Allergénmentes mogyórfajtát nemesítettek amerikai kutatók

Vágólapra másolva!
Az allergiások számára is fogyasztható mogyoró rengeteg élelmiszeripari problémának véget vethetne, és az érintetteknek sem kellene állandóan a különböző termékek címkéit bújniuk.
Vágólapra másolva!

A mogyoróallergia viszonylag gyakori probléma, ami legtöbbször légzési problémák formájában jelentkezik. Súlyosabb esetekben potenciálisan életveszélyes anafilaxiás sokk is kialakulhat.


Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium támogatásával létrehozott mogyorófajta természetesen még nem áll készen a tömegtermelésre. A legfőbb kérdés az, hogy a mogyoró az allergiát okozó fehérjék hiányában is képes lesz-e szaporodni a természetben.


Az első tesztek szerint azok a gyerekek, akik az új mogyorófaját fogyasztották, sokkal kisebb eséllyel lettek allergiásak a többi mogyorófajtára.


Az új mogyorófaj az immunterápiában is alkalmazható, ennek során ugyanis kis mennyiségben viszik be az allergént a szervezetbe, annak érdekében, hogy az hozzászokjon az allergén jelenlétéhez.