Székelyföld mitológiája sokkal több, mint a Drakula-legenda

Vágólapra másolva!
Alkotói egy innovatív platformon gyűjtötték össze és a gyerekek számára is érthető és szerethető módon adják át Székelyföld szellemi örökségét. A Székelyföldi Legendárium egy hiánypótló kezdeményezésként kezdte kibontani a szárnyait, azonban az elkötelezett munkának és a szakképzett csapatnak hála mára egy innovatív szórakoztató, idegenvezető és programszervező platformot kínál az érdeklődőknek; kicsiknek és nagyoknak egyaránt.<!--[if !supportLineBreakNewLine]--><!--[endif]-->
Vágólapra másolva!
Forrás: Székelyföldi Legendárium

A Székelyföldi Legendárium 2008-ban indult civil kezdeményezésként, azzal a céllal, hogy összegyűjtse és a gyerekek számára érthetően és szerethetőn adja át Székelyföld szellemi kulturális örökségét, ma is közszájon forgó mondáit és legendáit. Hét évre rá nyitották meg az első székelyföldi rajzfilmstúdiót is, amelynek gondozásában azóta 15 rajzfilm jelent meg a témában, s az alkotók szerint ma már több ezer gyermek szívébe belopták legendáik szeretetét.

Forrás: Székelyföldi Legendárium

„Mindig bennem volt, hogy tenni kellene valamit azért, hogy láthatóvá váljanak Székelyföld kincsei.” – kezdi a beszélgetésünket Fazakas Szabolcs, a Székelyföldi Legendárium alapítója, tulajdonosa. „Gyermekként nagyon érdekeltek környezetem történetei, sokat kirándultam és kalandoztam a barátaimmal, ezért nagyon zavart, hogy egy brüsszeli utazásom során ráeszméltem, hogy senki nem ismeri Székelyföldet, csak Romániát, Drakulát.” Ennek folyományaként folyamatosan bővülő alkotócsapatával elsőként egy 156 székely mondát és legendát tartalmazó térképet és könyvet készítettek el, melyek az eltérő korú és érdeklődésű gyermekek számára a XIX. század kínálta lehetőségekkel, rendhagyó formában kívánják elérhetővé és szerethetővé tenni a székely történeteket: számos hangoskönyv, színező és különféle fejlesztő játékok, valamint rajzfilmek sokasága várja, hogy felfedezzék. Az alkotók célja, hogy minél szélesebb körben bebizonyítsák, térségük többet rejt a Drakula-legendánál: Székelyföldön szinte minden különleges földrajzi helyszínnek, várnak, településnek, szentnek van egy különleges története, melyek egyben leckék, tele ősi igazságokkal, üzenetekkel, a múltra utalva mutatnak a jövőnkbe. Az interaktív weboldal nem csupán a legendákat kínálja olvasásra, hanem számos valódi kaland, játék és ajándék: egy egész világ várja itt, hogy megismerjék. A projekt életre hívói megrajzolták az összes székely várat is, ami korábban nem volt elérhető, ráadásul „kivétel nélkül ott van mellettük a hozzá tartozó legenda is, melyek a barátságról, a kitartásól, az egyenességről szólnak földrajzi vonatkozásukban.” Az alapító kedvenc történetei is a székely várakhoz köthetők, a Budvárhoz kapcsolódó legenda áll hozzá legközelebb.

Forrás: Székelyföldi Legendárium

„Még a székelyek is csak a saját régióikban elterjedt legendákat, mondákat ismerik, összefogóan kevésbé, így el tudtuk érni, hogy hatvanezer példányban az iskolák és az otthonok polcaira kerüljön a Legendárium. Ez a magas szám azt jelenti, hogy az embereket érdekli a kultúrájuk és a történelmük; a mondaviláguk. Számos néprajzkutató foglalkozott korábban a székely történetekkel, köztük Orbán Balázs is, de ezek nem voltak a megfelelő módon népszerűsítve, mi pedig adtunk neki egy új köntöst, és átköltöztettük a huszonegyedik századba - fogalmaz Fazakas Szabolcs - Meggyőződésünk, hogy ezek a csodálatos legendák és mondák egyben leckék, tele ősi igazságokkal, üzenetekkel, a múltunkra utalva a jövőnkbe mutatnak.” Beszélgetésünk során kiemelte még, hogy a kezdeményezés népszerűségében vitathatatlan érdeme van annak, hogy a legendák és mondák helyszínei bejárhatók, megismerhetők, és „a gyerekek meg tudják élni, hogy azonnal egy történettel lesznek gazdagabbak, mihelyst felkeresnek egy helyszínt: erre én csak vágytam gyerekként.”

A Székelyföldi Legendárium európai védett márka: szellemi örökségünket itthon és külföldön egyaránt népszerűsítjük, termékeinkkel támogatjuk a tanintézeteket, pedagógusokat és gyermekotthonokat – fogalmaznak honlapjukon az alkotók, akik eddigi céljaikat részben önerőből, részben támogatásokból valósították meg, de szeretnének hamarosan önfenntartóvá válni. Tevékenységükkel több mint 100 Kárpát-medencei gyermekközösséget és iskolai versenyeket támogatnak, ráadásul szellemi örökségüket népszerűsítendő: rajzfilmjeiket és kiadványaikat angol, spanyol, portugál, orosz, lengyel, mandarin és román nyelven is elérhetővé tették.