liszthez hasonlóan csodagyerekként feltűnt, több hangszeren játszó énekes, dalszerző és producer, Cory Henry is szeptemberben megjelent legfrissebb albumát mutatja be a Liszt Ünnep közönségének.

– fogalmazott az amerikai sztárzenész, aki a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán október 21-én varázsolja majd el a hallgatóságot.

Az október 8-ától 24-éig zajló fesztiválon fellép az említettek mellett a punk keresztanyja, Patti Smith, de Gilberto Gil, Thomas Hampson, Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie, Kelemen Barnabás és Berecz Mihály, a Compañía Antonio Gades, Fassang László és Szokolay Dongó Balázs, Martin Sturm, a Duna Művészegyüttes, a Jazzical Trio, a Cracow Singers, Aeva, Saya Noé, I Am Soyuz, Roby Lakatos, Snétberger Ferenc, Homoky Gábor, Keller András és a Concerto Budapest, Klukon Edit, Ránki Dezső és Ránki Fülöp, Vajda Gergely, Horváth Csaba és a Forte Társulat is különleges műsorral készült.

A részletes program a következő linken érhető el.