Új időpontban, május 7. és 24. között ingyenes streamkoncertekkel, ősbemutatókkal, Európa neves hangversenytermeiből közvetített produkciókkal, online várja a közönséget a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek.

„Az elmúlt egy év során megtapasztaltuk, hogy leküzdhetetlennek tűnő akadályokon is képesek vagyunk felülkerekedni azért, hogy a kultúrát eljuttassuk a közönséghez. A rugalmasság, a kreativitás és az újratervezés képessége felbecsülhetetlen értékké vált ezekben a hónapokban.

A Müpa számára az első pillanattól kezdve a művészek, munkatársak, nézők biztonsága és egészsége a legfontosabb, így a járványhelyzet várva várt javulását szem előtt tartva a Bartók Tavasz idén május 7-től 24-ig zajlik majd" - mondta Káel Csaba, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteket szervező Müpa vezérigazgatója.

A Bázeli KamarazenekarForrás: Müpa

Káel Csaba a rendezvényről azt mondta, bár fokozott körültekintést és előkészítést igényel, egyúttal hatalmas büszkeség is, hogy a Bartók Tavasz keretében  számtalan új mű premierjére kerül sor, több ősbemutatónak örülhetnek majd a nézők. 

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében olyan kiváló együttesek, szólisták, társulatok ingyenes produkcióiban gyönyörködhet a közönség, mint Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra, John Eliot Gardiner és az English Baroque Soloists & Monteverdi Choir, az újraalakult Kelemen Kvartett, René Jacobs és a Kammerorchester Basel, a Makám, a Bagossy Brothers Company, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Szegedi Kortárs Balett, Charlie, az Aurevoir., a Pécsi Balett, Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Vashegyi György, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus, Lajkó Félix és a Győri Balett.

Borbás Betti, Pécsi Balett - Vasarely EtűdökForrás: Müpa

A közvetítések adta lehetőségekkel élve a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek online felületein keresztül nem csupán a hazai bemutatókat követheti bárki a világ bármely pontján, de az eseménysorozat neves együttesei és világhírű karmesterei saját városukból, legendás európai hangversenytermekből köszöntik a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek közönségét.

Bagossy Brothers CompanyForrás: sinco.hu/Batori Gabor

„Mindent megteszünk azért, hogy művészeink maximális biztonságban, nyugalomban dolgozhassanak, és ezek a fantasztikus alkotók a lehetőségekhez mérten a legideálisabb formában és időpontban mutathassák be munkájuk gyümölcsét a közönségnek. Számunkra a május és az idei Bartók Tavasz erről szól: az alkotóerő ünnepléséről, a digitális platformokon megvalósuló különleges közös élményekről, miközben abban bízunk, hogy hamarosan újra személyesen is találkozhatunk majd mindannyian - mondta a vezérigazgató.

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek részletes programjáról a bartoktavasz.hu oldalon található további információ.

 

Herkovics EszterForrás: Müpa

 

A Kelemen KvartettForrás: Ora Hasenfratz/Ora Hasenfratz

 

Lajkó FélixForrás:Müpa

 

Vaszilij PetrenkoForrás: Müpa
Az AurevoirForrás: FEJER/Fejer

 

A Szegedi Kortárs BalettForrás: Müpa

 

Rene JacobsForrás: molinavisuals, molinavisuals/Josep Molina, Josep Molina